Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Як «ворог преси» буде організовувати доступ до публічної інформації в Житомирі?
 
4-05-2011, 23:27  Влада

Як «ворог преси» буде організовувати доступ до публічної інформації в Житомирі?

 
Замість епіграфа: Будіть мене тільки, якщо прийдуть погані новини, а якщо хороші - ні в якому разі.
Наполеон I

0



У січні Верховна Рада прийняла два закони: «Про доступ до публічної інформації» і закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення доступу до публічної інформації». Вони змінять нині чинний закон про інформацію 1992 року. Можливо, що вони вступлять в силу вже 9 травня.

Чому я кажу про нові закони з застереженнями? Столичні журналісти вже розповіли, що за ініціативою спікера парламенту Володимира Литвина апарат Верховної Ради підготував зміни до вже підписаного президентом Януковичем закону. Якщо поправки пройдуть, закон, по суті, нічого не змінить у вже існуючих відносинах «влада-преса» ...

Навіть якщо сподіватися на диво, і припустити, що поправки Литвина не пройдуть в парламенті, я насилу можу уявити, що влада Житомира стане «прозорішою» і чеснішою у відносинах з громадянами. Загальновідомо, що чиновники різного рангу вважають за краще чесно і відверто повідомляти громадянам і журналістам те (часто видаючи бажане за дійсне), що вони хотіли б прочитати в газетах і побачити на екрані телевізора. Все інше, в тому числі і критику, житомирські чиновники називають «смаженими фактами» і «маніпуляцією громадською думкою». Як заклинання журналісти не раз чули незмінну фразу: «пишіть хороші новини». А по-справжньому гарного, наприклад, в економіці, з кожним днем стає все менше, і навіть «покращення життя вже сьогодні» офіційно відкладається на невизначений час.

Так ось, згідно з новим законом, (поки без поправок Литвина) направити запит про рішення міськради, виконкому та розпорядження мера зможе звичайний громадянин, словом, усі, хто цікавиться, наприклад, розподілом бюджетних грошей або підозріло швидкою приватизацією комунальної власності у місті ...

Згідно з новим законом, на відповідь у влади є 5 (!) днів, чиновник, який не відповів на інформаційний запит, знову ж за законом може бути оштрафований на суму від 425 до 850 грн.

Чесно кажучи, не вірю, що закон запрацює в Житомирі. Можливо, в інших українських містах чиновники і будуть акуратно відповідати на запити громадян, а ось такій перспективі в Житомирі - не вірю!

З приходом до влади нового мера Володимира Дебоя з офіційного сайту міськради зник розділ про надходження та витрати міського бюджету за тиждень. Він зник непомітно, як ніби його там і не було: зате кожен бажаючий ще півроку тому міг подивитися, скільки Житомир отримав за тиждень і куди витратив гроші міськбюджету ...

До того ж, на офіційному сайті взагалі відсутня рубрика, де б публікувалися розпорядження мера. Рішення виконкому міськради та рішення сесій міськради виставляються не всі, і не зрозуміло за якими критеріями, очевидно за особистим бажанням вищих чиновників.

Більшість проектів рішень сесій є, а ось який вигляд мають документи, за якими живе Житомир, витрачаються гроші платників податків і передається у власність міська земля - не всі ...

Політика нової влади призвела до того, що Володимир Дебой увійшов до десятки всеукраїнського антирейтингу «Вороги преси-2010», посівши сьоме місце.

Відносини Житомирської держадміністрації з журналістами теж не радують: влада Житомирської області приховала від журналістів проведення «гострої» колегії державної адміністрації 28 квітня.

24 грудня 2010, близько 20 журналістам житомирських видань та телеканалів до початку сесії заборонили перебувати навіть у коридорі біля зали засідань Житомирської міськради.

Лариса Бекета, Житомир.info
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!