Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Як впоратися з хронічною зимової застудою?
 
2-12-2011, 20:27  Суспільство

Як впоратися з хронічною зимової застудою?

 
Не дайте собі «розклеїтися» через холодну погоду!

'Як



Досить часто зміна сезонів провокує зниження імунітету і погіршення нашого самопочуття. І це не дивно, адже здоров'я людини безпосередньо пов'язане з природними біоритмами, які залежать від зміни пори року, руху Землі і Сонця, від зміни активності людини.

У короткі зимові дні людина часто відчуває зниження працездатності, настання апатії і депресивного стану через дефіцит ультрафіолетових променів, а також нестачу гормонів бадьорості. Природно, що в таких умовах організму набагато складніше боротися з низкою зимових застуд. Затяжне ж лікування застуди може привести до ускладнень або до переходу хвороби в хронічну форму. Як же впоратися із хронічною зимовою застудою?

1. Визначаємо шкідливі фактори

Перш за все, потрібно визначити, що ж може впливати на нашу імунну систему і порушувати її збалансовану роботу. Звичайно, сам надмірно активний ритм сучасного життя справляє на наш імунітет згубний вплив. Кілька основних причин - велика завантаженість людини на роботі, відсутність повноцінного відпочинку і сну, постійні стреси, малорухливий спосіб життя, нераціональне харчування, зловживання напівфабрикатами, тонізуючими засобами та снодійними. Все це вкупі створює для нашого організму стресові умови життя, які змушують його працювати практично на межі.

Консультація лікаря:

Ольга, Москва:
«Доброго дня, підкажіть, будь ласка. У мене дуже часті і сильні простудні захворювання (принаймні, симптоми такі, що при сильних застудах). Дуже сильний нежить, болить горло, температура. Лікуюся антибіотиками. Дуже часто їх приймаю. П'ю вітаміни та ехінацею. І весь час хворію. Як мені дізнатися причину, з чого почати? »

Анатолій Лобко, Вінниця, отоларинголог:
«Термін «часті» не є точним визначенням чого-небудь. Як часто протягом року, тобто скільки разів застуда? У вас, мабуть, вийшло замкнене коло: застуда - антибіотики - дисбактеріоз - авітаміноз-зниження імунітету - застуда, і по новому колу. Вітаміни, які ви приймаєте, при дисбактеріозі, не будуть засвоюватися.

1. Зробіть загальну імунограму, здайте аналіз калу на дисбактеріоз (якщо будуть зміни - до гастроентеролога).

2. Перевіртеся у лор-лікаря на наявність хронічних вогнищ інфекції (мигдалини, додаткові пазухи носа).

3. Займайтеся загартовуванням ».

В короткі осінні дні людина часто відчуває зниження працездатності, настання апатії і депресивного стану через дефіцит ультрафіолетових променів, а також нестачі гормонів бадьорості.
Для того щоб гармонізувати внутрішні біоритми нашого організму, зменшити прояв осінньої дезадаптації і попередити хронічну осінню застуду, потрібно дотримуватися деяких простих правил.

2. Правила міцного імунітету

Для підтримки та активізації нормального статусу організму не обов'язково вдаватися до допомоги імуностимуляторів. Краще відкоригуйте свій звичний розпорядок дня, для того, щоб без проблем пережити перехід у новий сезон.

Відпочинок

• Постарайтеся свідомо йти від ненормованого робочого дня. Завжди забезпечуйте собі достатній час для відпочинку і не доводьте себе до перевтоми.

• Обов'язково висипайтеся - не менше 7-8 годин, і боріться з безсонням, якщо у вас таке є! Прогулянки на свіжому повітрі і заняття спортом.

• Постарайтеся мінімум годину на день проводити на свіжому повітрі. Для прогулянок вибирайте місця подалі від запилених доріг і громадського транспорту: парки, алеї, сквери.

• Як можна більше ходіть пішки. Коли ви їдете на роботу, виходьте на одну зупинку раніше, ніж зазвичай: таким чином ви збільшите свою фізичну активність і принесете неоціненну користь своєму здоров'ю.

