Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Сімейний бюджет - твоє, моє чи наше?
 
6-08-2011, 12:15  Економіка

Сімейний бюджет - твоє, моє чи наше?

 
Уміння планувати і розпоряджатися своїми витратами - дуже важлива якість у сучасному світі. Без грошей неможливо купити собі бажаний обід, або новий костюм, побудувати будинок і з'їздити відпочити. Дефіцит сімейного бюджету погано позначається на купівельній спроможності подружжя, а часом і дуже впливає на сімейні відносини. Але профіцит сімейного бюджету також може нашкодити і дати прекрасний ґрунт для суперечок.

Сімейний бюджет - твоє, моє чи наше?



На допомогу сім'ї прийшли комп'ютерні технології

Рідко сім'я зараз обходиться без комп'ютера. Тому поява програм, що дозволяють систематизувати і планувати сімейний бюджет, не стало для багатьох сенсацією. Зараз різноманітні версії таких нескладних у використанні програм, допомагають не опинитися в делікатній ситуації, коли до зарплати ще тиждень, а грошей вже немає.

Щоправда, тих, хто по-справжньому зацікавився цим винаходом, дуже мало. Адже важко відмовитися від звичного способу життя тільки тому, що так радить якась там програма. В основному сім'ї дотримуються трьох основних способів, ведення сімейного бюджету: спільний, спільно-роздільний і роздільний.

Загальний гаманець - пережиток чи тенденція?

Ольга і Сергій одружилися, коли їм було по 23 роки. Перед цим вони рік зустрічалися і до створення сім'ї підійшли дуже усвідомлено. Про такі пари говорять, що вони створені одне для одного. Навіть через 3 роки спільного життя, вони все ще ходили «за ручку» і ніжно цілувалися в підземному переході. Питання про те, яким буде їх сімейний бюджет, не стояло відразу. Вони ще до весілля об'єднали свої доходи, давши зрозуміти, що довіряють один одному. Плануючи всі витрати разом, і потроху відкладаючи на «що-небудь грандіозне», вони жодного разу не сперечалися через те, як краще витратити гроші.


Ще років 20 тому, коли дохід обох подружжя був приблизно однаковий, «загальний гаманець» був дуже популярний. Адже не було суперечок, хто поклав більше, а хто менше. Збиралося все разом, а потім вже вирішувалося, що з отриманої суми піде на продукти, що на комунальні та інші витрати. Особливо багатого вибору в тому, що і як витратити, не було. Адже близько 80% доходів середньостатистична сім'я витрачала на продукти харчування.

Але й зараз така модель вибирається деякими сім'ями. Багато в чому це вже пояснюється зовсім іншими причинами. Як правило, ті подружжя, які не ховають доходи один від одного і складають все в загальний котел, по-особливому ставляться один до одного. Вони настільки довіряють один одному, що їм просто немає потреби приховувати щось чи хизуватися перед іншими вищими заробітками. Серед тих сімейних пар, заробіток яких дуже відрізняється, модель «загального гаманця» для сімейного бюджету так само вибирається досить часто. Це дозволяє дещо вирівняти права і можливості того чоловіка, доходи якого нижче.

У середньому частка тих сімей, які обирають саме цю модель ведення сімейного бюджету, коливається на позначці в 15%. Причому дуже багато хто схиляється до того, що цей відсоток буде зменшуватися з кожним роком. І незабаром ця модель сімейного бюджету буде рідкісним явищем чи пережитком епохи.


Сім'я сім'єю, а доходи окремо

Ірина та Сашко одружилися, коли їм було по 29 років. До цього вони зустрічалися майже 7 років. Але прагнення зробити кар'єру було куди більш важливим, ніж бажання створювати сім'ю. Рішення одружитися далося важко, тому що змінювати спосіб життя обом не хотілося. Престижна робота і можливість забезпечити себе самостійно, як у Ірини, так і Саші, були серйозним виправданням, чому немає бажання створювати «загальний гаманець». Після весілля, вони навіть розділили подаровані гроші пропорційно тому, з якого боку і скільки хто з гостей подарував. Надалі кожен розпоряджався своїми заробленими грошима, причому обох це влаштовувало.

