Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Вегетаріанство – що це? Режим харчування, спосіб життя та мислення чи дієта майбутнього?
 
3-03-2010, 15:51  Суспільство / Медицина / Господарство / Економіка

Вегетаріанство – що це? Режим харчування, спосіб життя та мислення чи дієта майбутнього?

 
Давайте обговоримо спочатку так званий «міф про білки». Мова ось про що. Одна з основних причин, через яку більшість людей цурається вегетаріанства – побоювання викликати в організмі дефіцит білків. «Як можна отримати всі необхідні якісні білки, харчуючись виключно рослинними і молочними продуктами?» - запитують такі люди.

Перш ніж відповісти на це питання, не зайвим буде згадати, що таке, власне білок. У 1838 році голландський хімік Ян Мюльдщер отримав речовину, що містить азот, вуглець, водень, кисень і в менших кількостях – інші хімічні елементи. Цю сполуку, що лежить в основі всього живого на Землі, вчений назвав "першорядний". Згодом було доведено дійсна незамінність білка: для виживання будь-якого організму має споживатися певну його кількість. Як виявилося, причина цього – амінокислоти, "першоджерела життя", з яких утворюються білки.
'Вегетаріанство

Всього відомо 22 амінокислоти, 8 з яких вважаються основними (вони не виробляються організмом і повинні споживатися разом з їжею). Ось ці 8 амінокислот: лецін, ізолецін, валін, лізин, тріпофан, треонін, метіонін, фенілаланін. Всі вони повинні входити у відповідних пропорціях в збалансований поживний раціон. До середини 1950-х років м'ясо розглядалося як найкраще джерело білків: адже в нього входять всі 8 основних амінокислот, причому саме в потрібних пропорціях. Однак сьогодні фахівці в області харчування прийшли до висновку, що рослинна їжа як джерело білків не тільки не гірше м'яса, але навіть і перевершує його. У складі рослин також є всі 8 амінокислот. Рослини мають здатність синтезувати амінокислоти з повітря, ґрунту і води, але тварини можуть отримувати білки тільки через рослини: або поїдаючи їх, або поїдаючи тварин, що харчувалися рослинами і засвоїли всі їхні поживні речовини. Стало бути, у людини є вибір: отримувати їх безпосередньо через рослини або обхідним шляхом, ціною великих економічних та ресурсних витрат – з м'яса тварин. Таким чином, м'ясо не містить ніяких амінокислот окрім тих, які тварини отримують з рослин, а людина сама може отримувати їх з рослин.
'Вегетаріанство

Більш того, рослинна їжа має ще одна важлива перевагу: разом з амінокислотами ви отримуєте речовини, необхідні для найбільш повного засвоєння білків: вуглеводи, вітаміни, мікроелементи, гормони, хлорофіл і т.д. У 1954 р. група вчених Гарвардського університету провела дослідження і встановила: якщо людина одночасно споживає овочі, крупи, молочні продукти – вона з лишком покриває щоденну норму білка. Також вони зробили висновок, що вельми важко, дотримуючись різноманітної вегетаріанської дієти, не перевищити цей показник. Дещо пізніше, у 1972 р., доктор Ф. Стеар провів власні дослідження споживання білків вегетаріанцями. Результати виявилися приголомшливими: більшість випробуваних отримали понад двох норм білка! Так було розвінчано «міф про білки».
'Вегетаріанство

