Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Вплив комп'ютера на здоров'я людини
 
21-12-2011, 21:42  Технології

Вплив комп'ютера на здоров'я людини

 
Двадцяте століття внесло багато нововведень у життя людства: електрика, двигуни внутрішнього згоряння, космічні польоти і, звичайно, комп'ютери. Більшість винаходів спочатку покликані поліпшити життя людини, але, як будь-яке помітне явище, цифрові технології несуть із собою і ряд негативних моментів. Хочемо ми цього чи ні, кожному з нас доведеться миритися з навалою «думаючих машин», і необхідно виробити правильну стратегію відносин з ними, тоді комп'ютери дійсно стануть нашими друзями і помічниками у повсякденному житті.

Вплив комп'ютера на здоров'я людини



Комп'ютер впливає на людину в двох напрямках: фізичному і психологічному.

Вплив комп'ютера на фізичне тіло і здоров'я.

Багато людей, які займаються активною фізичною працею, мріють про роботу в офісі за комп'ютером. Влітку прохолодно - працює кондиціонер, взимку тепло - центральне опалення рятує. Сиди собі - на кнопки натискай в затишній обстановці. З цим міфом абсолютно не згодні сучасні лікарі - вони виділяють 3 основні негативні напрямки впливу комп'ютера на фізичне здоров'я: на поставу, зір, на зміну рухливості тіла в гіршу сторону внаслідок гіподинамії і в результаті - порушення у розвитку м'язової тканини. Розглянемо детальніше кожен пункт.

Постава - це взаєморозташування частин тіла та внутрішніх органів відносно один одного. Нормальна постава - це розташування частин тіла так, що вони не заважають один одному виконувати свої функції. При роботі за комп'ютером формується неправильна постава, що порушує роботу, як м'язової системи, так і внутрішніх органів. Кілька прикладів. При сидячій роботі формується застій венозної крові в ногах. Таке виходить навіть за наявності оптимального робочого місця (висота столу, стільця і так далі), чим не може похвалитися більшість офісних працівників. Застій крові в ногах сприяє не тільки виникненню специфічних захворювань (варикозне розширення вен, тромбофлебіт), а й порушує кровообіг в органах черевної порожнини, що, природно, не йде на благо організму. Другий приклад - хребет (поперековий і грудний відділи). Під час роботи за комп'ютером розслабляються м'язи хребта, причому досить швидко (приблизно через 40 - 60 хвилин) відстані між хребцями зменшуються, і хребці починають здавлювати корінці спинного мозку. Це, з одного боку, викликає просто больові відчуття, а з іншого - пригнічує роботу внутрішніх органів і, в підсумку, призводить до розвитку хронічних захворювань. Від цієї проблеми не рятують навіть ноутбуки і робота з ними в зручному м'якому кріслі. Ще один приклад - негативний вплив на м'язи плечового пояса. Виконуючи роботу в сидячому положенні, людина мимоволі переміщує плечі і голову вперед - м'язи плечового пояса при цьому скорочуються, і в них утворюються зони підвищеної напруги, що заважають природній циркуляції крові в головному мозку і руках. Якщо така ситуація зберігається тривалий час, то погіршуються увага, пам'ять, зосередженість, працездатність, руки швидше втомлюються, в них може відчуватися оніміння.

Комп'ютери і м'язи людини. Основний обмін речовин в організмі відбувається в м'язах, але тільки за однієї умови - якщо вони періодично отримують адекватне навантаження. У більшості ж офісних працівників м'язи живуть надмірно розслабленим життям. Через це активний кровообіг у них відсутній, і порушується обмін речовин спочатку в м'язах, а потім - у всьому організмі. Багато людей зараз шукають, як би привести в норму або активізувати свій обмін речовин. Перший крок на цьому шляху - відповідне регулярне фізичне навантаження.

Комп'ютери і зір. У звичайних умовах, до яких ми звикли за тисячолітню еволюцію, очі людини бачать все у відбитому світлі. Є одне природне джерело світла - Сонце, всі інші предмети просто відображають сонячне світло. Відбиті промені потрапляють на сітківку ока, потім нервові сигнали переміщаються в головний мозок, що формує зображення в кінцевому підсумку. Такий механізм природного візуально сприйняття. З комп'ютером - все по-іншому. Монітор є джерелом світла, на яке весь час доводиться уважно дивитися людині, яка працює за комп'ютером. Очі виявляються в неприродних для себе умовах, що негативно позначається на їх здоров'ї. До того ж постійно напружені очні нерви передають втому і напруження всьому організму, що призводить до загальної стомлюваності й апатії.

З усіх наведених прикладів випливає, що роботу за комп'ютером не можна віднести до нешкідливих видів діяльності. Щоб зменшити негативний вплив комп'ютера на фізичне здоров'я треба дотримуватися низки простих правил.

Кожні 30 хвилин необхідно закривати очі на 1 - 2 хвилини і розслабляти м'язи обличчя.

Кожні 50 - 60 хвилин можна вставати з-за робочого столу і робити елементарну зарядку. Якщо немає такої можливості, потрібно просто пройтися по офісу, а ще краще - піднятися і опуститися на кілька поверхів пішки.

Робочі меблі краще підбирати відповідно до зросту і ваги.

Дітям до 10 - 11 років слід заборонити без крайньої необхідності користуватися комп'ютером, а також суворо стежити за часом, проведеним біля монітора.

Вплив комп'ютера на психологічне здоров'я людини.

Головна особливість комп'ютера, яка підкуповує більшість користувачів, - це його чуйність і слухняність. На відміну від оточуючих нас людей, що постійно, кудись квапляться, які вирішуючи свої проблеми, дуже часто намагаються використовувати і нас у своїх цілях, комп'ютер допомагає відчути себе самодостатньою особистістю, яка повністю контролює своє життя. Комп'ютер допомагає задовольнити одну з найважливіших потреб людини - бажання проявити власне «Я».

Діти і підлітки дуже швидко звикають до комп'ютера, так як у віртуальній реальності вони будують свій світ, закони якого вони підганяють під власні потреби. У цьому віртуальному світі не треба підлаштовуватися під навколишню дійсність - можна все робити так, як захочеться, і при цьому, не отримуючи відчутного покарання. У дитини може сформуватися неадекватне ставлення до навколишньої дійсності.

Поширення комп'ютерів і комп'ютерних мереж вже нікому не зупинити. Завдання всіх дорослих - сформувати у себе і дітей правильне ставлення до цього, можливо, найважливішого винаходу 20 століття.
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!