Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » На сутенерів і вбивць міліція виходить через Однокласники і Вконтакті.
 
24-01-2010, 23:43  Технології

На сутенерів і вбивць міліція виходить через Однокласники і Вконтакті.

 
'На

На сутенерів і вбивць міліція виходить через Однокласники і Вконтакті. Соціальні мережі допомагають МВС шукати злочинців, а банкам - боржників.

Популярні соціальні інтернет-мережі допомагають міліції та СБУ розслідувати кримінальні справи і шукати злочинців. Вони нам розповіли про приклади вдалого «лову в мережі».

Українські правоохоронці кажуть, що схильні вірити тому, що, наприклад, «Однокласники» були створені за підтримки російських спецслужб, мовляв, вони відмінно продумані з точки зору слідчих, адже там видно не тільки ваших друзі, а й «Друзів друзів» - повний спектр знайомств. Є і можливість спілкування. «Вважаю, що тепер вони можуть масово відстежувати листування користувачів. Можливо, для цього в них є спеціальний сервер », - говорить надійне джерело в українському МВС.

Офіційно в міністерстві говорять так: «Наші оперативні підрозділи при розкритті кримінальних справ використовують офіційні інформджерела. Дані в соцмережах не завжди правдиві, адже це неофіційне джерело », - розповів« Сегодня »головний оперуповноважений інспектор Департаменту карного розшуку МВС Олег Сидоренко.

Неофіційно ж кажуть, що для розшуку злочинців та розслідування справ гарні будь-які методи, і визнають, що подібні сайти здатні допомогти. «Наші співробітники, розслідуючи справу, відвідують і« Однокласники », і« Вконтакте »і Facebook, щоб дізнатися, що з себе представляє та чи інша людина, з ким дружить. І в нас вже є кримінальні справи, розслідувати які допомогли соціальні мережі. За допомогою сайту «Oднокласники» ми встановили, наприклад, зв'язки людини, яка підозрюється в торгівлі людьми, і те, куди могли здійснюватися постачання живого товару. Зараз цей підозрюваний затриманий, ведеться слідство », - розповів« Сегодня »начальник прес-служби київської облміліції Микола Жукович.

У київській міліції скаржаться, що в місцевих райвідділах, м'яко кажучи, не дуже функціональні комп'ютери, щоб користуватися соціальними мережами. «Але такі методи слідчі можуть використовувати на свій розсуд, вони ж - творчі люди», - розповів нам начальник прес-служби столичної міліції Володимир Поліщук.

Звичайно, пошук злочинців за допомогою соціальних мереж, однозначно, другорядний метод для міліції, адже користувачі можуть зареєструватися під чужим прізвищем і не розміщувати на інтернет-сторінці своє фото. Все це, за словами правоохоронців, може навести на помилковий слід і змусити даремно витрачати час. Але наявність хоч якоїсь інформації завжди цінно. Є що перевірити ...

Банкіра засікли в ІНТЕРНЕТІ.

Поява в інтернеті виводить на місцезнаходження розшукуваних людей не гірше, ніж дзвінок по мобільному телефону.

Під час епідемії грипу СБУ відрапортувала про те, що в листопаді 2009 року виявила і затримала 30-річного жителя Чернігівщини, який на одному із сайтів залишив неправдиве повідомлення про повну блокаду міста Ірпінь, що викликало паніку: «У райцентрі виявлено зараження легеневої чумою, померло декілька студентів, на виїздах з міста знаходиться воєнізований карантин ». «Матеріали справи були передані в органи внутрішніх справ, хлопцеві загрожує або штраф, або місяць виправних робіт», - розповів нам прес-секретар київського управління СБУ Ігор Забілик.
На сутенерів і вбивць міліція виходить через Однокласники і Вконтакті.


У жовтні минулого року прокуратура Києва порушила справу проти екс-голови правління банку «Надра» Ігоря Гіленко, підозрюючи його у розкраданні особливо великої суми. Через три дні після того, як банкіра оголосили в розшук, з'явилася інформація, що правоохоронці нібито виявили, що Гіленко відвідував свою сторінку в соцмережі. У київському главку міліції, куди ми звернулися із запитом, цю інформацію не підтвердили, але й не спростували. «Екс-глава банку« Надра »знаходиться в розшуку», - лише сказала прес-секретар прокуратури Києва Мирослава Мушка. Комп'ютерники кажуть, що зловити людини по сліду в інтернеті не складе труднощів. «Правоохоронці легко можуть вирахувати місцезнаходження того, хто зайшов в« Одноклассники »або« Вконтакт »за IP-адресою (ідентифікатором) того комп'ютера, з якого він підключався до мережі. Неважливо, в Україні він чи за кордоном. Для цього потрібно хороше програмне забезпечення і парочка хакерів », - сказав нам програміст Андрій Єремєєв.

