Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Електричний наногенератор може забезпечити енергією малогабаритну електроніку, використовуючи биття серця
 
3-04-2011, 22:10  Технології

Електричний наногенератор може забезпечити енергією малогабаритну електроніку, використовуючи биття серця

 
Вченим з Технологічного інституту Джорджії вдалося створити те, що вони називають першим наногенератором, який може бути використаний на практиці. Енергії, що виробляється цим генератором, цілком достатньо, що б забезпечити роботу малогабаритного електронного пристрою, такого як iPod, мобільний телефон і вбудовувана медична техніка. Вчені працювали в цьому напрямі більше шести років, ще в минулому році їм вдалося створити перші функціонуючі зразки. За минулий з того моменту час їм вдалося добитися підвищення вихідної потужності генератора більше ніж у 1000 разів, а його вихідної напруги - у 150 разів.

Електричний наногенератор може забезпечити енергією малогабаритну електроніку, використовуючи биття серця



Нещодавно вчені продемонстрували дослідний зразок наногенератора, який здатний забезпечити енергією світлодіодний ліхтарик або рідкокристалічний дисплей мобільного телефону, використовуючи рухи пальців руки людини. "Наше досягнення відкриє століття портативної електроніки, що приводиться в дію рухом тіла без використання батарей і інших зовнішніх джерел енергії" - розповів Жонг Лін Вон (Zhong Lin Wang), провідний науковець Технологічного інституту штату Джорджія. - "Наші наногенератори можуть сильно вплинути на життя в майбутньому, їх потенціал поки що обмежується лише уявою конструкторів і дизайнерів. Ми постараємося ще більше їх вдосконалити для того, що б вони могли забезпечити електрикою і потужнішу електроніку, що вимагає більшої кількості енергії".


Основою наногенератора є оксид цинку (ZnO), досить поширений і високоефективний п'єзоелектричний матеріал. Нанопровідники з оксиду цинку виробляють електрику, коли вони піддаються деформації або вигину. Група вчених Вона нарешті знайшла спосіб ефективно зняти і об'єднати електричні заряди, що знімаються з мільйонів крихітних нанопровідників з оксиду цинку. Вони так само розробили спосіб ефективного нанесення та впорядкування нанопровідників на поверхню гнучкого електронного чіпа, розміром в чверть розміру поштової марки. П'ять таких наногенераторів, з'єднаних разом, справляють таку ж напругу і потужність, як дві звичайних батарейки розміру АА.

"Незважаючи на те, що ми досягли значних успіхів у збільшенні ефективності наногенераторів, їх потужність поки ще відносно мала" - каже Вонг. - "Для постачання енергією більшої електроніки, такий як MP3-плеєри та мобільні телефони, будуть потрібні чіпи наногенераторв більшої площі або декілька маленьких генераторів, з'єднаних послідовно".

Наступними кроками, які зроблять вчені, будуть нові дослідження та експерименти, спрямовані на ще більше збільшення ефективності наногенератора. У цей же час буде проводитися пошук компанії, яка візьме на себе комерційне виробництво таких наногенератора. А у продажу вони можуть з'явитися через 3-5 років.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!