Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Вже восени на зміну фінансовій прийде продовольча криза
 
4-08-2010, 16:56  Економіка

Вже восени на зміну фінансовій прийде продовольча криза

 
Експерти побоюються, що зростання цін на борошно викличе ланцюгову реакцію подорожчання всіх продуктів, для яких потрібно борошно.

'Вже



На тлі посухи напередодні європейські котирування на пшеницю показали найбільше зростання за останні три роки, піднявшись до 211 євро за тонну (+8%).


Це освіжило спогади про глобальне продовольчу кризу 2007-2008 років, коли росли ціни практично на всі види сільськогосподарської продукції, а Гаїті і Бангладеш переживали голодні бунти, передає Український банківський портал.


Експерти побоюються, що зростання цін на борошно викличе ланцюгову реакцію подорожчання всіх продуктів, для яких потрібно борошно. Крім того, зростання цін може торкнутися кормів і пивоварного ячменю, які, у свою чергу, можуть спричинити подорожчання м'ясних продуктів і пива.


«Це найшвидше цінове ралі на пшеницю з 1972-1973 років, - говорить FT що відповідає за закупівлі сировини в Premier Foods Гарі Шаркі. - Промисловість не зможе проігнорувати 50-відсоткове зростання цін на зерно ».

На початку цього тижня Російський зерновий союз в черговий раз знизив прогноз на врожай-2010 до 72-78 млн тон. Спочатку російський Мінсільгосп сподівався зібрати до 90 тонн зернових. Якщо російський врожай зернових становитиме 72 млн тон, то країна буде вимушена скоротити експорт до 11 млн тон, приводить WSJ розрахунки експертів.

Канада, ще один великий експортер пшениці, також очікує, що її врожай стане рекордно низьким з 2002 року через сильні дощі, нагадує АР. Україна, що раніше планувала експортувати до 7-8 млн. тон пшениці, зараз взагалі подумує закрити свої кордони для вивезення цього стратегічного товару.

Кому війна, а кому ...


Однак це хороші новини для фермерів США, які чекають сильного попиту на свою пшеницю. «Це рідкісна можливість, коли вони можуть користуватися зростанням цін при гарному врожаї, - радіє Ден Мантернах з компанії Doane Advisory Services. - Я очікую зростання цін до тих пір, поки не буде оцінений збиток російського чорноземного регіону. Це класичний панічний попит від страху перед невідомим ».

'Вже



Трохи меншими темпами на світових торгових майданчиках дорожчає рис. Напередодні котирування не шліфованого рису на світовому ринку зросли на 3,2% до майже 11 доларів за центай (45,3 кг). Китай, на території якого вирощується третина всього рису, через повені може скоротити врожай на 10% цього року, за даними Bloomberg. На Чиказькій товарній біржі з 30 червня рис уже подорожчав на 15%. За даними Мінсільгоспу США, справедлива ціна на рис становить в середньому від 13,9 до 14,4 доларів за бушель, що майже на 10% вище поточних цін.

Сезон «великого» і дорогого молока


'Вже



У серпні, в так званий сезон великого молока, в ряді російських регіонів, що особливо постраждали від посухи, почалося зростання цін на сире молоко, нехарактерне для цієї пори року, повідомила керівник аналітичного центру Національної спілки виробників молока (Союзмолоко) Тетяна Рибалова.

«Ціни ростуть у найбільш постраждалих регіонах, поки незначно, в межах 5-10%. Якщо ситуація з посухою не зміниться, ми побачимо продовження зростання цін, але прогнозувати розвиток ситуації неможливо », - заявила експерт.

Втім, зіставлення з даними минулого року не цілком коректно, говорить експерт Союзмолока Тетяна Рибалова. «2009 рік був роком аномально низьких закупівельних цін на молоко, з якими боролися всі, починаючи від фермерів і закінчуючи урядом», - нагадує експерт.

Дорогоцінний цукор


'Вже



Цукор, котирування якого до цих пір не приносили прибутку цього року, має всі шанси стати прибутковішим золота, вважають деякі експерти. За даними Bloomberg, у портах Бразилії, одного з провідних експортерів цукру, скупчилися рекордні 122 судна, які очікують експортних поставок. Інший великий експортер, Індія, вже оголосила, що падіння її виробництва цукру складе 3%.

У шести основних портах Бразилії судна очікують навантаження 3620000 тон цукру, постачання якого затримуються через сиру погоду, передає Bloomberg. При низьких запасах в Індії будь-яке скорочення прогнозів викличе на ринку цінове ралі, вважає керівник досліджень товарного ринку в Morgan Stanley Хусейн Аллідіна.

При зростанні попиту на 1,7% в цьому році співвідношення запасів до споживання впаде до 20-річного мінімуму, за даними International Sugar Organization. Зростання цін на цукор на світових ринках за липень склало 22%, а виснаження його запасів у Індії, Пакистані, Індонезії та на Філіппінах тільки розігріє бичачий тренд на ринку, вважає компанія FO Licht, що стежить за цінами на цукор вже більше 130 років.

Кавові і чайні рекорди



Вже восени на зміну фінансовій  прийде продовольча криза



Не менше зростання показують і котирування кави: напередодні вони піднялися до максимуму за 12 років після падіння товарних запасів цього продукту в липні 20-ий місяць поспіль. Запаси кави арабіка на складах, моніторинг яких здійснює американська ICE Futures, з листопада вже скоротилися більш ніж на половину.

Вересневий контракт на поставку арабіки додав у ціні майже 2% до 3883,26 долара за тону.

У понеділок котирування кави поставили багаторічний рекорд, торкнувшись в ході торгів максимальної позначки з 6 лютого 1998 року в 3937,22 долара за тону. Вересневі ф'ючерси на какао подорожчали на півтора відсотка до 3091 доларів за тону на торгах у Нью-Йорку в кінці минулого тижня, показавши зростання на 4,2% за тиждень.


'Вже




Індійські виробники чаю вже попереджають про неминуче зростання цін на свою продукцію через дощі і шкідників, повідомляє індійська газета The Economic Times. Раніше індійська чайна промисловість втратила близько 6 млн кг врожаю в червні, в більшості виробників штату Ассам через дощі загинуло 25-40% врожаю. «Деякі фасувальники, як Dhunseri і Girnar, вже вирішили підняти ціну чаю на 7-10%, інші поки вичікують», - повідомляє видання. «Ми вважаємо, що ціни на якісний чай злетять до 300 рупій за 1 кг з 280 рупій [до 6,5 доларів з 6 доларів]», - прогнозує глава компанії Girnar Харендра Шах.

За матеріалами rynok.biz

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!