Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » У Софіївці виростять дерева, клоновані дітьми
 
7-08-2011, 23:35  Наука

У Софіївці виростять дерева, клоновані дітьми

 
Більше 20 школярів-учасників літньої школи Малої академії наук спробували себе в дорослому справі - клонування рослин

У Софіївці виростять дерева, клоновані дітьми



Україна нарешті почала робити кроки, щоб молодь після закінчення школи йшла не тільки на модні спеціальності, а й в науку. У рамках держпрограми «Літо інтелекту», ініційованої Малою академією наук, привчати підростаюче покоління до досліджень взялися в Національному дендропарку «Софіївка». Понад 20 школярів - учасників літньої школи МАН отримали можливість доторкнутися до високих технологій і власними руками клонувати рослини, занесені до Червоної книги.



Клонуванням в Софіївці займаються близько п'яти років, перші клони вже висаджені в ґрунт. Цього року до високих технологій вирішили допустити школярів. «Наші діти як ніколи інтегровані в інформаційний простір, і дуже важливо, щоб вони приєднувалися до наукових здобутків, які зараз розвиваються у світі, - пояснив таку ініціативу директор дендропарку Іван Косенко. - І те, що вони мають можливість взяти участь у цих дослідженнях, може згодом вплинути на вибір ними біологічного напрямку діяльності ».

Для початку дітям довелося піти в теплицю і на практиці згадати традиційні види розмноження рослин - живцювання.

Потрібно самостійно зрізати з підготовлених гілочок туї і черешки , троянди а потім висадити їх у ґрунт. Згодом з цих живців виростуть повноцінні саджанці. При цьому зрізати «матеріал» потрібно було заданим способом - подовжнім, поперечним і «з п'ятою». Юні біологи із завданням впоралися на «п'ять» - точніше, на «дванадцять»
Потім юні вчені приступили до збирання матеріалу для клонування: дітям потрібно було самостійно вибрати і зрізати напівзадерев'янівший пагон глоду Пояркова. Саме ця рослина стала претендентом на розмноження в пробірці.
Спостерігати за діями юних науковців журналістам довелося через скло: в лабораторії, а точніше, культуральних камерах, де «визрівають» майбутні дерева і трави, підтримується постійна температура в 25 ° С, вологість до 80%. Витримується і фотоперіод: 16 годин денного освітлення і 8 годин ночі.

Далі - безпосередньо клонування. Підготовлений рослинний матеріал подрібнюють, стерилізують, промивають і підсаджують в живильне середовище.



Як розповів директор лабораторії Михайло Небиков, цей «бульйон» зазвичай складається з 20-25 компонентів: макро-і мікроелементів, вітамінів, амінокислот, гормонів росту, джерел заліза, вуглеводів. Для кожної рослини «бульйон» підбирається індивідуально.
Зазвичай весь процес клонування займає 4 місяці. Перший етап - безпосередньо підготовка підсаджування експланти в живильне середовище. Через місяць з нього отримують один або кілька пагонів, які зрізують і підсаджують вже в наступний «бульйон» - з гормонами росту. На цьому етапі в живильне середовище додають гормони, що дозволяють клітинам майбутнього саджанця ділитися не тільки апікально, тобто, вгору, як у природі, а й латорально - тобто, вшир. Тому коефіцієнт розмноження у трав'янистих рослин дуже високий: від одного експланти - до 30-50 «дочок», у деревних - до 10.

Далі настає етап укорінення: в бульйон додаються нові гормони росту, що допомагають рослині сформувати корінь. «Після цього рослина переноситься в адаптацію, де «звикає»до природних нестерильним умов. І ще через місяць ми отримуємо вже цілий організм, генетично ідентичний материнській рослині », - пояснив директор лабораторії.
Розмноження клонуванням вкрай важливо для підтримки популяції декоративних рослин. Справа в тому, що при природному розмноженні - насінням - кожен наступний екземпляр все більше відрізняється від материнської рослини, оскільки отримує новий набір генів. Таким чином, рослина поступово вироджується. При клонуванні ж генотип залишається ідентичним у всіх рослинних «поколінні», а значить, і виду нічого не загрожує.

Планується, що крім глоду будуть клоновані і традиційні в наших краях культури: яблуні, груші, черешні. Вирощені в пробірках рослини будуть передані найстаршій ботанічній установі Україна - парку ім. Академіка Фоміна.

Фото: Олекса Шкатов
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!