Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » «Розумні» вікна здатні відображати сонячне тепло влітку і пропускати його взимку
 
10-04-2011, 00:37  Технології

«Розумні» вікна здатні відображати сонячне тепло влітку і пропускати його взимку

 
Американські вчені винайшли покриття, яке забезпечує доступ інфрачервоного випромінювання при низьких температурах, але змінює свої властивості і починає відбивати його, як тільки повітря за вікном прогрівається до певного значення.

«Розумні» вікна здатні відображати сонячне тепло влітку і пропускати його взимку



Процес, який відбувається з оксидом ванадію (III), називається фазовим переходом. Саме ця речовина наноситься на віконне скло наношаром - і тоді зміна термодинамічних фаз здійснюється при температурі 32 ˚ С. Додаткове нанесення вольфраму або молібдену дозволяє зменшити температурний кордон, вище якого покриття починає блокувати сонячне тепло.

Дослідження проводить молодий хімік з Університету Буффало Сарбаджіт Банерджі. Він каже, що саме нанотехнології дозволили пристосувати оксид ванадію (III) для практичного використання: якщо нанести цю речовину товстим шаром, запобігати доступу інфрачервоного випромінювання воно зможе тільки тоді, коли температура досягне 67 ˚ С.

Пан Банерджі відзначає, що фазовий перехід відбувається під впливом не однієї лише спеки, а й електричної напруги. Раніше він встановив, що аналогічні властивості демонструють ще дві синтетичні речовини - ванадати (солі ванадієвих кислот) міді і калію.

Ідеями вченого зацікавилася Національна лабораторія поновлюваної енергії (NREL) при американському Міненерго, так що енергоефективні вікна незабаром можуть з'явитися не тільки в лабораторній установці дослідника.

Результати роботи опубліковані в останньому номері видання Journal of Physical Chemistry Letters.

тюнинг автомобилей

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!