На «Однокласник» засвітили шефа СБУ.

Про використання у своїй оперативно-розшуковій роботі соціальних мереж співробітники українських спецслужб говорять по-різному. Одним ці дані допомагають, і вони вже не уявляють, як раніше працювали без цих мереж-помічників, інші бояться брехні користувачів і не хочуть витрачати час, віддаючи перевагу перевіреним дідівським способам пошуку інформації.

- Моє особисте ставлення до всіляких «Однокласників», «Контакт», «Фейс-Букам» різко негативне, - сказав нам підполковник одного з управлінь «Т» (боротьба з тероризмом). - Адже там можна знайти не тільки якусь інформацію, а й дезінформацію, і не маючи змоги розпізнати, де правда, а де брехня, можна бездарно витратити багато часу, розробляючи невірну версію ... Тому я і мої колеги на «Однокласники» навіть не заходимо, дурниця це все. У нас є свої, роками перевірені методи оперативного добування інформації. Того ж Пукача (главу міліцейської "наружки", підозрюваного у вбивстві журналіста Гонгадзе. - Авт.) впіймали завдяки перехоплених телефонних дзвінків з мобільного. Він вирішив, що його вже ніхто не шукає, і вирішив привітати дочку з днем народження. Це була помилка Пукача, дзвінок запеленгували, а вже встановити місцезнаходження абонента було простіше простого. А з приводу «Однокласників» - думаю, не дарма кажуть, що до розробки цього сайту мала відношення ФСБ Росії. Диму без вогню не буває.

Один із слідчих СБУ, також попросив не називати його прізвище, дотримується іншої думки:

- Соціальні мережі, як і весь інтернет, - чудове джерело інформації, причому безкоштовний. Це як енциклопедія, якою можна користуватися цілодобово. Я, наприклад, не вважаю ганебним залізти в «Однокласники» і пробити когось з цікавлячих мене людей. Нехай навіть це буде якась каламутна, не до кінця перевірена інформація. В основу будь-якої ОРС (оперативно-розшукової справи) теж часто лягає, по суті, плітка, сказана кимось, і не підтверджені на даний момент відомості про людину. Але саме ці первинні відомості потім після отримання доказів вини причетності до злочину, стають підставою для порушення кримінальної справи. Так що спасибі, що є інтернет-ресурси.

Самим же співробітникам спецслужби начальство не рекомендує заводити сторінки на «Однокласниках», розміщувати там свої фото, знімки друзів, дані про належність до спецслужби.
'На


- Офіційного заборони не існує, але підвищений інтерес до «Однокласників» не вітається, - каже один з керівників СБУ. - До речі, там була розміщена сторінка нашого глави Валентина Наливайченка, правда, без фотографії. Виявилося, він до цього не мав ніякого відношення, і був неприємно здивований тією обставиною, що хтось безцеремонно «увійшов в його роль», писав від його імені і відповідав на чужі листи. У Віктора Ющенка нібито відразу кілька сторінок є в «Однокласниках», і в інших відомих людей теж вистачає двійників. Втім, в Україні таке недосконале законодавство, що за такі витівки в мережі за Кримінальним кодексом ще нікого не покарали.

«ЯКЩО ВМІЮТЬ - ХАЙ КОРИСТУЮТЬСЯ»



Попков не проти розшуку по соцмережах
'На


Один із власників Odnoklassniki.ru Альберт Попков «Сьогодні» спростував причетність російських спецслужб до сайту: «Та це просто комерційний проект! Мені відомі випадки, коли не дуже розумні люди викладають в інтернет особисті дані, за допомогою яких повідомляють, що мають намір зробити протиправного. Є багато випадків, коли злочинці і знаходили один одного, і своїх жертв через інтернет. Я би не виділяв тут тільки соціальні мережі. Вони - така ж частина технічного прогресу, як і мобільні телефони, супутники. І міліція не повинна відставати - повинні існувати спеціальні відділи, які будуть використовувати соцмережі і інші досягнення прогресу для розслідування злочинів. Правоохоронці мають бути підкованими, щоб розуміти, як працювати з такими засобами, і використовувати їх на благо людей ». За його словами, в Росії нещодавно стався цікавий випадок, коли судові пристави взяли фото симпатичної дівчини, створили віртуальний профіль в одній з соцмереж і зв'язувалися з боржниками банків, які успішно просячи у них від її імені їх нові номери телефонів. Про свою винахідливості вони розповіли по ТБ. І у фото знайшлася господиня. Москвичка подала на них до суду.

