Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Чи варто Житомирянам чекати подорожчання молочної продукції?
 
4-02-2010, 17:48  Економіка

Чи варто Житомирянам чекати подорожчання молочної продукції?

 
0


Чи варто Житомирянам чекати подорожчання молочної продукції?

Наприкінці січня 2010 року - після значного майже піврічного росту - ціни на молочні продукти в Європі дещо знизилися. Дана тенденція може відбитися і на внутрішньому українському ринку внаслідок певної залежності України від імпорту. Таким чином, найближчим часом значного збільшення цін на молочні продукти в Україні не варто очікувати. Про це повідомляє Українська аграрна конфедерація (УАК).

Експерти нагадали, що ще кілька місяців тому значна частина молочної продукції завозилася в Україну з-за кордону, зокрема, з Польщі та Білорусі: "На той момент імпортоване вершкове масло було дешевше, ніж собівартість його виробництва в Україні".
0


Необхідність імпорту деяких молочних продуктів, на думку віце-президента ВГО "УАК", голови ради директорів Союзу молочних підприємств України Вадима Чагаровського, була зумовлена недоліком у вітчизняних виробників якісної сировини.

За даними Союзу молочних підприємств, понад 80% молочної сировини, що йде на переробку, виробляються в Україні у господарствах населення, і тільки 20% - в сільськогосподарських підприємствах. Молоко від господарств населення є менш якісним внаслідок недотримання частиною господарів необхідних вимог з виробництва, зберігання і транспортування.

Зараз, повідомив Вадим Чагаровський, виробники повертаються до вітчизняної сировини, тому що імпортна ціна за останні місяці піднялася.

"Сировина стало дорожчати з жовтня 2009 року внаслідок сезонного підвищення цін. Але вже в грудні-січні відбулося дуже стрімке, порівняно з літом, зростання вартості сировини - практично вдвічі. Був період, коли завозилося білоруське масло, і воно втратило свою актуальність. На сьогодні ціноутворенням в Білорусі займається держава, яка встановило індикативні ціни, які в порівнянні з українськими на 15% вище ", - відзначив Вадим Чагаровський.
0


Проте в кінці січня 2010 загальноєвропейська підвищувальна цінова тенденція змінилася на зниження цін, що найближчим часом, переконані експерти, вплине на внутрішній український молочний ринок. Таким чином, за прогнозами УАК, найближчим часом значного збільшення цін на молочні товари, при інших рівних умовах, очікувати не слід.

Тим часом, істотним чинником у процесі формування ціни молочної сировини залишається рівень державної підтримки, зокрема, пільги виробникам м'яса та молока за спеціальним режимом застосування податку на додану вартість (близько 2,5 млрд. гривень на рік). Так, протягом 2009 року двічі змінювалися відповідні законодавчі норми. Як наслідок - виробники м'яса та молока за I півріччя 2009 року недоотримали більше 800 мільйонів гривень дотацій.

На переконання Вадима Чагаровського, Україна зможе повністю забезпечити себе якісною продукцією власного виробництва за умови, якщо держава створить умови для розвитку виробництва товарного молока, тобто в сільгосппідприємствах, а не в господарствах населення, повідомляє Ліга.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!