Як відомо, в червоному вині містяться антиоксиданти, які підвищують ефективність терапії раку підшлункової залози.
Дослідницька група Рочестерського університету під керівництвом доктора медицини Пола Окунєва (Paul Okunieff) вперше показала в лабораторних умовах, що природні атиоксиданти, що містяться в червоному вині та в шкірці виноградних ягід, дійсно ефективно знищують ракові клітини підшлункової залози, порушуючи функціонування їх мітохондріального апарату, пише sunhome . ru.
Результати нового дослідження, в якому досліджувався вплив на рак підшлункової залози ресвератол - речовини, що міститься в червоному вині та винограді.
Цінність даного дослідження, на думку вчених, особливо велика - мітохондрії, що забезпечують клітини енергією, мають власні ДНК і займають відносно «автономне» становище в клітці. Згідно з сьогоднішнім уявленням, знищення мітохондріального апарату ракових клітин призведе до їх природної загибелі.
У ході дослідження були виділені дві групи клітин раку підшлункової залози. В одній групі клітини піддавалися дії тільки іонізуючого випромінювання (радіаційній терапії), в іншій - комбінованому впливу іонізуючого випромінювання та ресвератолу у відносно високій концентрації - до 50 мг / мл. Концентрація ресвератолу в червоному вині може досягати 30 мг / мл.
Дослідження показали, що застосування ресвератолу призводить не тільки до зростання ефективності знищення ракових клітин, але і підвищує стійкість нормальних клітин організму до впливу несприятливих факторів іонізуючого випромінювання.