Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Житомирщина страждає від демографічної кризи: кількість населення впевнено прямує донизу
 
8-10-2018, 10:45  Суспільство

Житомирщина страждає від демографічної кризи: кількість населення впевнено прямує донизу

 
Житомирщина страждає від демографічної кризи: кількість населення впевнено прямує донизу

Житомирська область, як і Україна в цілому, вимирає. На 100 смертей в нашій області припадає лише 58 народжень, а по країні ще менше - лише 54. Такі дані Головного управління статистики в Житомирській області.

На початок 2018 року чисельність населення Житомирської області складала 1 231 200 чоловік, - розповідає начальник Головного управління статистики Галина Пашинська. - За останній рік населення зменшилося на 9243 людини, причому за рахунок природного скорочення - на 8355 осіб і за рахунок міграції - на 888 жителів.


За словами Галини Анатоліївни, в 2017 році в Житомирі і області народилося на 1337 дітей менше, ніж в 2016-м, а кількість зареєстрованих смертей склало 20 тисяч. І, незважаючи на те, що в 2017 році померло на 108 осіб менше, ніж в 2016-м, показник смертності залишається на тому ж рівні - 16,2 померлих на кожну тисячу чоловік.

Від чого вмирають жителі Житомира?

Якщо говорити про причини смертності, то більшість з них викликані хворобами системи кровообігу (71% від усіх померлих), друга за значимістю причина смертності - це новоутворення (11,5% від усіх померлих). Третє місце займають так звані зовнішні причини, тобто аварії, нещасні випадки і так далі (6%). І нарешті четверта причина смертей - це хвороби органів травлення, дихання та інфекційні паразитарні хвороби.

Тривалість життя в 2017 році в порівнянні з 2016-м нехай незначно, але все ж зросла: для чоловіків - з 64,7 до 64,8 років, для жінок - з 75,7 до 76,1 років. Причому міські жителі живуть довше сільських жителів в середньому на 3,6 року.

Як повідомила Галина Анатоліївна, в нинішньому році істотних змін в демографічній ситуації в Житомирській області не відзначається.

Головний винуватець - нездоровий спосіб життя

Якщо говорити про Україну в цілому, то основна демографічна проблема полягає не стільки в низькій народжуваності, скільки у високій передчасній смертності - так вважає завідуюча відділом демографічних процесів та демографічної політики Інституту демографії та соціальних досліджень Ірина Курило. За народжуваності ми близькі до середньоєвропейського рівня, а ось що стосується смертності, то в нашій країні з трьох хлопчиків, які дожили до 16 років, майже третина не доживає до 60 років. Життя забирають не тільки сигарети і алкоголь, а й спосіб життя в цілому і умови праці.

За даними ВООЗ, на тривалість життя впливає кілька чинників: спосіб життя і самозахисна поведінка, добробут (рівень життя), стан екології і генетика, охорона здоров'я. Причому в такій пропорції: 50% припадає на спосіб життя, 25% - на рівень життя, а інші 25% в рівних пропорціях ділять між собою екологія і медицина.

В Україні високий рівень смертності через зловживання алкоголем, високий відсоток курців, в тому числі жінок, а ще важкі умови праці, чимало шкідливих виробництв. Це все спосіб життя. Звідси величезна кількість хвороб серця, органів дихання, травлення та інших, які безпосередньо пов'язані зі способом життя, екологією, якістю продуктів і так далі.

Чим бідніша країна, тим вище приріст населення?

Слід зауважити, що депопуляція є бідою не тільки України. Щодо благополучні країни Східної Європи також стрімко втрачають населення (можливо, одна з головних причин там - міграція в багаті країни "старої" Європи).

За даними, наведеними у Вікіпедії з посиланням на "Книгу фактів ЦРУ США", світовим лідером по спаду населення в 2016 році була Болгарія - мінус 5,7 ‰ (проміле), або 1/10 відсотка, а Україна займає п'яте місце знизу - мінус 3,9 ‰. У Латвії та Литві справи ще гірше, ніж в Україні, - мінус 4,5 ‰, в Сербії - мінус 4,6 ‰.

В "старої" Європи приріст населення - близько нуля. Найблагополучніші з цієї точки зору Фінляндія (плюс 0,8 ‰) та Мальта (плюс 0,9 ‰). Що цікаво, в бідних Уганді і Бурунді приріст населення дуже високий - плюс 33 ‰. Виходить, чим бідніша країна, тим вище у неї приріст населення. Схоже, жителі бідних країн Африки та Азії готуються заселити вимираючу Європу. Уже заселяють. Україна не виняток.

Юлія Мельничук, газета ЕХО

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!