Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » У Житомирі зростає популярність шахрайства з пластиковими картками
 
31-10-2012, 21:32  Суспільство

У Житомирі зростає популярність шахрайства з пластиковими картками

 
Разом зі зростаючою в Житомирі популярністю пластикових карток зростає і популярність шахрайства в цій сфері.
Начальник відділу управління по боротьбі з економічною злочинністю УМВС України в Житомирській області Анатолій Корчемлюк розповів про винахідливості злодіїв і нюанси подібних злочинів.

У Житомирі зростає популярність шахрайства з пластиковими картками


- Крадіжки з пластикових карток діляться на два види: за участю працівників банку і без них, - розповідає Анатолій Іванович. - Службовці банку мають доступ до електронної мережі і всій інформаційній базі банку, і деякі не можуть утриматися від спокуси скористатися своїм службовим становищем. - Розповідає Корчемлюк.
Літня жінка, яка не має вдома комп'ютера, не користується Інтернетом, не розраховується пластиковою карткою за покупки, а тільки періодично знімає свої гроші в банкоматі, раптом виявила пропажу декількох тисяч гривень, і неможливо було зрозуміти, звідки злодій-хакер міг дізнатися пін-код картки.
- Ми виявили, що подібні махінації періодично відбуваються в одному і тому ж відділенні банку. Провели аналіз, і виявилось, що один з працівників банку проявив небачену кмітливість. Перш ніж видати клієнту ключ до його картці, тобто конверт, де лежить папір з надрукованими логіном і паролем, він примудрявся підглянути код за допомогою мініатюрного стоматологічного інструменту з дзеркальцем на кінці. При цьому конверт залишався неушкодженим. Потім, маючи пін-код і доступ до електронної бази, знімав гроші через різні Інтернет-магазини. А якщо суми на рахунку були дуже великі, то вдавався до виготовлення нових карток, так званих «клонів» або «портретів». Ну просто вершина винахідливості!
Подібних випадків чимало. Щоб відмити крадені гроші, шахраї зазвичай поповнюють електронні картки операторів мобільного зв'язку. Потім перекидають гроші приватним підприємцям або продають коди через стаціонарні точки, де здійснюється поповнення карткових рахунків. Так вони легалізують вкрадене.
А скільки карток люди самі забувають у банкоматах! І найчастіше виявляють пропажу тільки через місяць, коли потрібно отримувати пенсію або зарплату. Шахраї ж за допомогою цієї картки можуть, наприклад, отримати в магазині товар через термінал на тисячу гривень. Якщо, звичайно, на картці є така сума. За правилами, встановленими в деяких банках, для отримання товару на тисячу гривень не обов'язково вводити пін-код.
- Дуже поширений спосіб шахрайства за допомогою накладок, - каже Анатолій Іванович. - Шахраї встановлюють на клавіатуру банкомату спеціальну накладку - тобто точно таку ж металеву клавіатуру (часто від того ж заводу-виробника), в якій знаходиться чіп для зчитування інформації на накопичувач або ж для передачі цифр через беспроводніковий bluetoоth. Накладка фіксує кожну цифру, яку натискав одержувач грошей. Ця інформація надходить на ноутбук подільника, який чергує поблизу в машині. А друга накладка ставиться на проріз для картки. Клієнт банку, ні про що не підозрюючи, вставляє свою картку в накладку, встановлену перед отвором для пластикових карт, і вона зчитує всю інформацію - тобто певний набір цифр, зашифрований під магнітною стрічкою. Для таких операцій найчастіше вибирають банкомати в центрі міста - ними користується багато людей. Зловмисники спочатку довго спостерігають за роботою банкомату і перед початком операції переконуються, що банкомат повний грошей (потрібну інформацію звичайно отримують від співробітників банку, щоб свою справу зробити напевно).
Ще один вид шахрайства пов'язаний зі специфікою роботи самого банкомата.
- Справа в тому, що банкомат, який видає купюри, не розпізнає, якого номіналу гроші. Він тільки вважає кількість виданих купюр, а банкір, який закладає в касети купюри різних номіналів: 10, 50, 100, може «ненавмисно помилитися» і, грубо кажучи, замінити купюри в касетах. В результаті шахрай замість купюр по 10 гривень отримує, наприклад, купюри по 100 або 200 гривень. А трапляється й таке: в банкомат вбудовується певний механізм, і, після того як у нього вставляється спеціальна картка, автомат починає видавати все, що є в банкоматі. Але для цього потрібно точно знати, коли саме день зарплати і коли банкомат буде наповнений купюрами. Такі відомості є лише у працівників банку.
Співробітники різних підрозділів УМВС при обшуках і затриманнях не раз знаходили підроблені пластикові картки, які спеціально замовляються за кордоном.
- На жаргоні вони називаються «портретом» - продовжує Анатолій Іванович. - Це білий пластик, на який нанесена магнітна лінія. Така картка вже готова для нанесення цифр картки клієнта. Наприклад, за допомогою тих же накладок ... Дуже часто з такими картками в Україну приїжджають іноземні шахраї. Припустимо, на футбол. Знімають гроші в нашому банку, який є філією закордонного, і відразу виїжджають з країни. Знайти таку людину просто нереально. Однак збитки в такому випадку несе не вітчизняний, а закордонний банк, який перераховує кошти, - саме він не зумів зберегти код доступу до картки клієнта.
Сьогодні все більше людей користуються інтернет-магазинами, де можна замовити одяг, техніку і навіть продукти, використовуючи власний комп'ютер. Але якщо комп'ютер не оснащений спеціальною програмою проти вірусів, то хакерам нічого не варто пограбувати його власника.
- Для цього використовуються спеціальний вірус або різні програми, одна з яких називається «електронний хробак». Суть її в наступному. Як тільки людина вводить свій пін-код для чергової покупки, хакер навіть через віддалений доступ отримує все скопійовані дані, в тому числі логіни і паролі. Навіть не обов'язково робити замовлення, достатньо просто увійти, наприклад, в «Однокласники», і хакер вже буде знати ваш логін, пароль і поштову скриньку, який з часом розкриє і зможе використовувати в якості дублера. Існує кілька подібних хакерських програм, творці яких продають їх будь-якому бажаючому за хорошу плату. Простіше кажучи, вся інформація, яка міститься у вашому комп'ютері, тут же клонується. Хакер дізнається всі необхідні дані і може обчистити вас як липку. Тому завжди слід захищати свій комп'ютер і на цьому не варто економити.
Наостанок Анатолій Іванович дав кілька слушних порад.
Порада перша: якщо дзвонять з банку і повідомляють, що вам відкрили кредитну картку, то ви повинні або її отримати, або прийти в банк і офіційно від неї відмовитися, зажадавши знищити картку на ваших очах. Інакше її можуть згодом використати в цілях шахрайства. Порада друга: якщо вам приходить лист про те, що банк в цілях безпеки оновлює пароль вашого карткового рахунку та просить підтвердити двічі старий і вказати новий - не світите номер банківського рахунку в Мережі і не міняйте свій пароль при отриманні подібних листів. Безпечніше самому прийти в банк і на місці вирішити всі питання.
Не використовуйте для реєстрації на різних сайтах дані про себе, які ви використовуєте для оформлення банківських рахунків та пластикових карток, наприклад, дівоче прізвище матері. А що стосується банкоматів, то ними краще користуватися у відділеннях банків або в супермаркетах, де ймовірність шахрайства невисока: за банкоматами ведеться відеоспостереження і поруч знаходиться охорона.
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!