Зараз все частіше можна зустріти жінок, які домоглися відмінних результатів у кар'єрі. Вони заробляють більше своїх чоловіків і та модель сімейного бюджету, коли все складалося в загальну скарбничку, для них абсолютно неприйнятна. Так само як і чоловіки, які досягли певних результатів, повністю забезпечили собі безбідне життя, не завжди готові поділитися всім зі своєю новоспеченою дружиною.

Для тих, хто не готовий ділити все навпіл і інформувати свою другу половину про свої фінансові можливості, модель сімейного бюджету, де кожен сам за себе, найбільш оптимальна. Такий сімейний бюджет формується за однією схемою - кожен сам за себе.

Здійснюючи покупки в магазині, платить той, хто в даний момент може. Якщо у когось немає коштів, то він може позичити в іншого, з умовою потім віддати. У разі планування відпочинку, подорожі або великих покупок, в цьому випадку дуже легко зробити сюрприз. Адже можна без проблем і, не інформуючи другу половинку, зробити сюрприз. Правда, в разі спільної покупки доведеться домовлятися і вирішувати, хто скільки може внести.

Нерідко таку модель вибирають ті сім'ї, дохід у яких вище середнього рівня, причому у кожного з подружжя він приблизно однаковий. Хоча вони навіть можуть і не знати про точні доходи своєї другої половинки. Безумовно, така модель сімейного бюджету, як і будь-яка інша, має ряд переваг для тих, хто її обирає. Але найголовніше - це те, що, вступаючи в сімейні узи, кожен з подружжя не втрачає своєї свободи. Він може розпоряджатися своїми фінансами, а це дає впевненість у собі і те, що сім'я не стане перешкодою на шляху його грандіозних звершень.

Модель роздільного ведення сімейного бюджету припаде до душі людям, що займають активну ділову позицію. Як правило, вони одружуються вже після 30 років і відносяться до вибору дуже усвідомлено.


Давай жити в складчину

Світла і Євген були разом півроку, потім спонтанне рішення одружитися, несподівана вагітність. До того, як одружитися, кожен з них не міг похвалитися великими заробітками. Студентське життя і заробітки раз від разу не могли дозволити їм почувати себе по-справжньому незалежними. Але, одружившись, вони знайшли можливість забезпечити собі життя і не просити грошей у батьків. Для цього вони придумали таку схему. На харчування, житло і комунальні послуги, вони відкладали стільки грошей, щоб вистачило до наступної зарплати. Причому вони разом вирішували, скільки краще внести кожному, щоб залишилися ще гроші на власні потреби. Через кілька років, коли дохід став значно більше, вони не стали змінювати звичної схеми сімейного бюджету. Просто з'явилися ще обов'язкові статті витрат, такі як спільний відпочинок, своя квартира і дитина.

Спільно-роздільний спосіб ведення сімейного бюджету найбільш поширений на даний момент. Саме він витісняє поширений раніше «загальний гаманець». Переваг у нього дійсно багато. Адже таким чином подружжя повністю вирішує всі питання, для того щоб сім'я ні в чому не потребувала. І що найголовніше, у кожного є своя, хоч і невелика, грошова сума, якою він може розпоряджатися на свій розсуд.

Правда, така схема більше підійде тим, у кого доходи приблизно однакові. Так є можливість вносити приблизно однакові частини і не відчувати докорів сумління, що в житті сім'ї хтось грає велику роль, а хтось меншу. А якщо домовитися вносити однакові частини, а не залежать від рівня доходу кожного, то хтось може і зовсім залишитися без кишенькових грошей.
Тому якщо вибирається спільно-роздільний спосіб, то тут кожна сім'я вирішує для себе питання про те, скільки і хто буде вносити. У кожному конкретному випадки діятиме тільки своя формула сімейного бюджету.


Життя прожити - не поле перейти

У сімейному житті ми постійно змушені йти на компроміси. І часом саме від того, наскільки ми дипломатичні і вміємо слухати партнера, і залежить сімейне щастя. Планувати сімейний бюджет - справа не легка. Тому на цьому нелегкому шляху кожна сім'я б'є свої шишки і приходить до того рішення, яке найбільше підходить саме для неї.
За матеріалами terrawoman.com

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!