Фахівці в області харчування вважають, що харчовий раціон сучасної людини, який визначає в підсумку її здоров'я, формується на базі фізіологічних потреб в енергії, макро-і мікронутрієнтів з урахуванням трьох принципів харчового раціонального харчування:
1.Баланс енергії, яку людина отримала від харчових продуктів і енергії яку вона витрачає; 2.Задоволення потреби організму в оптимальній кількості і співвідношенні харчових речовин; 3.Режим харчування, який визначає час і кількості прийомів їжі, а також раціонального розподілу їжі при кожному її прийомі.
При цьому, харчовий раціон так чи інакше відображає індивідуальні особливості, економічні можливості та харчові звички людини.
По суті, сьогодні не існує строгих, нормативно закріплених правил складання харчового раціону. Мабуть, єдиним правилом є різноманітність раціону, що забезпечує всі фізіологічні потреби людини.
Загальні рекомендації фахівців з формування харчового раціону включає:
Споживання різноманітних харчових продуктів; - Підтримка ідеальної маси тіла; - Зниження споживання жирів, насичених жирів і холестерину; - Підвищення споживання вуглеводів, таких як крохмаль і клітковина; - Скорочення споживання цукру; - Скорочення споживання кухонної солі. За матеріалами VVnews