Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Житомир визнаний одним з самих великих "забруднювачів Дніпра"
 
6-07-2010, 09:58  Новости Житомира

Житомир визнаний одним з самих великих "забруднювачів Дніпра"

 

Житомир визнаний одним з самих великих "забруднювачів Дніпра"



'Житомир



У межах Програми розвитку Організації об'єднаних нації (ПРООН) та глобального екологічного фонду (ГЕФ) "Стратегічна програма дій для басейну Дніпра та механізми її реалізації" (СПД) на українських підприємствах буде здійснено 15 пілотних проектів з метою зменшення викидів шкідливих речовин в Дніпровський басейн. Про це в інтерв'ю під час святкування Дня Дніпра заявив старший технічний радник програми Дмитро Рущак, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

Програма СПД діє в Україні з 2000 року. За словами Д. Рущака, її головне завдання - координація зусиль урядів України, Росії та Білорусі. "СПД є політичним документом, погодженим шляхом переговорів між трьома державами і запропонованим для реалізації на вищому рівні виконавчої влади. У документі вказані пріоритетні напрямки по вирішенню першочергових екологічних проблем, визначених у транскордонному діагностичному аналізі басейну Дніпра", - пояснив експерт.

На сьогоднішній день також зроблені помітні кроки в напрямку гармонізації українського законодавства з європейськими нормами. Крім того, уряду України та Білорусі розробили класифікацію підприємств-забруднювачів. "Тобто, за попередні роки діяльності програми СПД була зроблена величезна робота по збору інформації та регламентування дій. Нова ж фаза буде більш практична, спрямована безпосередньо на роботу з підприємствами", - відзначив Д. Рущак.

Говорячи про якість води, старший технічний радник програми ПРООН-ГЕФ констатував, що в Україні нині, на жаль, немає першого класу якості води, а більшість води, яку споживають українці - третього і п'ятого класу. Найбільшими забруднювачами басейну Дніпра є міста Київ, Луцьк, Житомир, Чернігів, Дніпропетровськ, Запоріжжя та Херсон. "І якщо в Дніпропетровську найбільшими забруднювачами води є підприємства, то в столиці переважає побутове забруднення", - додав він.

У цілому ж, за статистикою, Азовське море на добу приймає близько 800 тис. кубометрів недоочищених стоків, а Чорне море - близько 1,5 млн кубометрів. "І хоча за останні роки спостерігається зменшення небезпечних викидів у воду і її стан дещо покращився, однак це відбулося не за рахунок будь-яких дій, а через спад промисловості та виробництва. Однак, як тільки в нашій державі почнеться економічне і промислове зростання , погіршення якості води в Дніпрі може стати катастрофічним ", - відзначив Д. Рущак.

За його словами, у зв'язку з цим програма ПРООН-ГЕФ екологічного оздоровлення басейну Дніпра покликана впровадити ряд пілотних програм на підприємствах України та Білорусі. "15 таких" пілотів "буде в Україні та 10 - у Білорусі. І якщо ми на кожному підприємстві зменшимо викиди у воду хоча б на відсоток, то це вже буде поліпшенням якості води", - зазначив він, додавши, що в загальній складності на цю програму для України та Білорусі ООН виділила 1 млн 700 тис. дол США.

За матеріалами Житомир info.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!