А тепер звернемося до наступного аспекту засуджуваної нами проблеми, який можна позначити так: м’ясоїдство та голод на планеті. Задумайтеся над наступними цифрами: 1 тис. акрів (405 га) землі, засіяна соєвими бобами, є джерелом 1124 фунтів (509,84 кг) цінних білків, 1 тис. акрів (405 га) рису – 938 фунтів (425,47 кг). Для кукурудзи ця цифра дорівнює 1009 фунтів (457,67 кг). Для пшениці – 1043 фунтів (473,1 кг). А тепер задумайтеся от над чим: 1 тис. акрів (405 га) бобів, кукурудзи, рису або пшениці, яка використовується на відгодівлю бичка, стане джерелом лише 125 фунтів (56,7 кг) білка! Це приводить нас до невтішного висновку: як не парадоксально, але голод на нашій планеті пов'язаний з м’ясоїдством. Фахівці в області харчування, досліджень навколишнього середовища, а також політики не раз наголошували: якби Сполучені Штати передали запас зернових та сої, що йде на відгодівлю худоби, злиденним і голодуючим інших країн – проблема голоду була б вирішена. За оцінками гарвардського дієтолога Джина Майера, скорочення виробництва м'яса всього на 10% вивільнило б достатньо зерна, щоб прогодувати 60 млн. чоловік.

З точки зору витрат води, земельних та інших ресурсів, м'ясо – найдорожчий продукт із тих, що можна собі уявити. Лише близько 10% білків та калорій, що містяться в кормах, згодом повертаються до нас вигляді м'яса. До того ж, сотні тисяч акрів (гектарів) орної землі засіваються щорічно під корми. З одного акра (0,405га) кормів, що йдуть на відгодівлю бичка, ми тим часом отримуємо всього лише близько 1 фунта білка (0,3454 кг). Якщо ту ж площу засіяти соєвими бобами, на виході буде 7 фунтів білка (3,175 кг). Одним словом, вирощування худоби на забій є не що інше, як розбазарювання ресурсів нашої планети.
'Вегетаріанство

Крім величезних площ орної землі, скотарство вимагає на свої потреби в 8 разів більше води, ніж овочівництво, вирощування сої або зернових: тваринам необхідно питво, а кормам – полив. Загалом, мільйони людей як і раніше приречені на голодну смерть, у той час, як купка привілейованих осіб об'їдається м'ясними білками, нещадно експлуатуючи земельні і водні ресурси. Але, за іронією долі, саме м'ясо стає ворогом їх організмів.

Сучасна медицина підтверджує: мясоїдство приховує в собі безліч небезпек. Онкологічні та серцево-судинні захворювання набувають масштаби епідемій у країнах, де високий показник середнього споживання м'яса, в той час як там, де цей показник низький, такі захворювання надзвичайно рідкісні. Ролло Рассел у своїй книзі «Про причини захворювання на рак» пише: «Я виявив, що з 25 країн, жителі яких живляться переважно м'ясною їжею, в 19 дуже високий відсоток захворювання на рак, і лише в одній країні він відносно низький ... в той же час з 35 країн, жителі яких вживають м'ясо в обмеженій кількості або не їдять його зовсім, немає жодної, в якій відсоток захворювання на рак був би високим».
'Вегетаріанство

У «Журналі американської асоціації лікарів» за 1961 р. сказано «Перехід на вегетаріанську дієту в 90-97% випадків запобігає розвитку серцево-судинних захворювань». Коли забивається тварина, продукти її життєдіяльності припиняють виводитися кровоносною системою і залишаються «законсервованими» в мертвому тілі. М'ясоїди, таким чином, поглинають отруйні речовини, які у живої тварини покидають тіло разом із сечею. Доктор Оуен С. Паррет у своїй праці «Чому я не їм м'яса» зауважив: коли варять м'ясо, шкідливі речовини з'являються у складі бульйону, в результаті чого той своїм хімічним складом практично ідентичний сечі. В індустріальних державах з інтенсивним типом розвитку сільського господарства м'ясо «збагачується» безліччю шкідливих речовин: ДДТ, миш'яком (використовується як стимулятор росту), сульфатом натрію (використовується для надання м'ясу «свіжого», криваво-червоного відтінку), ДЕС, синтетичним гормоном (відомий канцероген). Взагалі м'ясопродукти містять безліч концерогенів і навіть метастазогенів. Наприклад, всього в 2 фунтах (0,907 кг) смаженого м'яса міститься стільки ж бензопірена, скільки міститься в 600 цигарках! Зменшуючи споживання холестерину, ми одночасно знижуємо шанси накопичення жиру, а значить – і ризик загибелі від серцевого нападу або апоплексичного удару.
'Вегетаріанство

