Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » 19 січня Свята Церква святкує Хрещення Ісуса Христа.
 
18-01-2010, 23:35  Релігія

19 січня Свята Церква святкує Хрещення Ісуса Христа.

 
Хрещення Господнє (Святе Богоявлення).


Святитель Іоанн Златоуст пише, що "не той день, в який народився Спаситель, потрібно назвати явленням, але той, коли Він хрестився. Не через народження Своє Він усім став відомим, а через хрещення, тому й Богоявленням називається не той день, коли Він народився, а той, в який хрестився ".

Про подію ж самого Хрещення Господня можна розповісти наступне. Господь наш Ісус Христос, який повернувся після смерті царя Ірода з Єгипту, ріс у невеликому місті Назареті, що знаходиться в Галілеї. З Пресвятої Своєю Матір'ю Він перебував у цьому місті до Свого тридцятиріччя, заробляючи на прожиття Собі і Пречистої Діві ремеслом названого батька Свого праведного Йосипа, який був теслею. Коли ж виконувався тридцятий рік Його земного життя, тобто час, до якого за законом іудейським нікому не дозволялося вчителювати в синагогах, і приймати сан священика, настав час явлення Його народу Ізраїлевого. Але до того моменту, за словом пророка, повинен був з'явитися Ізраїлю Предтеча, на якому лежало завдання приготувати народ Ізраїлю до прийняття Месії, той, про якого пророк Ісая передбачив: "глас волаючого в пустелі готуйте дорогу для Господа, рівняйте в степу стежки Богу нашому ". Далеко від людей, у глибині суворої пустелі була вість Божа Іоанові, сину Захарія, небожа Пресвятої Діви, який ще в утробі матері своєї, праведної Єлисавети, радісно затріпотів, вітаючи свого Спасителя, про якого у світі ще ніхто не відав, крім Пречистої Матері, що отримала благу вість від Архангела. Це вість Божа наказувала Івану, щоб вийшов у світ з проповіддю покаяння і хрестити Ізраїль, щоб засвідчити про Світло, щоб повірили всі через нього.

Іоанн, дослухавшись до Слова Божого, ходив по всій країні Іорданській проповідуючи хрещення покаяння для прощення гріхів. Послухати його проповідь виходила вся іудейська країна і мешканці Єрусалиму, які хрестилися в нього у водах ріки Йордан, сповідуючи свої гріхи. В іудеїв, що приходять до Івана, виникало природне запитання: Чи не він, очікуваний усіма Спаситель, Втіха Ізраїлева? Хреститель ж у відповідь говорив: "Іде за мною Сильніший мене, що Його я недостойний, нахилившись, розв'язати ремінці від взуття Його; я хрестив вас водою, а Він буде хрестити вас Духом Святим". І ось, в один із звичайних днів, коли Іоанн з проповіддю звертався до присутніх у Йордані іудеїв, він Духом Святим впізнав серед людей Того, перед Ким тридцять років тому затріпотав в утробі матері своєї.
'19
Ісус із Галілеї прийшов в Йордан, щоб прийняти хрещення від Іоана нарівні з усіма. Іоанн утримував Його і говорив : Мені треба хреститися від Тебе, і чи Тобі йти до мене? Святий, побачивши перед собою Сина Божого, не підвладного гріху, сам вимагав від Нього хрещення, адже знаходиться під гріхом непослуху, що перейшов від Адама на весь рід людський. Але Ісус сказав йому у відповідь: залиш це тепер, бо так годиться нам виконувати усю правду. Він не мав потреби в цьому хрещенні, як безгрішний і невинний, хто народився від Пречистої Діви Марії і Сам, по божеству Своєму, був джерелом всякої чистоти і святині, але, так як Він взяв на Себе гріхи всього світу, то й прийшов до вод Йорданських, щоб очистити їх через хрещення. Він прийшов хреститися для того, щоб освятити Собою водне єство, щоб і нам дарувати купіль святого хрещення. Він прийшов хреститися ще й для того, щоб Іоанн побачив виконання Божого Слова, що звелів йому вийти з пустелі: "На Кому Духа побачиш, що сходить і зостається на Ньому, це Той, Хто христитиме Духом Святим".

Святий Хреститель підкорився речі Христовій і Йордан прийняв у свої води Того, велінням Якого почав свою течію. Як оповідає Євангеліє, після прийняття хрещення Господь, відразу вийшов із води. Про це "відразу" церковний переказ оповідає, що святий Іоанн Хреститель кожну людину що хрестилася у нього занурював до шиї і так тримав її до тих пір, поки та не сповідувала всі свої гріхи. Тільки після цього людині дозволялося вийти з води. Христос же, не мав гріхів, не повинен був утримуватися у воді, тому одразу ж і вийшов з річки. І коли Він виходив із води розкрилося небо, і Дух Святий зійшов на Нього в тілесному вигляді, як голуб, і голос із неба почувся, що мовив: Ти Син Мій Улюблений , що Я вподобав! Подібно до того, як за днів Ноя голубка сповістила про зменшення води потопу, так і тут подоба голуба вказувало на закінчення потопу гріховного. Дух Святий явився людям в вигляді голуба тому, що цей птах символ любові, чистоти і лагідності. Так і Дух Святий є джерело чистоти, безмежності людинолюбства, учителем смиренності та миру.
'19



Відповідно до церковного переказу, проповідь Іоанна Предтечі, а також хрещення їм Спасителя відбувалися на місці стародавньої переправи через Йордан, приблизно в 5-ти кілометрах від впадіння річки в Мертве море. Вже за часів царя Давида тут було влаштовано паром, а в 19-му столітті це місце іменувалося "паломницьким бродом", через безліч паломників що сходилися сюди для обмивання у водах Йорданських.
'19


Саме цим шляхом, за 12 століть до Різдва Спасителя, вступив стародавній Ізраїль, предводимий Ісусом Навином, в Землю обітовану. Тут же, за тисячі років до Боговтілення, переправився за Йордан цар Давид, втікаючи від повсталого проти нього власного сина Авесалома. У цьому ж місці переправлялися через річку пророки Ілля та Єлисей, а вже в християнську епоху цим же шляхом пішла в той бік Йордану в пустелю оплакувати свої гріхи преподобна Марія Єгипетська. Сьогодні про події святого Богоявлення, які вчинилися тут, нагадує прочанам, що розташувався неподалік, грецький монастир святого Іоанна Предтечі.

'19


Свята Церква ще з апостольських часів святкує день Святого Богоявлення, проповідуючи у своїх постановах так: "нехай буде у вас у великій повазі день, коли Господь явив нам Божество". На пам'ятку Хрещення, в якому Ісус Христос занурювався у водах Йорданських, Православна Церква з давніх-давен робить у надвечір'я і в саме свято велике освячення води. Чинопослідування, за яким відбуваються водосвяття і благодать, що подається у ці дні воді, одні й ті ж, як у день надвечір'я - Водохрещенського святвечора, так і в саме свято Богоявлення. Святкове освячення води веде свій початок від традиції Єрусалимської Церкви, де вже в перші століття християнства здійснювався святковий вихід до річки Йордан для спогаду хрещення Спасителя вчиненням водосвяття. Благочестиві парафіяни прагнуть у ці дні запастися свяченою водою на цілий рік, щоб вистачило до наступного Водохреща, а, прийшовши додому, кроплять свої житла святою водою, повідомляючи їм, таким чином, благодать великого свята.
'19

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!