Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Сімейний бюджет в теорії та на практиці
 
1-12-2011, 18:38  Суспільство

Сімейний бюджет в теорії та на практиці

 
З Вікіпедії: сімейний бюджет - це план регулювання грошових доходів і витрат сім'ї, зазвичай складається на місячний термін. Сказати легко, важко зробити. Допоможемо!

'Сімейний



У родині можливі тільки 3 варіанти розподілу бюджету: спільний, спільно-роздільний і роздільний.
Найпоширеніший в нашій країні спосіб планування бюджету, звичайно, спільний. У такому випадку всі гроші, зароблені членами сім'ї, складаються в реальну або віртуальну загальну скарбничку, і потім подружжя спільно вирішує, як розподілити отриману суму на певний проміжок часу.
Не рідко буває і так, що подружжя розраховує, скільки грошей потрібно витратити на квартплату, харчування, освіту дітей та інші потреби, але при цьому кожен виділяє частину свого заробітку на власні потреби, не обговорюючи далі ці витрати. У теорії це називається частковий сімейний бюджет. У такому випадку зберігається і відчуття родини, і фінансова незалежність, яка грає чималу роль у відчутті щастя.
Якщо обоє мають досить високі стабільні доходи, можна практикувати роздільний бюджет. Такі подружні пари, як правило, розраховують, скільки грошей витрачається на їжу щомісяця, і просто скидаються. Коли в одного з подружжя закінчуються гроші, він займає у другої половинки, з умовою обов'язкового повернення боргу. Іноді навіть з відсотками.
Ось така теорія.

На практиці, для того, щоб не жити «від зарплати до зарплати плюс 2 тижні жахливої бідності», гроші потрібно навчиться розподіляти правильно.

Існує дуже зручний спосіб планування бюджету - він називається ... конвертний (від слова конверт). Суть його полягала в попередньому розписуванні статей витрат. Наприклад. Оплата квартири, виплата по кредиту, продукти, проїзд та інші. Після розписування витрат слід в процентному співвідношенні прорахувати, скільки заробленого витрачатися на кожну із статей доходу. Приготувати конверти під кожну із статей, і підписати відповідним чином. Головне правило: з конверта в конверт гроші не перекладаються! І не забудьте завести конверт з написом "Непередбачені витрати» і вкладати гроші і в нього.
Така система хороша для звичайного бюджету та для накопичення: при жорстких умовах цільового розподілу грошей не складно накопичити якусь суму - на відпустку, покупку машини або шуби.
Бюджетувати можна і кожен день. Просто розділіть виділену на місяць суму на кількість днів у місяці. Якщо в якийсь день витрачаєте більше - економте на наступний.

Основні правила
Щоб не перетворювати своє життя у фінансовий кошмар, слідуйте цим простим правилам і обмеженням:


- Не намагайтеся економити на всьому підряд. Ніколи не економте на повноцінному харчуванні, відпочинку та освіті. Інакше ніщо не буде в радість;
- Час від часу переглядайте статті бюджету - раптом щось потрібно прибрати, а щось додати;
- Пам'ятайте: гроші всього лише засіб для поліпшення рівня життя. Теплі подружні стосунки - ось головне в сімейному житті, а їх не купиш ні за які, навіть астрономічні суми.

Катя Соловйова
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!