Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Підготовка до Великого посту: значення і традиції.
 
16-02-2010, 16:18  Релігія

Підготовка до Великого посту: значення і традиції.

 
'Підготовка

Підготовка до Великого посту: значення і традиції.

Харчування невеликими порціями допоможе не нашкодити здоров'ю під час посту – дієтолог.


Збалансоване харчування в кілька прийомів допоможе не нашкодити здоров'ю постуючих, незважаючи на виключення з раціону тваринних білків, повідомила старший науковий співробітник клініки Інституту харчування РАМН, кандидат медичних наук Юлія Неменова.

Цього року з 15 лютого по 3 квітня православні християни будуть дотримуватися Великого посту - найбільш тривалого і суворого з чотирьох постів. У цей час віруючі відмовляються від скоромної їжі: м'яса, риби, яєць, молока.

Дієтолог підкреслює, що піст - це не тільки обмеження вживання окремих продуктів або дієта, а подолання себе, духовний подвиг, і про це треба пам'ятати в першу чергу.

Не забувайте про вітаміни.

'Підготовка


Раціон під час посту складається з круп, бобових, фруктів, овочів, олії, цукру, меду, горіхів, нагадує експерт.

"Сучасна медицина бачить низку недоліків у раціоні строгих вегетаріанців. Це недостатнє забезпечення організму солями кальцію, заліза, цинку та інших мінеральних речовин, брак амінокислот, нестача вітамінів В2, B9, С, D і йоду", - сказала Неменова.

З іншого боку, зазначила вона, перевагою рослинної їжі є високий вміст у ній вітамінів та рослинних волокон, які "забезпечують відчуття насичення і видалення з кишечника шкідливих речовин".

"Білки тваринного походження можна замінити на продукти з сої. З неї сьогодні роблять різноманітні напої, продукти, БАДи", - сказала дієтолог. За її словами, особливо корисні продукти із сої людям з високим рівнем холестерину в крові.

Режим і творчий підхід.
Підготовка до Великого посту: значення і традиції.



"Важливо дотримуватися режиму харчування, щоб людина отримувала сніданок, обід, полуденок, вечеряю і ще щось брала перед сном", - рекомендує Неменова тим, хто постить.

Піст дає простір для кулінарної фантазії. Морква, цибуля, капуста, буряк, консервований зелений горошок, квасоля, горох, боби, яблука, апельсини, сухофрукти, горіхи й насіння, зокрема, кунжут - з цього набору можна приготувати різноманітні страви, переконана дієтолог.
'Підготовка



"Пісний суп виходить прекрасний з квашеної капусти з морквою. Потрібно окремо відварити картоплю, розварити трохи квашену капусту, заправити цибулею, підсмаженою на олії. Вживати такий вегетаріанський суп можна і в гарячому, і в холодному вигляді", - сказала співрозмовниця.

Вона також відзначила, що можна приготувати супи з локшиною, розсольники, а також овочеві, грибні, манні, морквяні, квасолеві і горохові супи.
'Підготовка


За її словами, обов'язково має бути три страви вранці (наприклад, каша, салат та чай), чотири страви в обід, на вечерю дві-три страви та сік перед сном.
Фахівець порадила не пити пакетовані соки в чистому вигляді, а розбавляти їх водою у співвідношенні один до одного, щоб не виникало підвищене почуття спраги.

Піст корисний не всім.

"Піст показаний не всім. Наприклад, літнім особам, малолітнім дітям, вагітним, хворим людям піст протипоказаний", - попереджає Неменова.

Неменова запропонувала свій варіант одноденного меню для постуючих. На сніданок можна з'їсти тертий з рослинною олією буряк або терту моркву, гречану кашу з цибулею на олії й чай з лимоном, що укладається в 320 кілокалорій.

На обід можна приготувати картопляний суп або кислі щі, пшоняну кашу з гарбузом, а також кисіль, - 600-700 кілокалорій. На полудень пропонується розведений сік з сухариками, а на вечерю салат з буряка або моркви з яблуками, фруктовий плов, чай з варенням. А на ніч можна випити розведений овочевий або фруктовий сік.

За день, з урахуванням 200 грам пшеничного і 200 грам житнього хліба і 25 грамів цукру, вийде, близько трьох тисяч кілокалорій. Це дозволить забезпечити добову потребу організму в енергії, впевнена Неменова.
© Юлія Маковейчук

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!