Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Як бактерія «зубного нальоту» проникає в серце
 
28-06-2011, 22:33  Медицина

Як бактерія «зубного нальоту» проникає в серце

 
Стрептокок, що формує зубний наліт у роті, при проникненні в кров може стати причиною ендокардиту. Здатність бактерії інфікувати серце залежить від особливого якірного білка, за допомогою якого бактерія прилипає до клітин коронарних судин, що живлять серце.

Як бактерія «зубного нальоту» проникає в серце



Бактерія стрептокока - звичайний мешканець ротової порожнини; саме їй ми зобов'язані появою зубного нальоту. Стрептокок утворює полисахаридний слиз, який дозволяє бактерії утриматися на поверхні зуба і створює для неї ідеальні умови проживання. Виділяючи кислоти, стрептокок руйнує зубну емаль, і зазвичай бурхлива діяльність цієї бактерії у ротовій порожнині закінчується візитом до зубного лікаря.

Але трапляється так, що Streptococcus mutans не обмежуються виключно ротом. Приміром, через занадто енергійне користування зубною ниткою стрептокок може проникнути в кров. На перший погляд, нічого страшного, імунітет швидко з ним впорається, але часом бактерії вдається досить швидко досягти серця, і тут починаються неприємності серйозніші, ніж зубний наліт чи карієс.

Стрептокок інтенсивно розмножується в серці, обираючи серцеві клапани, що призводить до кендокардіту, чреватому смертельним результатом. Вчені з Університету Рочестера (США) з'ясували, як у бактерії виходить проникнути в серцевий м'яз і закріпитися на ній.

Дослідникам вдалося виявити бактеріальний колаген-зв'язуючий білок НСЖ. Він взаємодіє з білком сполучної тканини колагеном і білком клітинних мембран ламініном; в результаті стрептокок отримує можливість осісти і закріпитися на епітеліальних клітинах коронарних артерій серця. У бактерій, позбавлених такого білкового якоря, здатність закріплення на епітеліальних клітинах падала в 10 разів. Патогенність різних штамів стрептокока перевірялася на личинках воскової молі: бактерії, що мали ген білка CNM, в 90% випадків викликали загибель гусениць, якщо у таких штамів ген цього білка відключали, вони втрачали свою летальність. Результати роботи опубліковані в журналі Infection and Immunity.

Серед більш ніж 30 штамів стрептококів, п'ять мають небезпечний ген. Найпоширеніший серед людей штам С не становить загрози для серця, а ось більш рідкісні типи E, F і деякі інші мають у своєму арсеналі білок, що дозволяє закріпитися на клітинах кровоносних судин і почати атаку на серцевий м'яз. За словами вчених, якщо у вас проблеми з серцем, перед візитом до стоматолога обов'язково пройдіть мікробіологічний тест, щоб з'ясувати, чи не живе у вашому роті небезпечний штам стрептокока. Якщо живе - лікареві слід працювати якомога чистіше і не соромитися в застосуванні антибіотиків.

Підготовлено за матеріалами Університету Рочестера, Компьюлента

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!