Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Дельфінотерапія. Дельфіни посміхаються дітям!
 
2-08-2010, 11:10  Медицина

Дельфінотерапія. Дельфіни посміхаються дітям!

 
Бажання полонити водний простір, доторкнутися до дельфіна, можливо, навіть покататися на ньому підкорило багатьох людей. Для декого це останній шанс .... На відміну від простого плавання з дельфінами, дельфінотерапія - це не розвага!

'Дельфінотерапія.



Категорично звертаємо Вашу увагу на те, що не можна приводити хворих дітей на сеанси звичайного плавання з дельфінами в надії на лікувальний ефект. Це небезпечно, перш за все, для дітей! Перед сеансами дельфінотерапії тварин готують особливим чином: у басейні створюється спеціальна атмосфера, обов'язково присутній лікар-педіатр.

Історія дельфінотерапії

Команда дослідників Відкритого Університету Лейсестера займалася вивченням ефективності плавання з дельфінами на 15 пацієнтах, що переживаюли депресію. Всі добровольці погодилися не приймати антидепресанти, принаймні, протягом 4-х тижнів.

Половина пацієнтів плавала разом з дельфінами одну годину в день, протягом 2-х тижнів. Інша група взяла участь у психотерапевтичних заходах, але без участі дельфінів. Чотирнадцять днів по тому, у всіх учасників відзначилося поліпшення самопочуття, але особливо у пацієнтів, які плавали з дельфінами.

Професор Майкл Ревелі зазначив: «Дельфіни - дуже інтелектуальні тварини, вони здатні до складних взаємодіям, і розцінюють людей позитивно».

Дослідники говорять про те, що такі компоненти як естетичне задоволення від плавання і емоційного спілкування з ссавцем, володіють загоюючими властивостями. Деякі вчені припустили, що ультразвук, яке випускається дельфінами як частина їх ехолокаціонной системи, також має сприятливий вплив на людину.
Таким чином, тварини стали відмінним інструментом у лікуванні депресії та інших психічних захворювань. Доктор Іейн Рірі, директор програми дослідження у Фонді розумового здоров'я, стверджує, що люди і дельфіни мають однакову лімбічну систему мозку.

Потрібно пам'ятати, що ми - частина природи, і взаємодія з нею сприятливо діє на нас.

Дельфінотерапія - основні показання для проведення курсу

- Дитячий церебральний параліч (ДЦП);
- Ранній дитячий аутизм (РДА);
- Синдром Дауна та інша генетична патологія;
- Мінімальна мозкова дисфункція (ММД) або синдром дефіциту уваги з гіперактивністю (СДУГ);
- Функціональні порушення центральної нервової системи (ЦНС);
- Розумова відсталість (крім глибокої ступеня), розлади мовлення та слуху;
- Нейросенсорна приглухуватість (НСТ);
- Неврози, посттравматичні стресові розлади (ПТСР);
- Депресивні розлади неендогенного характеру (субдепрессівний рівень);
- Розлади пам'яті, порушення працездібності.

Дельфінотерапія - протипоказання

- Хворі на епілепсію;
- Гострі інфекційні захворювання;
- Онкологічні хворі;
- Стандартні протипоказання для реабілітаційного лікування в умовах санаторно-курортного закладу.

Дельфінотерапія і роль сім'ї

- Членам сім'ї передається необхідний комплекс вправ для подальшого проведення після курсу дельфінотерапії.
- У психологічному аспекті відбувається взаємне індиціювання позитивними емоціями всіх членів сім'ї.
- Дитина не відчуває проблем сепарації в період лікування, як у традиційних клініках.
- Дельфін стає другом сім'ї.

В даний час, метод дельфінотерапії представляє собою медико-психологічний комплекс, що складається з діагностичного і корекційного блоків. В основу технології покладено сонофоретична модель, коли дельфін виступає як природний ультразвукового сонар і відбувається позитивна стимуляція ЦНС та інших органів пацієнта.

Розробниками сформовано окремий напрям дельфінотерапії - психотерапевтичні сеанси еріксонівського (недіректівного) гіпнозу в дельфінарії. Для медитації використовують сонорні записи фонограм, для релаксації - відеоматеріали.

Дельфінотерапія ефективно сприймається дітьми, постраждалими від катастроф, критичних інцидентів, які побували в заручниках.

По суті, дельфіни мають анатомічну посмішку. Діти стверджують, що тварини їм посміхаються. Дорослі навряд чи це помічають, а от діти ...

Безумовно, приємно з'єднуватися з природою, тим більше, коли вона готова допомогти.


За матеріалами: Miss


МОЗ України про можливу шкоду здоров’ю дітей від «дельфінотерапії»

...У воді басейнів нерідко присутній вірус папіломи людини -небезпечного онковірусного захворювання, що передається у т. ч. і побутовим шляхом. Сумніви викликає стан води й по мікробіологічним показниками.

Таким чином, “дельфінотерапія” може завдавати шкоди здоров’ю дітей, викликаючи небезпечні захворювання, причиново-наслідковий зв’язок яких із застосуванням зазначеного методу важко довести, враховуючи тривалий латентний період розвитку цих хвороб...

http://savedolphin.wordpress.com/2010/07/13/моз-україни-про-можливу-шкоду-здоров
ю/#more-168

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!