Таке явище, як атеросклероз, для вегетаріанця – абсолютно абстрактне поняття. Згідно з Британською Енциклопедією, «Білки, одержувані з горіхів, зернових і навіть молочних продуктів вважаються відносно чистими на противагу тим, що містяться в яловичині – вони містять близько 68% забрудненого рідинного компонента». Ці «нечистоти» надають згубний вплив не тільки на серце, але і на організм в цілому.

Людське тіло – складна машина. І, як і для будь-якої машини, одне пальне підходить йому більше, ніж інше. Дослідження свідчать, що м'ясо – вкрай неефективний бензин для даної машини, за використання якого доводиться платити дорогою ціною. Скажімо, ескімоси, в основному харчуються рибою та м'ясом, дуже швидко старіють. Середня тривалість їхнього життя ледь перевищує 30 років. Киргизи свого часу також харчувалися переважно м'ясом і теж жили довше 40 років надзвичайно рідко. З іншого боку, існують племена, - такі, як Хунза, що живуть в Гімалаях, або релігійні групи – такі як адвентисти сьомого дня, у яких середня тривалість життя коливається між 80 і 100 роками! Вчені переконані: саме вегетаріанство – причина їх відмінного здоров'я. Індіанці майя з Ютакана і єменські племена семітської групи теж славляться відмінним здоров'ям – знову ж таки завдяки вегетаріанській дієті.
'Вегетаріанство

І на закінчення хочеться підкреслити ще ось що. Споживаючи в їжу м'ясо, людина, як правило, «ховає» його під кетчупи, соуси і підливи. Вона обробляє і видозмінює його безліччю різних способів: смажить, варить, гасить і т.д. Для чого все це? Чому б, подібно до хижаків, не їсти м'ясо сирим? Багато дієтологів, біологи і фізіологи переконливо продемонстрували: люди нем’ясоїдні від природи. Саме тому вони так старанно і видозмінюють нехарактерну для себе їжу.
'Вегетаріанство

Фізіологічно люди стоять куди ближче до рослиноїдних тварин, таких як мавпи, слони і корови, ніж до м'ясоїдних, типу собак, тигрів і леопардів. Скажімо, хижаки ніколи не пітніють. У них теплообмін відбувається за допомогою регуляторів частоти дихання і висунутого язика. Тварини-вегетаріанці мають для цієї мети пітні залози, через які тіло залишають різні шкідливі речовини. У хижаків довгі і гострі зуби, для того, щоб утримувати і вбивати здобич, у травоїдних короткі зуби і немає кігтів. Слина хижаків не містить амілази і тому нездатна до попереднього розщеплення крохмалю. Залози м'ясоїдних тварин виробляють велику кількість соляної кислоти для перетравлення кісток. Щелепи хижаків мають обмежену ступінь рухливості тільки вгору-вниз, у той час як у травоїдних вони рухаються в горизонтальній площині, для пережовування їжі. Хижаки «хлебчуть» рідину, як, наприклад кішка. Травоїдні ж – втягують її крізь зуби. Таких ілюстрацій можна навести безліч, і кожна з них свідчить про те, що людський організм відповідає вегетаріанської моделі. Чисто фізіологічно люди не пристосовані до м'ясного раціону.
'Вегетаріанство

Ось, мабуть найбільш вагомі аргументи на користь вегетаріанства. Звичайно, кожен має право вирішувати для себе сам, якої моделі харчування йому слідувати. Але вибір, зроблений на користь вегетаріанства, безсумнівно, буде вельми гідним вибором!

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!