Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Акцизи на алкоголь додатково піднімуть з 1 грудня
 
21-10-2009, 21:36  Новости Житомира

Акцизи на алкоголь додатково піднімуть з 1 грудня

 
'Акцизи

У Верховній раді були зареєстровані законопроекти, що пропонують підвищити акцизний збір, внаслідок чого горілка може подорожчати вроздріб більш ніж на 3 грн, а пиво на 36 коп.

Два законопроекти пропонують з 1 грудня збільшити ставку акцизного збору на пиво з 0,32 грн/л до 1,2 грн/л, і з 34 до 50 грн за літр стовідсоткового спирту.

Автори обох законопроектів заявляють про надмірне споживання алкогольних напоїв у країні. За їхніми даними, пересічний мешканець України за рік випиває майже 60 літрів пива. "За останніх 10 років пивних алкоголіків у країні стало вдесятеро більше... Алкоголь посідає третє місце серед причин смертності в країні. А майже 40% підлітків віком 14-18 років регулярно вживають спиртні напої", - йдеться в пояснювальних записках до законопроектів.

"І пиво, і спирт повинні дорожчати, тому що народ у нас спивається", - говорить один з авторів законопроектів бютівець Олег Ляшко. "Ми проаналізували ринки сусідніх країн - Росії, Молдови, Білорусі та Польщі - і дійшли до висновку, що у нас ставка набагато нижча", - говорить народний депутат Сергій Соболєв (БЮТ). На його думку, через підвищення акцизу припиниться контрабанда спирту з цих країн.

За розрахунками депутатів, в результаті прийняття законів ціна пива виросте на 36 коп, горілки - на 3,2 грн (+21%) за пляшку 0,5 літра. При цьому держбюджет збільшить надходження на 1,8 млрд грн від акцизу на пиво і на 2,9 млрд грн - від акцизу на спирт за умови збереження нинішніх обсягів продажів.

Примітно, що авторами двох законопроектів є більше 20 депутатів, які представляють майже всі фракції парламенту, зокрема БЮТ і Партію регіонів.

Нагадаємо, акцизи на пиво та спирт парламентарі пропонують підвищити не вперше: з 1 липня ставка акцизного збору на пиво була підвищена з 0,34 грн/л до 0,6 грн/л, а на спирт - з 21,5 грн/л до 34 грн/л.

Але 14 жовтня 47 народних депутатів подали звернення до Конституційного суду щодо законності підвищення акцизу на пиво. Раніше у липні підвищення акцизів на спирт та алкогольну продукцію оскаржували депутати Партії регіонів. Рішення за зверненнями ще не прийнято.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!