Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Азаров нарвався на масові протести фермерів
 
13-11-2010, 21:57  Влада

Азаров нарвався на масові протести фермерів

 
Українські фермери готуються до масових акцій протесту. Вони вимагають від уряду скасувати експортні квоти на зерно. Аграрії заявляють, що через введення обмежень вони понесли збитки в 10 мільярдів гривень, повідомляє російська служба Німецькій Хвилі.

0



Наступного тижня українські фермери мають намір провести акції протесту по всій країні. Вони не задоволені аграрною політикою уряду України. Сільгоспвиробники скаржаться на те, що чиновники байдужі до їхніх проблем - зокрема, до мільярдних збитків, яких фермери зазнають через введення обмежень на експорт зерна.

Українські аграрії кажуть, що через квоти на експорт зерна зазнають великих збитків На початку жовтня нинішнього року Кабінет міністрів України ввів квоти на експорт зерна - він не повинен перевищувати 2,7 мільйонів тон. Обмеження діятимуть до кінця року. В урядовій постанові йдеться, що експортна квота на пшеницю складає 0,5 мільйона тон, на ячмінь - 0,2 мільйона, на кукурудзу - 2 мільйони. Також була введена фактично заборонна квота на експорт жита і гречки.

Задуматися про введення квот уряд змусила висока ймовірність зриву осінньої посівної кампанії і туманні перспективи року врожаю майбутнього. Незважаючи на посушливе літо, в цьому році українським аграріям вдалося зібрати 41 мільйон тон зерна. Хоча це лише на 10 відсотків менше, ніж у 2009 році, українська влада побоюється, що сільгоспвиробники, залишивши лише мінімальні запаси на посівну, продадуть все зібране зерно за кордон.

Адже через посуху і неврожай у Росії та Казахстані світові ціни на нього зараз досить високі. Своє рішення ввести обмеження на експорт зернових український уряд обгрунтував необхідністю зберігати продовольчу безпеку в країні.

Однак аргументи влади не переконали сільгоспвиробників і зернотрейдерів. Представники української зернової асоціації заявляють, що введення квот суперечить зобов'язанням України як члена Світової організації торгівлі (СОТ). В асоціації стверджують, що блокування експорту не дозволяє українським виробникам скористатися вигідною кон'юнктурою на світовому зерновому ринку. Це ставить українських аграріїв у нерівні конкурентні умови з іншими світовими експортерами зерна.

Ціна на зерно на українському ринку нижче, ніж на світовому Разом з тим економіст інституту стратегічних досліджень України Дмитро Покришка заявив, що за правилами СОТ допускається введення в країні тимчасових експортних обмежень, якщо існує загроза порушення продовольчої безпеки країни. Тому претензії до українського уряду в даному випадку не зовсім обгрунтовані.

Президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Микола Міркевич переконаний, що уряд "розучився рахувати елементарні речі". Міркевич зазначив, що Україні при зібраному врожаї в 41 мільйон тон зерна може поставити на експорт 16 мільйонів тон, оскільки внутрішньо річне споживання в країні не перевищує 25 мільйонів тон.

Через недалекоглядну позицію влади більшість українських сільгоспвиробників може збанкрутувати, попереджає Міркевич. Вже зараз збитки фермерів перевищують 10 мільярдів гривень. Фермерам нема за що купувати пальне, добрива та насіння для осінньої посівної. Та й ту кукурудзу, що ще залишилося на полях, аграрії не поспішають прибирати, адже врожай ніде зберігати.

Фермер з Кіровограда Микола Стрижак каже, що всі склади та елеватори вже заповнені, тому виробники змушені продавати зерно на внутрішньому ринку. Однак зараз ціна на ньому через експортного квотування на 100 євро нижче, ніж на світовому. Це, за словами фермера, зриває всі його плани на наступний рік.

Уряд Миколи Азарова ввів квоти на експорт зерна в жовтні. Експерти аграрного ринку стверджують, що насправді український уряд фактично не має коштів, щоб викупити у фермерів зерно в Державний аграрний фонд. Саме тому, на їхню думку, Кабінет міністрів зацікавлений у зниженні цін на внутрішньому ринку.

Сільгоспвиробники не бажають миритися з ситуацією, що склалася. Голова страйкового комітету Асоціації фермерів і приватних землевласників України Леонід Кириченко каже, що аграрії вже зверталися до президента і уряду із листами.

У листах міститься прохання враховувати позицію сільгоспвиробників, коли приймаються рішення, які зачіпають їх інтереси. Однак реакції на звернення не було. Тепер фермери налаштовані більш рішуче. Вони вже провели попереджувальну акцію протесту під стінами Міністерства аграрної політики, і зараз планують пікети по всій Україні.

При цьому 10 вересня 2010 року прем'єр-міністр України Микола Азаров виступаючи на нараді з розвитку Автономної республіки Крим у Сімферополі, обіцяв - уряд Україна не планує введення будь-яких обмежувальних заходів щодо експорту зерна.

"Незважаючи на посуху, зібраний достатній урожай, щоб забезпечити всі експортні та внутрішні можливості. Триває збирання пізніх зернових. Ми орієнтуємося на те, що ми повністю забезпечимо себе продовольчою пшеницею, фуражним зерном ..", - сказав тоді прем'єр.

При цьому він додав: "Відповідаючи на можливість якихось заходів з обмеження експорту, я хочу сказати:. Ми не плануємо будь-якого обмеження експорту. Ми зараз зібрали зернотрейдерів і сказали їм відверто, який обсяг приблизно ми можемо випустити за кордон з тим, щоб скласти графік експорту зерна, щоб він не порушив нашу цінову стабільність і нашу забезпеченість продовольчим зерном ".

За матеріалами vvnews.info

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!