Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » У Житомирі померло двоє людей, поївши смажених грибів
 
7-07-2012, 18:50  Випадки

У Житомирі померло двоє людей, поївши смажених грибів

 
Пік грибного сезону ще не настав, а в Житомирській області вже зафіксовано три випадки отруєння грибами, причому два з них - смертельні.

'У



Як повідомив завідувач відділенням гігієни харчування Житомирської обласної санепідслужби Олег Васильков, інформація про смертельні випадки надійшла по лінії судмедекспертизи. При розтині померлих людей були виявлені якісь гриби, які ті їли напередодні.

За інформацією, яку вдалося зібрати, 71-річна пенсіонерка з Житомира збирала сморчки. Але серед них могла затесатися і бліда поганка. Досить маленького шматочка, щоб смертельна отрута вбила людину. Які гриби збирав і їв 59-річний житомирянин - невідомо, проте саме вони стали причиною смерті чоловіка. А третій чоловік що отруївся - з Бердичева. 27-річний житель райцентру звернувся до центральної Бердичівської лікарні після того, як поласував лісовими грибами. Правда, він так і не зміг пояснити, які саме гриби їв. Чоловіка вдалося врятувати багато в чому завдяки тому, що він вчасно звернувся по допомогу.

- Кілька років тому в нашій області фіксувалися смертельні випадки отруєнь грибами маленьких дітей - каже Олег Васильович -. Адже навіть самі добірні їстівні гриби дітям до 6-10 років вживати ні в якому разі не можна. Це дуже важка їжа для дитячого організму. Що стосується статистики отруєнь, то рік на рік не доводиться. Наприклад, в минулому році за весь сезон на Житомирщині грибами отруїлося всього три людини. Зате в 2010 році таких виявилося 32 особи, з яких 6 дорослих людей померло (в цей рік в Україну отруїлося грибами 578 чоловік 50 із них врятувати не вдалося). Бувало, люди з важкими отруєннями стверджували, що збирали виключно боровики. Вони ніяк не могли зрозуміти, чому ж все-таки опинилися в лікарні ...

Аналіз випадків отруєнь грибами по всій Україні показав, що люди дуже часто плутають сироїжки та печериці з блідою поганкою. А їстівні гриби можуть стати отрутою в тому випадку, якщо не пройшли необхідну термічну обробку або виросли на забрудненій території, наприклад, вздовж автомобільних доріг та залізничного полотна.

Як повідомили фахівці санепідслужби, характерні ознаки отруєння - це нудота, біль в животі, розлад кишечника, підвищення температури - з'являються через півгодини-годину після вживання неякісних страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків та інших. Такі отруєння звичайно не призводять до смертельного результату, однак можуть привести до серйозних ускладнень системи травлення, тому легковажити цим не можна.

Якщо людина наїлася червоних мухоморів, то протягом півгодини-двох годин виникають галюцинації, порушення дихання та серцевої діяльності, втрата свідомості, оскільки уражається нервова система. Людина захлинається від нападів сміху і бачить галюцинації. Якщо не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати її життя буде непросто.

Але найнебезпечнішими вважаються токсини блідої поганки, білого і смердючого мухоморів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапляючи в шлунок, протягом тривалого часу (до трьох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться і сліду від грибів, а людина просто забуде, що їла їх. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, охолодження рук і ніг - все це з'являється, коли отруйні речовини досягнуть мозку. І врятувати людину вже практично неможливо.

Щоб не ризикувати своїм життям, краще ніколи не збирати незнайомі гриби, а тільки ті, в яких ви абсолютно упевнені. І готувати їх необхідно дуже ретельно.

Юлія Мельничук, газета Ехо
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!