Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Як вберегтися від кишеових інфекцій у розпал сезону.
 
15-07-2016, 02:14  Медицина

Як вберегтися від кишеових інфекцій у розпал сезону.

 
Як вберегтися від кишеових інфекцій у розпал сезону.

У Житомирській області лютує кишкова інфекція. Як повідомляють у місцевих ЗМІ, інфекційне відділення обласної дитячої лікарні, розраховане на 30 місць, переповнене. Що робити аби не захворіти і не потрапити на лікарняне ліжко радять медики-фахівці.

Зазвичай влітку тепло та волого, а це ідеальні умови для розмноження бактерій, що спричиняють кишкові інфекції. Особливо схильні до захворювання діти, які не завжди миють руки перед їжею, а свіжі овочі та фрукти полюбляють їсти просто "з грядки". Проте при недотриманні примітивних санітарних норм захворіти може і дорослий.

Завідувач інфекційним відділенням Ольга Анатоліївна Марченко розповіла про те як вберегтися від хвороби та що робити, якщо недуга все ж наздогнала.

- Вода, продукти і брудні руки - це головні шляхи зараження кишковими інфекціями. Вони викликаються різними збудниками, але мають загальні схожі симптоми: діарея, блювота, загальна інтоксикація, підвищена температура. Той стан, який люди називають отруєнням, зазвичай пов'язані зі стафілококовою інфекцією. Бактерії стафілокока дуже люблять розмножуватися в молочних продуктах, які постояли в теплі: тістечках з кремом, йогурті, сметані і так далі. У людини починається головний біль, слабкість, блювання, пронос.

- Однак куди більшу небезпеку становить кишкова інфекція, - продовжує Марченко, - до блювоти приєднується сильна (часто неприборкана) діарея, піднімається температура, мучать страшні болі в животі. Одне з найпоширеніших кишкових захворювань - сальмонельоз. Це захворювання проходить дуже важко, і дає безліч ускладнень аж до сальмонельозних менінгітів і сепсису. Бактерія сальмонела прекрасно розмножується в несвіжих молочних продуктах і м'ясі. Може також перебувати на шкаралупі курячих і перепелиних яєць, тому яйця рекомендують ретельно мити. А після курсу лікування, пацієнту потрібно дотримуватися тривалої дієту: не можна жирного, молочного та солодкого.

- Існує також чимало кишкових захворювань вірусної природи, - пояснює Ольга Анатоліївна. - Наприклад, дуже небезпечний ротавірус. Потрапляючи в організм, він викликає симптоми застуди і діарею. Найчастіше цей вірус підхоплюють діти молодшого віку. З того ж списку небезпечних кишкових інфекцій, що передаються через брудні руки, продукти і воду - гепатит А, спалахи якого в області спостерігалися минулої осені і нинішньої весни.

Що робити батькам, якщо у дитини з'явилися ознаки отруєння: слабість, блювота і діарея?

- Головна небезпека при такому стані - в зневодненні організму. Якщо у дитини пронос, потрібно обов'язково купити в аптеці глюкозо-сольові розчини типу регідрону і регісола. Їх розводять водою і п'ють. Ці препарати не тільки заповнюють втрату рідини, але і лікують. Звичайна вода або солодкі компоти користі не принесуть. Наступний крок - це сорбенти (білие активоване вугілля, смекта, атоксіл, сорбекс і так далі). І тільки після цього дитині можна дати несолодкий компот із сухофруктів або відвар рису. Ні в якому разі не можна поїти концентрованими соками і газованою водою.

- Допомога повинна бути адекватною стану дитини, - підкреслює Ольга Анатоліївна. - Якщо є діарея, але немає блювоти, дитина активна, не відмовляється від пиття, то можна його лікувати в домашніх умовах. Але якщо у неї діарея і неприборкана блювота, напоїти абсолютно неможливо, то потрібно негайно їхати в лікарню. Іншого виходу просто немає. В іншому випадку дитина може загинути від зневоднення.

- Як уникнути кишкової інфекції і не зіпсувати собі відпочинок, а дітям - літні канікули?

- Завжди потрібно мити руки перед їжею і після туалету - це головне правило! Овочі та фрукти ретельно промивати, а ще краще обшпарювати окропом. У літню спеку всі продукти повинні зберігатися тільки в холодильнику. Краще не купувати дітям тістечка з кремом, готові салати з майонезом, сметаною, бутерброди і булочки з м'ясом. Адже ми не знаємо, в яких умовах вони зберігалися і немає впевненості в тому, що їжу готувала абсолютно здорова і охайна людина, а інфекція дуже легко передається через немиті руки. Удома на кухні повинна бути чистота і порядок, для сирого м'яса і овочів потрібно використовувати окремі обробні дошки. На нечистій кухні бактерії і мікроби розмножуються з неймовірною швидкістю. При покупці продуктів потрібно стежити, щоб вони не були прострочені. Збираючись у похід на природу, слід запасатися бутильованою водою, щоб не використовувати її з невідомих джерел. Купаючись у водоймах, не ковтати воду, щоб інфекція не потрапила в організм.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!