Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Небесні та світлі: книги про янголів
 
4-01-2021, 14:39  Освіта

Небесні та світлі: книги про янголів

 

Ангели – таємничі, загадкові сутності. Посланці та посередники між людьми та вищою силою в низці релігійних вченнях. У них можна вірити чи ні, але література доволі часто звертається до янгольських мотивів. Саме вони й стануть основою сьогоднішньої добірки.


Книги про янголів-охоронців посідають помітне місце в українській літературі. Звернімося до одного із найвідоміших творів Івана Малковича. Його балада «Із янголом на плечі» входить до поетичної збірки «Подорожник». Це сповнена лірики, надій, сподівань та щемкого трепету поезія. Це твір про людину, яка шукає сенс життя, про її ангела-охоронця, який повинен захищати від бід та зла, та, зрештою, про таємний зв’язок між обома героями.


Небесні та світлі: книги про янголів

«Народна картина "Ангел стереже дітей"» – науково-популярна розвідка Олександра Найдена про відому картину про янгола-охоронця. Книжка детально розповідає про сюжет картини, її історію, релігійний і символічний підтексти та вплив на подальше українське мистецтво.


«Янголи в домашніх капцях» Ольги Свідерської – проза, в якій розповідається про доволі незвичних ангелів. Вони не живуть високо на небесах, у них немає крил, білосніжного вбрання й інших атрибутів, які ми уявляємо, згадуючи цих істот. Янгол — це кожен із нас, навіть у буденному вбранні й у вирі пересічних проблем і турбот. Але ми завжди здатні на ангельські речі: дрібні вчинки, почуття, емоції.


Художні книги про янголів, про які піде мова далі, вражають різноманітністю сюжетів. Дія роману «Ангел пригляду» Олексія Винокурова розгортається у двох паралельних світах. Здавалося б, вони ще й протилежні, але не все так просто. У першому світі відбувається російсько-українська війна, а другий — далекий світ, який важко осягнути, світ, де живуть прадавні істоти, з якими ми завжди співіснували.


Дитяча повість «Ангел Золоте Волосся» Зірки Мензатюк оповідає про пригоди дівчинки Галі та її друга Ангела, який завжди приходить їй на допомогу. У героїні твору життя сповнене випробувань: її не поважають однолітки, вчителі доволі упереджені, батьки не такі круті, як би хотілося, ще й хворий братик. Щоб хоч трохи розвіятися дівчинка вирушає в цікаву мандрівку Київською Руссю, її мистецтвом та історією і зустрічає там ангелика-друга, який має власну місію – наповнити життя Галі справжнім щастям.


Книга про життя янголів, яка теж спадає на думку — роман «Імперія Ангелів» Бернара Вербера. Твір відхиляє завісу над таємничою працею ангелів. Тут автор цікаво вводить у реалістичну канву твору набуті наукові та езотеричні знання про янголів. А також описує всю ангельську «робочу кухню»: ієрархію, обов’язки, звичні будні та різноманітні форс-мажори. Тепер кожен має змогу приміряти на себе роль янгола-охоронця. Але зауважимо, що «Імперія Ангелів» — це продовження іншого твору автора під назвою «Танатонавти». У цьому романі читач поринає в потойбічний світ, щоби зрозуміти, що ж насправді чекає на наші душі після смерті.


Збірка історій Ярослави Терлецької та Галини Петросаняк «Різдвяний янгол» переносить кожного в чарівний карпатський різдвяний світ. Атмосфера добра, радості, коляди та трішки містичного гірського духу лине чи не з кожної сторінки книжки.


Топ книг про демонів та янголів у класичній та популярній культурі варто починати з твору «Утрачений рай» Джона Мілтона. Це епопея, яка обігрує кілька біблійних сюжетів. Серед них — сюжет про янгольське падіння Сатани, побудови ним підземного світу з власною ієрархією демонів та їхні спроби завоювати небесний престол. Але насправді ця поема не тільки про ангелів, демонів, Бога, Адама чи Єву, гріхопадіння. Мілтон майстерно вплітає у свою поему алюзії на тогочасне суспільство та своїх сучасників.


До прози кращих зразків варто зарахувати і популярний у сучасній культурі роман Террі Пратчетта та Ніла Ґеймана «Good Omens» («Добрі передвісники»). У центрі сюжету — ангел та демон, яких відправили жити у світ людей і творити свої хороші й погані обов’язки. Та коли має наступити кінець світу та всьому людському, герої розуміють, що звикли до земних розкошів та й людей загалом. Тому вони вирішують відстрочити Армагедон. І саме тут починаються найцікавіші пригоди.


Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!