• Підберіть для себе прийнятний вид спорту і візьміть за правило регулярно займатися ранковою гімнастикою. Для фізичної активності прекрасно підходить плавання, крім того, це відмінне тренування дихальної та серцево-судинної систем.

Загартовування

Існують різноманітні системи гартування, і якраз літо-осінь вважаються найкращим часом для їх початку. Але не варто забувати, що ефективність загартовування безпосередньо залежить від сталості та системності його проведення. Перед початком загартовування краще все-таки порадитися з лікарем, тому що для нього є деякі протипоказання: ниркова або серцева недостатність, стенокардія та т.д. Крім того, при наявних хронічних захворюваннях загартовування необхідно починати тільки в період ремісії, і вже ніяк не можна це робити в період загострення.

Для загартовування ви можете вибрати як обливання холодною водою, обтирання, або контрастний душ, так і відвідування сауни, бані.

Харчування

Осіння пора - не час для експериментів з власним здоров'ям, саме тому не варто захоплюватися в цей час різноманітними дієтами. Краще дотримуватися раціонального, збалансованого харчування, завдяки якому ваш організм отримає всі необхідні вітаміни і мікроелементи. Обов'язково включайте в раціон свіжі овочі і фрукти - вони зараз як ніколи сповнені вітамінами. Для міцного імунітету та ефективного протистояння осінньої застуді в організм повинні в достатній кількості надходити магній, селен і цинк. Крім того, обов'язково вживайте часник, мед, маточне молочко (Апілак) - ці натуральні речовини підвищують імунітет, і до того ж допомагають боротися з передчасним старінням.

Точка зору:

Красава:
«Я часто хворію ... дуже часто ... іноді на довгий період занедужую ... імунітет слабкий ... може щось пропити потрібно? »

Таня ар.:
«У мене теж така проблема була. Застуда раз на 2 місяці обов'язково, кілька разів на рік ангіна, а як весна починається - ГРВІ обов'язково підхоплю. Ще працюю в дитячому саду, інфекції вистачає. А на лікарняному, особливо тепер, не побудеш, і начальство невдоволено, і в зарплаті втрачаю. Я роблю так: по-перше, побільше їм фруктів і журавлинний морс п'ю. Роблю його майже кожен день. І ще обов'язково вітамінний комплекс треба приймати ».

3. Психологічний настрій

Так звана «осіння хандра» також впливає на стан нашого здоров'я. Медиками вже доведено, що депресивні стани і стресові ситуації сприяють значному зниженню імунітету.

• Щоб життя продовжувала радувати, постарайтеся, наперекір похмурій осінній погоді одягатися яскравіше. Так ви піднімете настрій не тільки собі, а й оточуючим.

• Намагайтеся проводити вихідні активно і весело, щоб продовжити радість літнього відпочинку. І вже, звичайно, у вихідні не варто працювати, інакше зовсім скоро робота буде сприйматися як каторга, яка є причиною вашого депресивного стану душі.

4. Якщо захворіли

Сучасний фармацевтичний ринок просто завалений різними препаратами, виробники яких обіцяють нам швидке одужання без проблем. Але проблема якраз і є, тільки от відчувається вона не відразу. Не даючи імунітету боротися з хворобою самостійно, ми поспішаємо відразу ж прийняти жарознижувальні препарати, навіть при температурі до 38 градусів. Медики вважають недоцільним знижувати підвищену температуру, поки вона не досягла позначки 38,5 градусів. В іншому випадку ми не просто не даємо організму самостійно побороти інфекцію, а й сприяємо тому, щоб хвороба прийняла уповільнене і тривалий перебіг.

Замість пігулок скористайтеся народними методами: полощіть горло солоною водою, робіть часникові інгаляції, закапуйте в ніс розведений цибульний сік, пийте багато відварів, трав'яного чаю і настоїв цілющих рослин.

Хронічна осіння застуда може викликатися цілою низкою причин, пов'язаних з неправильним ритмом життя, нераціональним харчуванням, неконтрольованим прийомом лікарських препаратів, особливо антибіотиків і т.д. Для з'ясування причини часто повторюваних застуд, тих, що практично перейшли в розряд хронічних, необхідно звернутися до лікаря і здати всі необхідні аналізи.
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!