Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » 10 неймовірних таємниць Сонячної системи!!!
 
22-04-2010, 10:25  Культура / Суспільство / Наука / Технології / Випадки

10 неймовірних таємниць Сонячної системи!!!

 
10. Невідповідність температур на полюсах Сонця

'10

Чому Південний полюс Сонця холодніший Північного?
У 1990 році в космос був запущений космічний апарат «Улісс». Це перший апарат, який вивчає Сонце не тільки з площини екліптики (екваторіальної), але і з боку полюсів. «Улісс» пройшов на висоті шести радіусів над Юпітером, вийшов з площини екліптики (площина, в якій обертаються навколо Сонця планети) і попрямував спочатку до областей міжпланетної плазми з боку південного полюса Сонця, а потім до областей з боку північного полюса. Апарат пропрацював більше 17 років, передаючи на Землю інформацію про Сонце, про сонячні вітри та про полюси. Оскільки розрахунковий термін експлуатації апарату давно вийшов, зв'язку з ним вже майже немає.

Серед наукових результатів цікавим виявлений факт того, що Південний полюс холодніший Північного. За допомогою бортового спектрометра SWICS корабель аналізував склад сонячного вітру, фіксуючи відносний вміст іонів кисню ПРО6 + і ПРО7 +, котрі побічно свідчать про температуру газу. При цьому Ulysses залишається на цілком безпечній відстані в 300 млн. км від поверхні світила. Так була встановлена температура полюсів Сонця: близько мільйона градусів за Цельсієм. Різниця температур на полюсах складає 7-8%, що дорівнює 80 тис. градусів.

Вчені найбільше здивовані тим, що різниця температур не залежить від магнітного поля Сонця (навіть тоді, коли в ході 11-річного сонячного циклу полюси його зміщуються). Фізики припускають, що структура «атмосфери» над сонячними полюсами різна. Але питання залишається відкритим.


9. Таємниці Марса

'10

Чому Південна і Північна півкулі Марса так сильно відрізняються?
Південна півкуля всіяне кратерами. Поверхня ж північної півкулі має мало кратерів і більшою частиною складається з великих вулканічних рівнин. Вчені пояснюють таку різну відмінність півкуль Марса наслідком зіткнення планети з астероїдом розміром з Плутон. Згідно з іншою версією, на ранньому геологічному етапі літосферні плити «з'їхалися» (можливо випадково) в одній півкулі і потім «застигли» в цьому положенні. Так чи інакше, така різниця півкуль до цих пір залишається предметом дискусій.

Чи існує насправді прокляття Марсу?
Згідно багатьох джерел, щось паранормальне виводить з ладу всі наші кораблі в близькості від планети. Статистика показує, що близько 2 / 3 всіх космічних місій провалилися. Російські ракети, закидали космічні кораблі на Марс, виходили з ладу. Супутники США ламалися на півдорозі. Британські спускові апарати після приземлення на Червону планету не подавали жодного сигналу. Може, це все – просто народні байки. Або банально рухлива в руках фортуна. Так чи інакше, більшість космічних апаратів, відправлених на Марс, були втрачені.

8. Тунгуський феномен

'10

Що сталося поблизу річки Тунгуски?
Забудьте, як Фокс Малдер пробирався через російські ліси: цього разу це не епізод «Секретних матеріалів». 30 червня 1908, близько сьомої години ранку за місцевим часом, над величезною територією Східної Сибіру в межиріччі Лєни та Підкаменної Тунгуски з південного сходу на північний захід з боку Сонця пролетіло велике вогняне кулясте космічне тіло. Очевидці описували сліпуче яскраве світло, яке було видно за кілька сотень миль. У лічені секунди вибуховою хвилею у радіусі близько 40 кілометрів був повалений ліс, знищені звірі, постраждали люди. Одночасно під дією світлового випромінювання на десятки кілометрів навколо спалахнула тайга. Пожежа, що почалася, знищила небагато того, що вціліло після вибуху. Суцільний повал 80 мільйонів дерев стався на площі в 2 150 кв. км. Космічний ураган на багато років перетворив колись багату рослинністю та дичиною тайгу в сумовите кладовищі мертвого лісу. Це було справжньою катастрофою. Але від удару космічного тіла не утворилося жодного кратера.

Що ж насправді впало на нас із неба?
Існує безліч гіпотез, що пояснюють тунгуське явище. Деякі вчені вважають, що вибух стався через детонацію природного газу, підпаленого метеоритом, що влетів в атмосферу. Є навіть такі дивні гіпотези, як вибух НЛО. Рішення проблеми ускладнюється тим, що жодна з численних експедицій не закінчилася виявленням метеорита.

7. Нахил осі обертання Урану

'10

Чому Уран обертається «лежачи на боці»?
Якщо інші планети можна порівняти з обертовими «юлами», то Уран більше схожий на кулю, що котиться: площина екватора Урана нахилена до площини його орбіти під кутом 97,86 градусів. Це дає повністю відмінний від інших планет Сонячної системи процес зміни пір року. Кожен полюс 42 земних роки перебуває в темряві – і ще 42 роки під світлом Сонця. Також відомо, що майже всі планети обертаються проти годинникової стрілки (якщо дивитися з боку Північного полюса Землі). І лише Венера обертається за годинниковою стрілкою. Так народжується теорія про те, що зворотне обертання відбулося внаслідок зіткнення планети з величезним космічним тілом.

