Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Правда про воду в пластикових пляшках.
 
12-02-2010, 21:11  Технології

Правда про воду в пластикових пляшках.

 
'Правда


Правда про воду в пластикових пляшках.


Все більше людей в Україні приходять до думки про те, що пити чисту воду - це добре. Найпростіший спосіб отримати чисту питну воду - купити її в магазині, упаковану в пластикову пляшку або замовити з доставкою додому. Але тут негайно виникає питання: а яку воду я купила? Корисна вона? Чи варто купувати її далі? Спробуємо розібратися.
Правда про воду в пластикових пляшках.



Як звичайно, у такому непростому є кілька аргументів "за" і приблизно стільки ж "проти".

"За"
Правда про воду в пластикових пляшках.


Якість. Необхідно взяти за основу таке припущення: сьогодні, вода в пляшках, виставлена на полицях супермаркетів, в основному, гарної якості. Ринок води конкурентний, тому більшість виробників, щоб утриматися на ринку, зобов'язані контролювати і контролюють якість води, яку вони розливають. Крім того, їх контролюють місцеві служби, як із службового завзяття, так і з корисливих мотивів - успішних комерсантів контролювати набагато вигідніше, ніж державні структури. Звідси висновок: більш успішні виробники роблять воду кращої якості, і, в будь-якому випадку, при купівлі води в пляшці перевагу потрібно віддавати продукції великих виробників, називати яких вважаю тут недоцільним.

Типи води. Вода у пляшках може бути лікувальна та столова, газована і негазована. Природно, тут ми говоримо про столову негазовану воду, яку можна використовувати для пиття і приготування їжі. Можна багато писати про порівняння якості води різних виробників, але по суті, це вода двох типів:
• вода "природна" тобто що пройшла мінімальне очищення, і містить велику частину домішок, присутніх спочатку в артезіанської свердловини, з якої вода береться;
• вода "очищена" - у більшості випадків, що пройшла очищення методом зворотного осмосу, за допомогою якого з неї були вилучені більшість домішок. У деяких випадках вода проходить додаткову мінералізацію шляхом змішування її з вихідною водою або додаванням мінеральних компонентів в кількостях, нешкідливих, а іноді, навіть корисних для здоров'я.

Я, в цілому, прихильниця "води очищеної" тому що в чистоті і "природності" природної води в мене впевненості немає. Я зустрічала виробників, які щоб не видаляти з води органічні домішки і залізо, що додають воді коричневий відтінок називали воду "йодованою" інші повідомляли, що розливають воду "безпосередньо, без очистки" з "екологічно чистої артезіанської свердловини" розташованої в 100 метрах від території великого біохімічного заводу і т.п. У той же час, зворотний осмос - мембранна технологія очищення, що дозволяє видалити з води 99,7% всіх домішок, розміром більших за молекули води, штука надійна і безпечна: якщо у воді і був надлишок домішок що заважають , то зворотний осмос його точно видалить.

Тепер перейдемо до аргументів "проти" купівлі води в пляшках.



У розвинених країнах, для порівняння з водою в пляшках використовують водопровідну воду, що пов'язано з високою якістю води з-під крана як в США так і в Західній Європі. Порівнювати за якістю воду з пляшок з водою з-під крана в Україні не можна . Я б запропонувала порівнювати воду з пляшок з водою після очищення з фільтром зворотного осмосу - він дає максимальну якість очищення води і безпеку, порівнянну з контролем якістю води в пляшках.
'Правда


Економіка. За даними магазину Фуршет вода "Старий Миргород" коштує 11,74 грн. за 6 л, що становить близько 2 грн. за літр. Така пропозиція - одна з найнижчих на ринку, тому що вода в меншій упаковці коштує дорожче, а з доставкою в 19-літрових бутлях досягає 3-3,5 грн. за літр. Вода з фільтру зворотного осмосу (а це найдорожча технологія очищення) обійдеться вам у грн.. 1.3 / літр у перший рік експлуатації фільтра і 0,6 грн. / літр в наступні. І це при невеликому споживанні води (близько 5 літрів на день) і дуже дисциплінованому обслуговуванні фільтру. Якщо ж ви встановите систему очищення води для всього будинку, то вартість літра питної води знизиться ще в рази 2-3.
'Правда


Екологія. В останні роки в США розгорнулася масована програма щодо відмови від придбання води в пляшках для щоденного вжитку. Пов'язано це з тим, що екологи порахували, якої шкоди завдає навколишньому середовищу виробництво бутильованої води: для виробництва 38 мільярдів пляшок для розливу води щорічно в Америці витрачається 47 мільйонів галонів нафти; при виробництві виробляється близько півмільйона тонн вуглекислого газу, що впливає на глобальне потепління. Полікарбонат і поліетилентерефталат з яких виробляються пляшки утилізується не більш ніж на 13% навіть в Америці, що вже говорити про Україну. Крім того, бізнес з розливу води обсягом у 16 мільярдів доларів тільки в США виглядає нещирим на тлі того факту, що більше мільярда людей на планеті не мають доступу до безпечної питної води.
Правда про воду в пластикових пляшках.



Здоров'я.
Незважаючи на те, що якість води, що потрапляє в пляшку не викликає істотних нарікань, сама пляшка може нести цілий ряд загроз здоров'ю людини, особливо маленької людини. Для забезпечення довгострокового зберігання води в пляшці, вона повинна бути ретельно продезінфікувана. Для обробки пляшок застосовуються сучасні препарати - біоциди, які повинні ретельно виполіскувати з пляшок перед наливом у них води. На ділі, так буває далеко не завжди.

'Правда

Я особисто минулого літа потрапила на цілу партію пляшок з питною водою відомого виробника, в яких був присутній явний запах і присмак одного з поширених біоцидів. Пити таку воду категорично не можна. Крім того, сам пластик, з якого виготовляються пляшки для одноразового і багаторазового використання може бути небезпечним для здоров'я. Пляшка з якісного поліетилентерефталату (ПЕТ) може використовуватися лише одноразово. При повторному використанні цей полімер може виділяти такий відомий як канцероген і бензобутілфталат ДЕГА (BBP) - потенційний руйнівник гормонів. Більше того, існує думка про те, що і пляшки для повторного застосування виділяють т.зв. бісфенол А (BPA), гормон що руйнує речовину, небезпечну навіть у мікродозах і яка викликає різноманітні хвороби, включаючи рак грудей, дефекти дихання і переривання вагітності.
'Правда

Що ж робити в цій ситуації людині, яка все-таки хоче пити чисту воду? Моя думка однозначна - воду для пиття та приготування їжі потрібно готувати безпосередньо у себе вдома, тобто застосовувати фільтри для води.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!