Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Роль театру у вихованні дітей
 
26-09-2011, 21:47  Культура

Роль театру у вихованні дітей

 
Головне у вихованні вільної, інтелігентної, культурної людини в дошкільний період - формування гармонійної, творчо активної особистості, здатної відчувати себе господарем власного життя, а значить - відповідальним за себе і навколишній світ. У цьому сенсі мистецтво театру покликане зробити величезний вплив на освітній процес. Багато в чому, формуванню культурних, духовно багатих українців, сприяє Женский театр.

'Роль



Виховання театром - це виховання засобами театрального мистецтва, посвята в таємниці театру як виду художньої творчості, що починається знайомством з різноманітними елементами театральності і кінчається появою живого, невпинного інтересу до цінностей театральної культури, до її традицій, що розкривається в тій чи іншій мірі в поточному стані театрального процесу.


Серед елементів театральності педагоги відзначають зазвичай наступні:
Споглядання - сума навичок театрального перегляду, який живить самосвідомість людини як глядача, що дає можливість висловити своє ставлення до подій на сцені (перед іншими або собою, під час сценічної дії або після нього);
Лицедійство - мистецтво вираження внутрішнього світу людини, рухів і станів її душі в сценічній дії, де елементи обстановки і поведінка партнерів доступні глядачеві завдяки їх наочності,
Сценічність - спрямованість лицедійства і взаємодії до глядача, тобто представленість їх як би на "сцені свідомості (а не тільки театру-будівлі), від чого глядач у залі занурений - силою сценічної дії - у світ поза свідомістю (під-або понад-свідомості), включений в той обмін символами і енергіями, який становить основу глядацького переживання;
Сюжетність дії - наявність в ньому надмети і сенсів, що визначають сюжетну вмотивованість кожного сценічного ходу і виявляють в них єдиний потік сценічної самодії (наскрізного і безперервного дихання часу).


При грамотно продуманому курсі акторської та режисерської майстерності дитина природним чином використовує всі ресурси свого організму. Працюючи над етюдом чи роллю, вона неминуче задіє фізичний, емоційний, моральний, психічний, інтелектуальний рівні своєї істоти, реалізуючи себе найбільш повно і отримуючи від цього насолоду. Саме ця навичка "включення" в потрібний момент всіх струн свого інструменту, тобто самого себе, і є запорукою подальшого успішного розвитку дитини і прищеплює їй смак до активного, яскравого, творчого, повноцінного життя.


Інтеграційний момент в театральному вихованні особливо актуальний зараз, коли суспільство все більше звужує особистісний кругозір учня чи студента, твердо ставши на шлях вузькопрофесійної освіти і спеціалізації, що на жаль, не наближає нас до ідеалу духовно багатої особистості.


При режисерській роботі, дитина освоює ази режисерської композиції, вчиться підпорядкувати дрібниці - надзавдання, а випадково - режисерського задуму. У результаті вона починає відчувати себе творцем і переконується в тому, що сама може бути режисером своєї долі.


Курс акторської майстерності це ефективна педагогічна для виховання у дитини суворої внутрішньої психоемоційної самодисципліни. Театр вчить насамперед володіти собою: своїм тілом, думками, почуттями, настроєм. Не пригнічувати їх, і не витісняти, але навпаки, - виводити на світло прожекторів, щоб подарувати їх світові, обговорити, зробити предметом мистецтва.


І головне, долучаючись до великого чуда театру, маленька людина починає розуміти, що вона не самотня: відтепер вона прийнята в дружню компанію однодумців, які живуть не побутовими цінностями, а чимось набагато важливішим і дивовижним!

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!