Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » 1 Квітня - Чистий четвер.
 
31-03-2010, 13:01  Релігія

1 Квітня - Чистий четвер.

 

1 Квітня - Чистий четвер.

1 Квітня - Чистий четвер.


З четверга Страсного тижня, званого в народі Великий четвер, а в Україні - Чистий, навій Великдень (Великдень мертвих), православна церква, присвячуючи церковні служби спогаду земних страждань Спасителя, зображує деякі події останніх днів земного життя Господа в дійствах, ведучи початок їх по переказами глибокої старовини. Так як Великий четвер присвячений спогаду про Таємну вечерю, на якій Христос омив ноги учням своїм, показавши цим приклад братської любові і смиренності, то й церква відтворює цей обряд - обмивання ніг - у дійствах і обличчях. Здійснюється він у даний час тільки в головних єпархіальних соборах.

У цей день господар перед сходом сонця виходив на вулицю і струшував соху, щоб хліб краще народився. В інших селах виходили чоловіки й жінки та зображували оранку, молотьбу, косовицю, навіть розігрували дійства польових робіт у будинку, вважаючи, що це позначиться кращим чином на самих роботах і на врожаї.

По відношенню до худоби теж робили цілий комплекс дій. Хлопчики зі сходом сонця бігали з дзвіночками на шиї навколо села, щоб худоба прямо з пасовища ходила додому, а не плуталася. У коней і корів підрізали хвости. Клаптик обрізаної вовни затикали за сволок, щоб худоба знала дорогу додому. Чесали коней, щоб чистіші і здоровіші були.

Безліч обрядів Великого четверга були пов'язані з бажанням очистити будинок, двір і город від бруду, що накопичився за зиму, від нечисті, яка затаїлася в кутках, попередити хвороби і інші напасті. У самих різних місцях прийнято було збирати ялівець і обкурювати їм внутрішні приміщення, город, вим'я коровам і козам, бочки для огірків і капусти. Іноді через димучий верес (ялівець) проганяли худобу та переступала самі. Це вважалося дуже дієвим засобом проти хвороб і нечисті. У цей же день самим ретельним чином вимивали і прикрашали будинки: розстилали чисті, святкові доріжки, розвішували красиві рушники і фіранки подекуди підлогу в світлиці посипали білим піском.

Обов'язковою було і купання в лазні. Миються у лазні до сходу сонця, кажучи, що і ворон перед цим днем купає своїх синів.

У Великий четвер дівчата ходили вранці під яблуні чесати волосся - щоб добре росла коса.

Суто великочетверговою справою було приготування четвергової солі: звичайну крупну сіль завивали у ганчірочку і перепікали в печі, іноді з квасною гущею. Селяни пояснювали, що така сіль була очищена від скверни, тобто від дотику руки Іуди-зрадника, тому вона володіла цілющими властивостями і зберігалася протягом року як лікувальний засіб для людей і для худоби.

До цього ж дня приурочене, за стародавнім звичаєм, при митрополичих кафедрах Московської і Київської, мироваріння. Святе миро відомо було в старозавітній церкві, де служило для помазання скинії та всього приладдя богослужіння, а також для помазання царів, першосвященників і священиків. У євреїв миро готується з смирни, цинамону кориці, очерету, касії (олександрійського листа) та оливкової олії.

У православній ї християнській церкві приготування святого миру складає предмет особливої важливості, оскільки через помазання святим миром повідомляється хрещення і возз'єднується з православною церквою благодать Духа Святого. У грецькій церкві для складання його бралося до 50 пахощів, у нас таких речовин було потрібно, до 1853 р. тільки 26, але в тому ж році додано ще п'ять.

Ввечері у Великий четвер читається 12 Євангелій про земні страждання Спасителя, і тому він називається лстрастями +, або лвеликим стоянням +, так як під час всенощної не дозволяється сидіти.

Народ приурочив до цього великого дня вірування, початок якого сягає язичницької старовини. Так, за повір'ям, опівночі встають із трун мерці, викликані дзвоном, нечутним живим, стають перед церквою, і мрець-священик читає молитву. Відчиняються самі собою церковні двері, мерці входять у храм Божий, і починається служба. По закінченні Служби Божої, в тому ж порядку, в якому з'явилися, розходяться в свої вічні житла-могили.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!