ВІРТУАЛЬНІ ПОЛІТСКАНДАЛИ.


'На


Дружина хвалилася.
Хоч Бакай і був в розшуку, а живе красиво.
'На


Фото з сайту «Одноклассники»

Небезпечний інтернет і для сильних світу цього. Влітку 2008 року екс-глава Секретаріату президента Віктор Балога звернувся в СБУ за допомогою: невідомі надсилали йому по Інтернету листи з погрозами. «Мабуть, ситуація дійсно була серйозна: такі листи з погрозами не будуть надсилати жартома. На період ведення розслідування СБУ було прийнято рішення посилити його охорону », - розповів нам Олександр Семирядченко, радник Балоги. У СБУ знайшли зловмисника - на це знадобилося два місяці. «Це співробітник однієї з держустанов, ми зараз серйозно займаємося цією людиною», - повідомив пресі голова СБУ Валентин Наливайченко.

БАКАЙ. Іноді відомих політиків, у яких рильце в пушку, в соцмережах засвічують улюблені дружини. Влітку 2008-го в епіцентр скандалу потрапили «Одноклассники» і третя дружина екс-голови Держуправління справами адміністрації президента Кучми Ігоря Бакая Наталя. Дружина політика, який свого часу який поїхав з родиною до Росії і оголошеного українськими правоохоронцями в міжнародний розшук, виклала в соцмережах 40 сімейних фотографій, де була яскраво показане багате життя щасливої родини: на риболовлі, на тлі особняка, дорогих іномарок. Після низки публікацій у ЗМІ Наталія видалила скандальні фото, хоча сторінка досі активна в інтернеті. Нагадаємо, навесні 2005-го Ігорю Бакаю інкримінували здійснення ряду економічних злочинів, зокрема зловживання службовим становищем, незаконне відчуження держмайна. За результатами перевірки КРУ, було встановлено, що Держуправління справами незаконно витратило понад 800 млн грн. Як нам повідомили в МВС, в розшуку Інтерполу Бакай вже рік, як не значиться. А в Генпрокуратурі нам сказали, що з кількох кримінальних справ, порушених проти Бакая, ще парочка перебуває в розробці, інші закриті. «Всі справи проти Бакая веде прокуратура Києва», - зазначив Юрій Бойченко, керівник прес-служби ГПУ.

«ВБИВЦЯ ГОВОРИВ В МЕРЕЖІ, ЩО ВІН БОГАЧ».

Один з останніх випадків, коли оперативникам вдалося знайти злочинців за допомогою інтернету, відбувся восени минулого року. Як розповів нам прес-секретар ГУБОЗ МВС України Сергій Федченко, два брати познайомилися з дівчиною в інтернеті, а потім вбили її. Другій жертві зловмисників пощастило вижити - бійці ГУБОЗу затримали маніяків. З'ясувалося, що один з них, 38-річний Роман Ф., у минулому працював співробітником правоохоронних органів в одній з балтійських країн і був судимий за торгівлю наркотиками.
'На


Знайомлячись в інтернеті, він представлявся успішним багатим бізнесменом. Після знайомства з дівчиною та її викрадення від керівництва фірми, на якій вона працювала, він зажадав викуп. Директор звернувся до міліції, а брат Романа Руслан, відчувши недобре, убив дівчину. Щоб все ж заробити грошей, нелюди познайомилися із ще однією дівчиною і планували так само її вбити. Однак не встигли - їх затримали. У ГУБОЗі не виключають, що таким чином один з братів мстився жінкам за те, що одного разу заразився СНІДом.

Банки теж «Полюють» в соцмережі.

Банкіри вважають, що в пошуках боржників і шахраїв всі засоби хороші. «А що робити, якщо в структурі кредитів 20% - проблемні, а 3-5% -« мертві », тобто за ним майже нереально знайти боржників», - сказали нам неофіційно в одному з банків. Зараз у банках активно «озброюються» засобами мережі інтернет. «Пошук боржників і шахраїв в інтернеті ефективний, адже там можна знайти практично будь-якого жителя великого міста або активного користувача. Частіше за все ці люди мають великі кредити: на нерухомість, землю, авто. Таких боржників просто знайти в соцмережах: навіть якщо акаунт не працює, можна попрацювати з «друзями», - розповів Сергій Бондарєв, начальник управління моніторингу та збору кредитів OTP Bank.

