Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Продукція від українських несучок вдарить по кишені
 
20-09-2010, 02:34  Економіка

Продукція від українських несучок вдарить по кишені

 
Українські кури несуть "золоті" яйця.

'Продукція



Тільки за останній місяць вартість столового яйця на прилавках магазинів збільшилася практично на 45% у порівнянні з липнем 2010 року.

Середня вартість реалізації яєць зросла до 0,52 копійок за штуку. Ще на початку літа ціна була на 0,20 копійок дешевше. Вітчизняні аналітики запевняють, що на цьому зростання цін не зупиниться, повідомляє ubr.ua

Тільки справа зовсім не в курках-несучках. Якщо вірити даним статистики, цього року виробництво яєць збільшилося на 6%. Більш того, ще на початку літа фахівці стверджували, мовляв, наша країна виробляє більше яєць, ніж ми можемо з'їсти.
У середньому протягом року українець вживає не більше 280 яєць. Тоді як сьогодні на одного жителя України перепадає 320 штук. Саме з цієї причини в червні, десяток курячих яєць можна було купити за ціною від трьох до п'яти гривень. Не встигли споживачі натішитись доступною продукції, як продавці поміняли цінники.
Корм для птахів - дороге задоволення!

Уже наприкінці серпня 10 яєць коштували практично 6 гривень. Всьому провиною - занадто висока вартість фуражного зерна. Саме їм і годують курей-несучок. У серпні за тонну фуражної пшениці власникам птахофабрик довелося віддати близько 1 400 гривень. Ячмінь продавали на 200 гривень дешевше. Як стверджують виробники, ситуація абсолютно зрозуміла. Коли яйця коштували до трьох гривень, пшеницю фермери і фабрики купували максимум за 850 гривень за тону.

При цьому за підрахунками експертів, частка кормів в собівартості виробництва яєць іноді становить близько 70%. Все об'єктивно, розповідають фахівці, адже тільки за останні 2 тижні вартість комбікормів збільшилася на 30-35%. "При формуванні ціни на ринку важливим фактором є вартість фуражного зерна.

І тут також спостерігається сезонність. Влітку, коли масове виробництво яєць від приватного сектора надходить на ринок, ціни різко падають. Взимку, восени і навесні, ціни тримаються на досить високому рівні ", - пояснює експерт аграрного ринку Андрій Товстоп'ят.

На яєчному ринку - монополія!

На даний момент виробництвом яєць в Україні, більшою мірою, займаються великі аграрні холдинги. Так званих "домашніх" яєць на ринку сьогодні не більше 30%. Тоді як ще 5 років тому гарну конкуренцію птахофабрикам, а точніше 50% на 50% становили саме господарства населення. Великих гравців на яєчному ринку в 2010-му можна перерахувати по пальцях, кажуть експерти. Саме великі підприємства і диктують цінову політику в Україні.

Більш того, такі компанії роблять ставки на вертикально інтегровану систему. А саме - беруть на себе контроль над всім ланцюжком просування продукції від поля до споживача. "Важливим фактором є вертикальна інтеграція. Якщо у виробника є власні комбікормові заводи, а в принципі це можуть дозволити собі багато великих виробників, якщо є хороша транспортна розв'язка, хороша налагоджена логістика, дружба з магазинами і супермаркетами, тобто політика збуту продукції відпрацьована - все це зменшує витрати та собівартість яєць зменшується ", - констатує Андрій Товстоп'ят.

Такий підхід до роботи дозволяє монополізувати ринок. Великі холдинги продають яйця за ціною близько 2 гривень за десяток. Для дрібних виробників це зовсім не прийнятно. Собівартість виробництва яєць у більшості компаній перевищує 4 гривні. Тому, віддавати яйця покупцеві дешевше вони, просто не можуть, адже працювати собі в збиток ніхто на ринку бажання не виявляє.

Незважаючи на величезну конкуренцію на ринку до весни, за запевненнями фахівців, курячі яйця дешевшати не будуть. "Якщо подивитися на ситуацію, яка існує сьогодні, фабричні ціни на реалізацію продукції становлять близько 5-6 гривень за десяток. Що стосується перспектив, то може перед новим роком варто очікувати подорожчання яєць до 10-12 гривень за 10 штук", - говорить аналітик аграрного ринку Ольга Мозгова. Продукцію українських птахофабрик відправлятимуть за кордон. Основні імпортери нашої продукції - Іран, Сирія, Казахстан та Ірак. Останнім, у минулому році одна з найбільших вітчизняних компаній відправила понад 300 мільйонів яєць.
За матеріалами Rynok. biz

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!