Може, з Ураном сталося те ж саме?
Деякі вчені згодні із цією версією. А деякі бачать причину у впливі Сатурна і Юпітера на Уран. Потрібні подальше вивчення.

6. Атмосфера на Титані

'10

Чому на Титані є атмосфера?
Титан – супутник Сатурна, другий за величиною супутник у Сонячній системі (після Ганімеда, супутники Юпітера). Крім того, це єдиний супутник у Сонячній системі, що володіє щільною атмосферою, і єдиний супутник, поверхню якого неможливо спостерігати у видимому діапазоні через хмарний покрив. Титан схожий на Землю, хоч і поступається їй в розмірах. Тиск на поверхні Марса в 160 разів менше земного. На поверхні Венери – приблизно в 100 разів більше. Тиск же у поверхні Титану усього в 1,6 рази перевищує тиск земної атмосфери. Крім того, атмосфера Титана складається в основному з газоподібного азоту (приблизно 95%) і найбільш близька за складом до атмосфери Землі (в порівнянні з іншими тілами Сонячної системи).

Але звідки взявся цей азот, як на Землі, так і на Титані?
Це залишається невідомим.

5. Сонячна корона

'10

Чому корона гарячіша поверхні Сонця?
Найбільша зовнішня, сама розріджена і найгарячіша частина сонячної атмосфери – корона. Вона простежується від сонячного лімба до відстаней в десятки сонячних радіусів. Незважаючи на сильне гравітаційне поле Сонця, це можливо завдяки величезним швидкостям руху часток, що складають корону. Корона має температуру близько мільйона градусів у той час, як фотосфера має температуру близько 6 000 градусів.

Але як так виходить?
Якщо ви включите звичайну лампу розжарювання, то навколишнє її повітря все одно не стане гарячішим самої лампи. Чим ближче ви до джерела світла, тим гаряче стає, а не холодніше. У випадку з Сонцем ми стикаємося саме зі зворотним явищем, яку суперечить усім фізичним законам.

4. Кометний пил

'10

Як при великій температурі крижані комети утворюють пил?
Комети – це невеликі небесні крижані тіла, що мають туманний вигляд та обертаються навколо Сонця зазвичай по витягнутих орбітах. При наближенні до Сонця лід починає випаровуватися і комети утворюють кому, а іноді хвіст з газу і пилу. Імовірно, довгоперіодичні комети залітають до нас з поясу Койпера і Хмари Оорта, в яких знаходяться мільйони кометних ядер.

15 січня 2006 капсула «Стардаста» з безцінними зразками комети Вільд-2 зробила м'яку посадку на полігоні в штаті Юта. Всебічному аналізу піддалася речовина комети. Головний висновок: комети мають набагато більш складний склад, ніж передбачалося. Справжньою несподіванкою було відкриття того, що велика частина речовини – явно холодний матеріал з околиць Сонячної системи, але близько 10% сформувалося в умовах високих температур. Невідомо, звідки взялися ці 10%, якщо комета не заходилася у внутрішній області Сонячної системи.


3. Пояс Койпера

'10

Як утворився пояс Койпера?
Область Сонячної системи за орбітою Нептуна. У цій області розташована велика кількість космічних об'єктів, найвідомішим (але не найбільшим) з яких є Плутон. Пояс Койпера недостатньо вивчений. Американський космічний апарат досягне поясу тільки в 2015 році. А поки залишається гадати, чому всупереч теоріям кількість об'єктів в поясі Койпера раптом несподівано зменшується на відстані 50 а. о.

Відповідно до одного з припущень, за межами позначки в 50 а. о. є безліч космічних об'єктів, але вони не згруповані, тому їх і не видно. Є одна ще більш дивна версія: за поясом Койпера пролітало величезне космічне тіло, розміром із Землю або Марс, яке фактично «змело» всі об'єкти, які там знаходилися. Ця версія не має жодних доказів і служить тільки поширенням чуток про існування планети Ікс. А загадка про існування поясу Койпера так і не розкрита.


2. Аномалія програми «Піонер»

'10

Чому кораблі Піонер відхиляються від курсу?
Апарати «Піонер-10» (стартував у березні 1972 року) і «Піонер-11» (стартував у квітні 1973 року) – це найвідоміші апарати серії. Вони першими досягли третьої космічної швидкості і першими досліджували далекий космос. В обох випадках вчені відзначили дивний факт: кораблі чомусь відхилялися від курсу. Відхилення було невеликим за астрономічними мірками (близько 386 тис. км після подорожі до 10 мільйонів км). І в перший, і другий раз воно було однаковим. Вчені не можуть дати цьому пояснення.

1. Хмара Оорта

'10

Чи існує хмара Оорта?
Це найбільша загадка. Якщо в поясі Койпера ми ще можемо спостерігати великі космічні об'єкти, то хмара Оорта занадто далеко (більше 50 тис. а. о. від Сонця). Хмара Оорта – це гіпотетична область Сонячної системи, що служить джерелом комет з довгим періодом обертання. Інструментально існування хмари Оорта не підтверджено, однак багато непрямих фактів вказують на її існування.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!