Якщо пошук банкірами боржників в інтернеті не виходить з правового поля, то інші дії банків юристи ставлять під сумнів. Так, «ПриватБанк» на своєму сайті розмістив базу фотографій людей, які, як вважають у банку, незаконно привласнили гроші. «У нашій базі знаходяться фото близько 600 чоловік. Одні оформляли кредити за втраченими паспортами, інші незаконно отримали пластикові карти. Коли наш банк становив цю базу, консультувалися з юристами. Все законно », - опонує Олег Серга, прес-секретар« ПриватБанку ». У юристів інша думка. «В Україні діє принцип презумпції невинності. Щоб звинувачувати когось у шахрайстві, треба отримати вирок суду. Якщо його немає, банк посягає на честь і гідність позичальника. Коли банки роздавали кредити, у вартість вже «забивалось» 100% неповернення. Розміщення списків клієнтів на сайтах банків без дозволу клієнта - це розголошення банківської таємниці », - впевнений адвокат Олег Веремієнко.

Італійський злодій - ЗІРКА FACEBOOK!
'На


У соцмережах та інтернеті злочинців ловлять і в інших країнах. А деякі злочинці, знаючи це, навіть грають з поліцією в кішки-мишки. Так, у вересні 2009-го італійський грабіжник втік з британської в'язниці. Але замість того щоб зачаїтися, злочинець створив сторінку в мережі Facebook під псевдонімом Maximus Justice, на якій постійно висміював британську поліцію, вигадував головоломки про своє місцезнаходження і навіть привітав поліцейських з Різдвом. За 4 місяці злодій отримав шалену популярність і «зафрендив» 40 тисяч інтернет-користувачів. Наприкінці 2009-го Скотланд-Ярд підтвердив, що власник облікового запису дійсно є тим, за кого себе видає, і звернувся до адміністрації сервісу Facebook з проханням допомогти встановити, звідки злодій оновлює свій щоденник. Власники соцмережі вирішили закрити акаунт злочинця, проте він одразу ж з'явився в Facebook під новим псевдонімом. Першим його записом на новому акаунті було: «Здогадайтеся, хто повернувся?». 13 січня на південному сході Лондона поліція затримала зірку Facebook. А в Скотланд-Ярді створили спецзагін поліцейських, завдання якого - шукати злочинців у соцмережах.

Врятував БЛОГ.
Французька поліція запобігла кривавій бійні в школі, тому що злочинець зробив запис у своєму блозі. Вночі 13-річний школяр написав: «Це останній день у моєму житті», а вранці взяв у батьків мисливську рушницю, патрони і відправився вбивати вчителів, а потім хотів накласти на себе руки. На щастя, батьки прочитали блог сина, кинулися перевірити рушницю, а побачивши, що вона зникла, подзвонили в поліцію.

Говоріть по скайпу. Прослухати його - надто дороге задоволення.
На сутенерів і вбивць міліція виходить через Однокласники і Вконтакті.


Ті, хто не хоче, щоб його листування побачили сторонні, можуть спілкуватися по скайпу (програма, що дозволяє це робити через комп'ютер, як по телефону). Її дуже складно прослухати, кажуть експерти. «З'єднання по скайпу відбувається не через інтернет-провайдера, а безпосередньо з комп'ютера на комп'ютер, - роз'яснює програміст Андрій Єремєєв. - У системі використовуються разові ключі шифрування, які абоненти передають один одному при кожному сеансі ». Це ускладнює дешифрування правоохоронцями розмов по скайпу. «Звичайно, є програми антискайп, які використовуються спецслужбами в багатьох країнах. Це вірус, який засилає в комп'ютер підозрюваного інтернет-провайдер. Програма записує всі телефонні переговори які ведуться через IP і непомітно відсилає їх стежать. Проте коштує програма стеження за одним лише комп'ютером 20 500 євро, тому у нас її навряд чи будуть застосовувати найближчим часом », - пояснює комп'ютерник.

Фотки геть, пароль складніше!

Правоохоронці і програмісти радять, як убезпечити себе, створюючи особисту сторінку в соціальній мережі.

1. Не залишайте на своїй сторінці домашньої адреси та номер телефону.

2. Не викладайте у відкритий доступ сімейні фотографії, особливо з дітьми.

3. Не ставте на поштових скриньках, форумах, соцмережах простих паролів на кшталт «12345». Логін також не повинен співпадати з паролем.

4. У соцмережах закривайте дані вашого профілю від сторонніх очей (є така функція).

5. Не переходите по посиланнях, які приходять в спам, - на сайтах, куди вони ведуть, можуть розміщуватися програми-зломщики і передавачі інформації.

Автор: Олександр Ільченко, Сегодня

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!