Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Хліб готують до подорожчання
 
13-01-2011, 22:53  Економіка

Хліб готують до подорожчання

 
Пекарі залишилися без дешевого борошна Аграрного фонду. Перехід на закупівлю цієї сировини за середньоринковими цінами призведе до 20%-го зростання цін на хліб.

Хліб готують до подорожчання



У минулому році ціни на масові сорти хліба залишалися відносно стабільними. За підрахунками об'єднання «Укрхлібпром», з січня по грудень 2010 пшеничний хліб в Україні подорожчав всього на 6%, житньо-пшеничний - на 7%.

«З одного боку, свою роль зіграло адміністративне держрегулювання виробництва хліба і законодавчо встановлений граничний рівень цінової надбавки на масові сорти. З іншого боку, допомогло борошно з Аграрного фонду, яке пекарям продавали за пільговими цінами », - відзначає гендиректор об'єднання« Укрхлібпром »Олександр Васильченко.

З першого січня 2011 року для виробників хлібопекарської галузі інтервенції борошна були припинені. Як пояснили «Коментарям» в «Укрхлібпромі», 31 грудня 2010 року закінчився термін дії нормативного документа, на підставі якого здійснювалися внутрішні інтервенції на ринку борошна. Ця постанова КМУ № 1128 підписану ще під час перебування прем'єрства Юлії Тимошенко в грудні 2008 року, стала серйозною підмогою в боротьбі чиновників за збереження цін на «політично важливий продукт».

Директора хлібозаводів говорять, що в другій половині минулого року державна підтримка на борошняному ринку відіграла важливу роль в утриманні цін на масові сорти хліба. Після того як минулого літа в світові ціни на зерно різко збільшилися, закупівельні ціни на зернові на внутрішньому ринку підвищилися практично вдвічі. Крім того, паралельно зросли витрати на енергоресурси і персонал.

У результаті восени подорожчали всі «похідні» зернових (борошно, крупа, макарони, кондитерка). І тільки хліб залишився осторонь. Хоча ще тоді, за твердженням «Укрхлібпрому», він повинен був підрости на 20-25%.

Але з вересня Аграрний фонд взявся за інтенсивні інтервенції, продаючи борошно вищого гатунку по 2083 грн / т (першого сорту - по 1943 грн / т). У той час як ринкова ціна на борошно вищого сорту не опускалася нижче 2600-2700 грн / т (борошна першого сорту - 2500 грн / т). «Для хлібопекарських підприємств різниця близько 600 грн на тоні була досить відчутною - ціни на хліб не злетіли», - стверджує Олександр Васильченко.

Обсяги розподілу щомісячних інтервенцій борошна коливалися від 34 тис. т (у вересні) до 55 тис. т (у грудні). При цьому потреба вітчизняних пекарів у самій головній сировині становить близько 115 тис. т на місяць. Резервна сировина Аграрного фонду покривала понад 40% необхідних потреб хлібопекарських підприємств в борошні.

На сьогоднішній день ситуація істотно ускладнилася. На пропозиції пекарів, відправлені в Мінекономіки і Мінагрополітики ще в жовтні-листопаді, «зворотного зв'язку» так і не надійшло. Поки Аграрний фонд не має права продавати борошно виробникам.

Зволікання з прийняттям нормативного акту опосередковано пов'язані з початком адмінреформи: не секрет, що в грудні чиновникам було не до подачі документів на підпис.

За словами директора департаменту розвитку аграрного ринку України Анатолія Розгона, робота над проектом нової постанови про інтервенції борошна та порядок її реалізації Аграрним фондом зараз ведеться. І незабаром документ буде підписаний прем'єром. «Це питання технічного характеру, - запевняє Анатолій Разгон. - Ми попереджали підприємства про закінчення терміну дії документа і рекомендували їм сформувати запаси борошна з Аграрного фонду наперед заздалегідь. Більшість з них цього не зробили ».

Варіантів розвитку ситуації можливо кілька. Або інтервенції борошна за пільговими цінами відновляться. Або підприємства перейдуть на ринкові відносини, підвищивши ціни на хліб. «Без держпідтримки ціни на різні сорти хліба зростуть від 5% до 20%», - прогнозує Олександр Васильченко. Якщо ж держава посилить адміністративний тиск, хлібозаводи будуть зупинятися. Закуповувати 100% борошна за ринковими цінами, не змінюючи при цьому цін на кінцевий продукт для хлібозаводів рівносильно самогубству. Адже середня рентабельність хлібопекарського виробництва становить сьогодні близько 3,1%. За дев'ять місяців 2010 року 40% хлібопекарських підприємств виявилися збитковими. Хоча ще в 2009 році їх було близько 33%.

У той же час Міністерство аграрної політики і продовольства причин для занепокоєння не бачить. Анатолій Розгон прогнозує на найближчу перспективу збереження стабільних цін на хліб і хлібобулочні вироби (в першу чергу на масові сорти).

«Стабілізації, незважаючи на світову тенденцію до зростання цін на зерно, вдасться досягти завдяки обмеженню експорту зернових. На світовому ринку ціни на зерно піднялися до $ 300 / т, а в України зараз вони коливаються в межах $ 200-220 / т », - зазначає чиновник.

При цьому незалежні експерти вважають, що так чи інакше борошно для пекарів стане дорожче. Пояснення цілком логічно. У минулому році інтервенції здійснювалися з запасів борошна із зерна 2006-2008 рр.. Але засіки батьківщини не нескінченні, тому найближчим часом на млини доведеться віддавати більше дороге зерно врожаю 2009-2010 рр.. Це означає, що «на виході» з Аграрного фонду фіксовані ціни на борошно автоматично зростуть. Питання «На скільки?» Поки залишається відкритим.

Пекарі, в принципі, готові відмовити від закупівель недорогого борошна, не підвищуючи ціни на хліб, і при компромісному (з їхньої точки зору) рішення. Суть його - у державному кредитуванні закупівлі зерні (борошна) пекарями та компенсація їх процентних ставок за банківськими кредитами, взятими на ці цілі. Поки ж кредиторами виступають самі пекарі, які здійснюють місячну передоплату за газ і ще місяць очікуючи оплати від роздробу за вже куплений хліб.

Але найправильнішим сценарієм розвитку для галузі, на думку самих виробників, повинен стати її перехід на адресні дотації малозабезпеченим і ринкові ціни на хліб для всіх інших споживачів. Проте реалізувати цю ідею на практиці швидко і просто по цілому ряду причин не вдасться.


За матеріалами news.mail.ru

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!