Останнім часом країну охопила «епідемія подорожчання»: злітають у ціні то гречка, то картопля, то сир. Обіцяють зростання цін на одяг з натуральної сировини через подорожчання бавовни у світі. Добре, хоч різкого підвищення вартості ковбаси, про яке теж говорилося, не передбачається.
Президент Національної асоціації виробників м'яса та м'ясопродуктів України «Укрм'ясо» Володимир Попов запевнив «Сегодня»: ковбаса вдвічі не подорожчає («Сегодня» писала про це 1 жовтня в статті «Українців лякають ковбасою по 200 гривень». - Авт.). «Якщо м'ясо підніметься в ціні на 5-10%, готові ковбасні вироби також можуть подорожчати на 5-10%, - говорить Попов. - Щоб варена ковбаса досягла 100 грн., а сирокопчена 200 грн. за кіло - такого бути не може ». За його словами, якщо обмежити імпорт м'яса, нічого страшного не станеться - м'ясокомбінати перейдуть на вітчизняну сировину.
Що ж повинно сильно вдарити по гаманцях українців? Є встановлений Кабміном перелік продуктів, підвищення цін на які більш ніж на 1% в місяць виробники зобов'язані затвердити в Держінспекції за цінами . На думку директора інформкомпанії «ПроАгро» Миколи Верницького, подорожчання продуктів обґрунтовано, але під шумок багато виробників намагаються підняти відпускні ціни більше, ніж зросла собівартість (як, наприклад, сталося з твердим сиром): «Зараз через підвищення цін на газ і зерно нового врожаю зліт цін на більшість товарів обґрунтоване, тому Держкомцін, як правило, лише зменшує «апетити» товаровиробників. Інша справа, що регульовані товари піднімуться в ціні до кінця року на 5-7%, а нерегульовані - на 10-20% і більше ».
На думку аналітика консалтингової компанії «ААА» Марії Колесник, йде ланцюгова реакція, пов'язана із зростанням вартості зерна нового врожаю на 60% в порівнянні з 2009 роком. Зерно викликало зростання цін на корми (приблизно на 30%), це подорожчання м'ясо і частково молоко, слідом за м'ясом піднялися ціни на ковбасу, за молоком - на сири. Зате подешевшав цукор: його вже продають нижче 8 гривень за кіло. Колесник пояснює тимчасове зниження цін тим, що цукрозаводам потрібні «живі» оборотні кошти, і вони, щоб не брати кредитів, викинули на ринок цукор нового врожаю за оптовою ціною 6,5 грн. / кг, і в роздробі вона знизилася з 8,50 -8,70 до 7,70. Але до кінця місяця ціна повернеться до 8 грн. / кг, і лише до грудня впаде до 7 грн.
Експерт МЦПД Олександр Жолудь говорить ще і про сезонний чинник: овочі та молоко завжди дорожчають до осені. За його прогнозом, молоко в цілому може додати до нинішньої ціни ще до 30% (літр може дійти до 12 гривень). Але «соціальне» молоко (до 2,5% у м'яких пакетах, а не в тетрапаках або в пляшках) швидше за все не подорожчає. У той же час, неофіційно торговці дають ще одне пояснення збільшення цінників. З кінця зими ціни в Україні падали - купівельна спроможність населення залишалася низькою, а конкуренція зростала. А тепер торговці вирішили скористатися панікою навколо посухи, поганого врожаю тощо, щоб надолужити недоотриманий прибуток. За матеріалами: Сегодня
|