Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Український газ: глибинні перспективи.
 
27-02-2010, 11:18  Технології / Економіка

Український газ: глибинні перспективи.

 
'Український


Український газ: глибинні перспективи.

Газова самостійність України, втім, як і будь-якої держави - питання стратегічне. Тому той факт, що американська компанія Red Mountain Energy поставила компанії «Укргазвидобування», яка є основним видобувачем газу в структурі НАК "Нафтогаз України", 16 компресорних установок на суму 26 мільйонів 380 тисяч доларів США, вже став аргументом на користь майбутньої енергетичної незалежності держави . Вона, у свою чергу, запорука його як економічної, так, власне, і політичної стабільності. Тому що вже в нинішньому році ці установки Ajax виробництва Cameron Compression Systems, введені в дію на дотискних компресорних станціях газових родовищ Львівської, Полтавської та Харківської областей дозволять Україні підвищити видобуток природного газу до 900 мільйонів кубометрів на рік.
'Український


Всього один приклад роботи такої установки, яка перекачує газ з глибинних пластів родовища в місцевий газопровід, введеної восени минулого року в експлуатацію у Магдалинівському районі Дніпропетровщини: газовидобуток в області зріс на 1 млн. куб. м на місяць. І протягом усього опалювального сезону газом були забезпечені жителі Новомосковського, Магдалинівського районів, а також лівобережній частині Дніпропетровська. Без дотискного компресорного агрегату ситуація була б набагато гіршою - до початку 2009-го близько 60 відсотків початкових запасів покладів газу цього родовища вже було використано, і пластовий тиск в деяких свердловинах знизивя майже втричі.

Всього за останні чотири роки в Україні почали роботу вже 11 компресорні установки Ajax.
'Український


На думку експертів, ця співпраця забезпечить в найкоротший термін головне планове завдання розвитку української газової галузі - відновлення видобутку газу з виснажених свердловин з низьким тиском. Причому цим високотехнологічним установкам сьогодні немає альтернативи - їхні існуючі аналоги дорожче в обслуговуванні, енергозалежності, на їх роботу впливають погодні умови, та й окуповуються вони набагато довше, тоді як Ajax працюють на власному газу, що перекачується повністю в автономному режимі, з локальними системами управління. Запуск установки займає приблизно місяць. Унікальна і самоокупність обладнання: вкладені в установку агрегату кошти окупляться протягом п'яти місяців, і при гарній експлуатації агрегат може пропрацювати до 30 років.

«Завдання України - реанімувати малодебітні свердловини, яких у країні більшість, - розповідає Рашид Баддауі, директор компанії Red Mountain Energy Services. - Для цього у нас є і досвід, і технології, у тому числі з навчання фахівців і створення стратегічних об'єднань із місцевими партнерами - вугільними і газодобувними компаніями. Але ще, на мій погляд, перспективний напрямок нашої співпраці саме з українськими як державними, так і приватними газодобувними компаніями - дегазація вугільних пластів. Тим більше, що видобуток метану - найважливіший напрям бізнесу нашої компанії, а за його запасами Україна перебуває на восьмому місці в світі ».

Ця пропозиція американської компанії з 30-річним досвідом видобутку метану з вугільних пластів повинна бути використана. Причому, як видно, на державному рівні - кожна нова трагедія на українських шахтах, до якої найчастіше приводить саме вибух метану, зводить нанівець усі зусилля керівництва країни по розвитку гірничодобувної галузі. Сьогодні, коли переможцем на президентських виборах став уродженець Донбасу Віктор Янукович, який розуміє проблеми шахтарів і обіцяє їх вирішити, питання обов'язкової дегазації шахт повинне бути підняте. Адже витяг метану з вугільних пластів не тільки знижує газонебезпеку видобутку вугілля, забезпечуючи безпеку праці гірників, а й підвищує рентабельність шахт, зменшує забруднення навколишнього середовища. Сьогодні в Сполучених Штатах така технологія отримання метану - важливий елемент газодобувного виробництва: вона дає приблизно 40 млрд. куб. м газу на рік, що складає 7-8% загального обсягу його видобутку в країні. Промисловий видобуток метану з вугільних пластів починають і в Кузбасі, плануючи тим самим забезпечити потреби регіону в природному газі.

«Дегазація досить дорога, - говорить Рашид Баддауі, - але це не причина від неї відмовлятися: якщо стабілізується економічна і політична ситуація, інвестори підуть в Україну, і будуть затребувані саме високотехнологічні та безпечні виробництва».

За матеріалами minprom.ua

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!