Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Вулицю Котовського в Житомирі не перейменують!!! Поки що…
 
Голосування   Ви та антивірус!
 
Чи користуєтеся Ви антивірусною програмою?
Всього проголосувало: 2

 
26-11-2009, 21:28  Суспільство

Вулицю Котовського в Житомирі не перейменують!!! Поки що…

 
'ВулицюМешканці вулиці Котовського проти перейменування їхньої вулиці на Грушевського.

Мешканці вулиці Котовського в Житомирі обурені спробами міських чиновників перейменувати її на вулицю Грушевського.

Мешканці цієї вулиці зі сльозою на очах пригадують ті часи, коли у місті був порядок, а по їх вулиці ходив трамвай, квиток на який коштував всього три копійки. Трамваї їздили чітко та за графіком, і дістатися на роботу, в поліклініку чи на базар не становило жодної проблеми. Двірники ж тоді працювали сумлінно, сміття вивозили регулярно, і вулиця Котовського завжди виблискувала чистотою.

Мер міста Віра Шелудченко обіцяла жителям цієї старовинної вулиці, що нею буде курсувати маршрутка, але майже рік маршрутки через цю вулицю не їздили взагалі. До того ж проїзд у них дорожче, ніж у трамваї чи тролейбусі. Місцеві жителі скаржаться, що водії не хочуть брати пенсіонерів-пільговиків.

Зараз по вулиці Котовського їздить тролейбус тільки з 7 до 10 ранку, розвозячи робочих по підприємствах. А в інший час ніякого транспорту взагалі немає. І пенсіонерам, доводиться з великими незручностями пішки добиратися до центру міста.

'ВулицюЧиновники мають намір перейменувати вулицю Котовського на вулицю Михайла Грушевського. Зважаючи на те, що в березні 1918 року у Житомирі працювала Центральна Рада на чолі з видатним вченим, першим Президентом України Михайлом Грушевським і відповідно до рекомендації комісії з топоніміки при виконкомі Житомирської міськради вирішено перейменувати вулицю Котовського на вулицю Михайла Грушевського.

Але пересічні громадяни не розуміють, для чого потрібно саме їм це перейменування. Адже потрібно буде хтозна-скільки часу простояти в чергах, щоб переоформити всі свої документи. «А скільки грошей буде витрачено на виготовлення нових табличок! До чого вся ця морока?» - Задаються питаннями більшість пенсіонерів.

Ось чому мешканці вулиці направили міській владі колективну скаргу з 283 підписами.

Нагадаємо, що рік тому депутати Житомирської міськради вже робили спробу та не змогли перейменувати вулицю Котовського на вулицю Михайла Грушевського. Депутатам від БЮТ та "Нашої України" не вдалося набрати необхідної кількості голосів для затвердження відповідного рішення сесії. Проти перейменування вулиці виступили депутати від КПУ і СПУ.


ДО РЕЧІ:

У своїй енциклопедії “Вулиці Житомира” краєзнавець Георгій Мокрицький пише про вулицю Котовського: “Знаходиться у центральній і привокзальній частинах міста. Забудова початку вулиці в центральній частині міста сформувалася у другій пол. XIX ст.; привокзальної — у XX ст. Починається від майдану Перемоги і закінчується на вул. Ватутіна. Довжина — 2,8 км. Історичні назви: Мала Київська вулиця (частково у другій пол. XIX ст. була “дублером” головної Київської вулиці), згодом — Іларіонівська вулиця. Останню назву дістала за ім'ям церкви св. Іларіона, що була побудована як тимчасовий собор у середині XIX ст. північніше нині діючого кафедрального Преображенського собору (у сквері на розі сучасних вулиць Котовського і Перемоги, потім навпроти — на розі сучасних вулиць Перемоги і Котовського).

У 1919 р. здійснювалась спроба перейменувати вул. Котовського на вулицю Грінченка, але назва з відомих причин не прижилася. За більшовиків (не пізніше 1931 р.) дістала назву вулиця Котовського, на честь визначного радянського воєначальника Григорія Котовського, який служив у царській армії в Житомирі, і тут був заарештований за образу офіцера. Він також брав участь у боях за Житомир під час громадянської війни. До середини XX ст. вул. Котовського закінчувалася на межі сучасної вул. Шелушкова. У 1950 — 60-х р. була прорізана до вул. Іподромної (тепер Ватутіна). Частина вулиці від вул. Ватутіна до кутка біля залізничного вузла ст. Житомир у повоєнні часи певний період носила назву Залізничний провулок, а з 1960-х років, після розширення і реконструкції, стала закінченням вул. Котовського. На вулиці (будинок за адресою вул. Перемоги, 10) встановлено анотаційну дошку, що пояснює її назву. З 1955 р. по 1965 р. на вулиці здійснювався трамвайний рух, з 1977 р. — розпочався тролейбусний рух (№№4,7,14).


Бердичівський анекдот:


- Мне срочно нужна работа! У меня жена и пятеро детей!
- Хорошо. А что вы ещё умеете делать?

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!