Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Великий мозок - результат материнської турботи
 
7-09-2010, 23:21  Наука

Великий мозок - результат материнської турботи

 
Чи знаєте ви, що ми і наші родичі мавпи повинні дякувати своїм матерям крім всього іншого і за обсяг головного мозку, що наповнює наші черепи?

Великий мозок - результат материнської турботи



На вирощування і підтримку головного мозку йде величезна кількість енергії. Тому вважається, що великий мозок може утворитися тільки у тварин, що володіють порівняно швидким обміном речовин. Віра Вайсбекер з Кембріджського університету та Анджалі Госвамі з Юніверсіті-коледжу Лондона (обидва - Велика Британія) з'ясували, що це не так.

Вчений дует, порівнявши мізки 197 сумчастих і 457 плацентарних ссавців, встановив, що про зв'язок між швидкістю метаболізму і розміром мозку можна говорити тільки стосовно до останніх. Швидше за все, головну роль тут відіграє спосіб виведення потомства.

Ембріон плацентарного ссавця протягом тривалого часу приєднаний до матері. Навпаки, дитинча сумчастого з'являється на світ ще незрілим і плекає мозок, харчуючись материнським молоком, вже будучи автономним організмом, тобто не маючи безперервного доступу до поживних речовин.

Тим не менше дослідники не знайшли різниці між середніми розмірами мозку у ссавців і плацентарних. Окремо стоять тільки примати. Судячи з усього, вони отримали свій непропорційно великий мозок завдяки подвійній материнській турботі. Спочатку дитинчата і діти отримують величезні обсяги енергії від матерів у період внутрішньоутробного дозрівання, а потім додатково вигодовують протягом декількох місяців, а то й років.

Результати дослідження, яке приводить compulenta опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.
За матеріалами MIGnews.com

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!