Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Закон про місцеві вибори набув чинності. Чекаємо старту
 
2-08-2010, 14:19  Вибори 2010

Закон про місцеві вибори набув чинності. Чекаємо старту

 
У газеті "Голос України" опубліковано закон про місцеві вибори.

Закон про місцеві вибори набув чинності. Чекаємо старту



Таким чином, нова редакція закону "Про вибори депутатів Верховної ради Автономної республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", яка передбачає перехід до змішаної мажоритарно-пропорційної системи виборів до органів місцевого самоврядування, вступила в дію.

Згідно із законом, вибори депутатів Верховної ради АР Крим, обласних, районних, міських, районних у містах рад проводяться за мажоритарно-пропорційною системою, депутатів сільських і селищних рад та сільських, селищних, міських голів - за мажоритарною.

Виборчий процес на чергових виборах починається за 50 днів до дня виборів.

Раніше Верховна рада призначила чергові місцеві вибори на 31 жовтня.

Таким чином, виборчий процес повинен початися 11 вересня.

Про початок виборчого процесу оголошує Центральна виборча комісія на своєму засіданні не пізніше, ніж за 5 днів до його початку.

Кандидатів у депутати Верховної ради АР Крим, обласних, районних, міських, в тому числі міст Києва і Севастополя, а також районних у містах рад можуть лише відповідні місцеві партійні організації.

Кандидатів на посаду міського голови можуть висувати тільки місцеві партійні організації.

Кандидати у сільські та селищні ради, а також на посаду сільських та селищних голів можуть висуватися як через партійні організації, так і шляхом самовисування.

Місцева партійна організація може висувати кандидатів тільки за умови, що вона зареєстрована у відповідному порядку не пізніше, ніж на 365 днів до виборів.

Висування кандидатів починається за 34 дні до виборів і завершується за 28 днів.

Рішення про кількісний склад місцевої ради приймає відповідна рада не пізніше, ніж за 50 днів до дня виборів.

Чисельний склад районної ради визначається з урахуванням кількості сіл, селищ, міст районного значення, які входять до складу району, для забезпечення рівного представництва кожної територіальної громади, незалежно від кількості її жителів.

Загальний склад обласної ради визначається з урахуванням кількості районів, міст обласного значення, незалежно від кількості жителів відповідного району, міста.

Чисельний склад сільського і селищної ради визначається залежно від кількості жителів.

Військовослужбовці строкової служби, громадяни України, які проживають за кордоном, а також особи, визнані судом недієздатними, та громадяни, які за вироком суду перебувають у місцях позбавлення волі, вважаються такими, що не відносяться ні до однієї територіальної громади і не мають права голосу на місцевих виборах.

Склад обласних, районних, міських територіальних комісій формує ЦВК за поданням місцевих партійних організацій, політичні сили яких представлені у Верховній раді. При цьому представники партій, що входять в одну парламентську фракцію, можуть подати не більше трьох представників в один тервиборчком.

В АР Крим тервиборчкоми районів і міст республіканського значення формує виборча комісія автономії також за поданням місцевих партійних організацій, чиї політичні сили представлені у Верховній Раді України.

Склад виборчої комісії АР Крим стверджує Верховна рада автономії також за поданням місцевих партійних організацій, чиї політичні сили представлені у Верховній Раді України.

Районні у містах, сільські та селищні тервиборчкоми, формують відповідні тервиборчкоми також з представників місцевих партійних організацій, чиї політичні сили представлені в парламенті.

Дільничні виборчі комісії формують відповідні тервиборчкоми на підставі подань місцевих партійних організацій, які висунули своїх кандидатів у багатомандатному окрузі (за партійними списками) або в мажоритарних округах, а також кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови.

У день голосування при підрахунку голосів, встановлення результатів голосування та підсумків виборів виборча комісія приймає рішення більшістю голосів членів комісії, присутніх на засіданні, незалежно від того, скільки членів комісії приймає в ньому участь, за умови, що їх має бути не менше трьох.

За матеріалами LB.UA

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!