Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Що важливо знати при оплаті рахунків за газ?
 
21-01-2021, 15:53  Корисні поради

Що важливо знати при оплаті рахунків за газ?

 

Що важливо знати при оплаті рахунків за газ?


В останні п'ять років перед Україною стоїть важливе завдання - стати незалежною в енергетичній сфері. Економічна незалежність країни безпосередньо залежить від того, чи буде вона забезпечена вуглеводнями для власних потреб. Але, не дивлячись на певні успіхи, вітчизняна газова галузь стикається з безліччю різних викликів. У споживачів теж виникає чимало питань, що стосуються забезпечення природними ресурсами, цін на них і оплати рахунків за газ у 2021 році.


Люди мають право знати ціну заздалегідь


З відкриттям газового ринку, на якому українці мають право самостійно вибирати постачальників, у споживачів з'явилася нова можливість. Тепер українці мають право заздалегідь дізнаватися вартість побутового газу. Відповідну інформацію постачальники зобов'язані повідомляти не пізніше, ніж за 5 днів до початку місяця. Наприклад, до 27 січня необхідно оприлюднити ціни на лютий.


На практиці поки все виглядає інакше, відзначають фахівці онлайн-порталу ГазПравда, створеного з ініціативи ФРНГ, що об'єднує в собі провідні підприємства нафтогазової галузі України. Як вважають фахівці, такі дії - пряме порушення прав споживачів, що суперечить законодавству. Адже люди дізналися про те, що газ серйозно подорожчав, після того, як його використали. Якби їх поінформували про подорожчання попередньо - у населення була б можливість вибрати постачальника, який запропонував найкращу ціну.


На затримки з інформуванням про ціни на паливо реагував НКРЕКП, яка виступає в ролі регулятора газового ринку. Згідно з коментарем члена Комісії Ольги Бабій, який був даний інформаційному агентству «Інтерфакс-Україна», недобросовісних постачальників, які не оприлюднили вартість газу своєчасно, очікує перевірка. Цілком можливо, що після закінчення її проведення регіональні газзбути будуть оштрафовані.


За словами Ольги Бабій, ключовим фактором конкурентного ринку є можливість вибору постачальника. Якщо споживача не влаштовує ціна - він має право змінити ресурсопостачальну організацію. Саме тому повідомляти населенню про вартість газу на черговий місяць необхідно вчасно.


Затримка надання інформації є порушенням. Тому регулятор став перевіряти постачальників, а при необхідності - і штрафувати їх. Штрафи за такого роду порушення досить серйозні - до 850 000 гривен. Крім того, Комісія попросила всіх операторів у встановлений законом термін надавати клієнтам ціни на газ на майбутній місяць.


Антимонопольний комітет теж не залишився в стороні від ситуації, що склалася. Відразу 38 газзбутам були спрямовані обов'язкові до виконання приписи про оприлюднення цін до їх введення в дію. Причому ціни повинні встановлюватися на рівні, відповідному високій ринковій конкуренції.


Ситуацію з встановленням однакових цін усіма компаніями регулятор порахував змовою. Згідно із заявою Тетяни Рябухи, директора газового департаменту НКРЕКП, якщо Комісія зробить висновки про наявність порушень законодавства - буде звернення до Антимонопольного комітету.


Чому в квитанціях повинен бути EIC-код


Ще одне порушення, яке було виявлено в роботі постачальників - приховування EIC-кодів, які повинні вказуватися в платіжках. Індивідуальний номер необхідний не тільки для ідентифікації конкретного споживача. Він потрібен ще й для того, щоб клієнт міг при необхідності змінити постачальника.


Однак чимало газзбутів, які не бажають втрачати клієнтів, ще з минулого року перестали публікувати на квитанціях EIC-коди. Після перевірки НКРЕКП зобов'язала операторів вказувати ідентифікаційні номери як у платіжках, так і в електронному кабінеті.


Джерело: офіційний сайт консультаційного центру ГазПравда www.gazpravda.com.ua


Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!