Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » В Україні різко впали ціни на овочі
 
14-09-2011, 03:12  Господарство

В Україні різко впали ціни на овочі

 
Запасаємося вітамінами: ціни на овочі за останній тиждень різко пішли вниз. Картопля подешевшала в середньому майже на 28%, а цибуля на 35. Недорого просять за капусту і помідори. Поки покупці роблять запаси на зиму, фермери підраховують збитки.
Овочевий достаток на прилавках радує око. Особливо цінники. Ось картопля по 2.50 за кілограм в одному зі столичних супермаркетів. Рік тому цей популярний в народі овоч коштував в рази більше.

'В



Віталій Коба, директор мережі супермаркетів:

- Ми ще навесні законтрактували з вітчизняними господарствами обсяги, трохи проплатили грошей на посадку картоплі. Оптова ціна близько від 1,5 до 2-х гривень, роздрібна ціна трохи вище двох грн.

На ринках ціни вище. Постійна покупниця Валентина Микульська навскидку аналізує: що, де і почому.

Валентина Мікульськая, постійна покупниця ринка:

- - Помідори я б не сказала, що вони подешевіли, тому що я вже давно купляла по такій ціні. Картопля подешевіла, я брала раніше дорожче. Капуста подешевіла , от я брала по гривні, я рахую, що на цей час це дешево
Господиня овочевого лотка Парасковія Петрівна разом з дітьми обробляє свої городи старими дідівськими методами. Але каже: ціна в 4-5 гривень за кілограм картоплі витрат не окупає.

Парасков'я Петрівна, дрібнотоварний виробник:

- Солярка дорога це раз. Привезти у нас нема свого транспорта, ми наймаємо, нас возять, тоже прилічну суму за дорогу, тому що бензин дорого. Воно себе не оправдовує. І те, що ми труд скільки вкладаємо, це не ціна!
Валентина Левицька, кореспондент:

- Що господині добре, то фермеру біда. Через багатий врожай картоплі та помідорів ціни різко впали. За останні тижні приблизно на третину.

У цьому господарстві у Рівненській області збирання врожаю в самому розпалі. Тут є власне сховище, а значить, немає необхідності терміново збувати картоплю.

Олег Левинський, генеральний директор сільгосппідприємства:


- Ціна на картоплю в цьому році в 3 рази менша, але не зважаючи на те, що ціна менша, працювати можна і можна заробляти. Картопля реалізовується в межах України і з клієнтами нема проблем, реалізація йде і темпи збільшуються.

Ситуація з точністю до навпаки у фермерів Херсонської області, які вирощують помідори. І договір з переробниками у них є, і врожай зібрали на славу, а замість прибутку підраховують збитки. Спочатку переробники приймали овочі по 65 копійок за кілограм, а потім і зовсім відмовилися їх брати. А зберігати ніде.

Олександр Єременко, фермер:

- Про те, що стан критичний, такого не було останні 19 років. Не можемо ні продати, ні переробити. Тут на полі пропадають 3 тисячі тонн помідорів.

Проблема зі сховищами дійсно вже перезріла, погоджується міністр аграрної політики Микола Присяжнюк. Чиновник повідомив: вже розроблена програма держпідтримки, яка повинна стимулювати бізнесменів будувати гігантські комори.

Микола Присяжнюк, міністр аграрної політики України:

- Держава надає дотації та пільги на будівництво овочесховищ та фруктосховищ. Які: компенсація вартості будівництва до 50% та компенсація % по кредитним ставкам.
Ну а поки сховища будуються, херсонський фермер вже вирішив: наступного року зменшить площі під томатами до мінімуму - невигідно.
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!