Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » 30 цікавих, але марних фактів!!!
 
5-03-2010, 13:15  Суспільство / Наука / Технології / Випадки / Історія

30 цікавих, але марних фактів!!!

 
5. Експортна назва російського автомобіля Лада Калина для Фінляндії – Lada 119, тому що в перекладі з фінського Kalina значить тріск, гуркіт, деренчання і стукіт.

6. За всю історію радянської лотереї Спортлото всі 6 з 45 чисел вгадали правильно 2 або 3 рази.

7. Слово "зонтик" з'явилося в російській мові з голландського саме в такому вигляді. Вже потім воно було сприйнято в народі як зменшувально-пестливе, і для великих парасольок стали вживати слово "зонт".
'30

8. Світло розповсюджується в прозорому середовищі зі швидкістю меншою, ніж швидкість світла у вакуумі. Наприклад, фотонам, які зазнають безліч зіткнень на шляху від сонячного ядра, що випромінює енергію, може знадобитися близько мільйона років, щоб досягти поверхні Сонця. Однак, рухаючись у відкритому космосі, такі ж фотони долітають до Землі всього за 8,3 хвилини.

9. Уїнстон Черчілль дуже любив вірменський коньяк і щодня випивав пляшку 50-градусного коньяку "Двін". Одного разу прем'єр виявив, що "Двін" втратив колишньої смак. Він висловив своє невдоволення Сталіну. Виявилося, що майстер Маргариті Седракян, який займався купажем "Двіна", засланий до Сибіру. Його повернули, відновили в партії. Черчілль став знову отримувати улюблений коньяк, а Седракяну присвоїли звання Героя Соціалістичної Праці.

10. Чарльз Сімоні став першим дворазовим космічним туристом, котрий злітав на МКС в 2007 і 2009 роках. Нещодавно він одружився, і його шлюбний контракт, крім усього іншого, містить заборону летіти в космос у третій раз.
'30

11. Учені довго думали, яке походження дивної ділянки трави у вигляді двометрової букви М на одному з островів Антарктиди. За повідомленням чилійського дослідника, цю "букву" кілька років тому виклав польський вчений з екскрементів пінгвінів на честь своєї коханої Магди.

12. Більше половини населення Ефіопії - православні християни.

13. У 1788 році Наполеон, будучи поручиком, намагався вступити на російську службу, але отримав відмову керучого набором волонтерів для участі у війні з Туреччиною генерал-поручика Заборовського. Буквально за місяць до прохання Наполеона був виданий указ про прийняття іноземців на службу чином нижче, на що Наполеон не погодився.

14. Людський організм перетравлює молоко завдяки особливому ферменту – лактази. Спочатку він вироблявся тільки в організмі грудних дітей, щоб пити материнське молоко. Однак деякі люди мали "дефект", завдяки якому фермент вироблявся їх кишечником все життя. Саме здатність пити молоко дала їм конкурентну перевагу серед жителів Північної Європи, які відчували недолік кальцію і вітаміну D. І вони самі, і їх потомство були здоровішими. Поступово цей ген поширився серед всіх жителів Північної Європи. А у китайців, аборигенів Америки, Австралії та Східної Африки, корінних народів Півночі цей ген не з'явився, тому вони не п'ють молоко.
'30

15. За роки Великої Вітчизняної війни Исаакіївський собор жодного разу не був підданий прямому артобстрілу – тільки одного разу снаряд потрапив в західний кут собору. За припущеннями військових причина в тому, що німці використовували найвищий купол міста як орієнтир для пристрілювання. Невідомо, чи керувалося цим припущенням керівництво міста, коли вирішило заховати у підвалі собору цінності з інших музеїв, які не встигли вивезти до початку блокади. Але в результаті і будівля, і цінності благополучно збереглися.

16. Вираз "бальзаківський вік" виник після виходу роману Бальзака "Тридцятирічна жінка" і допустимий по відношенню до жінок не старше 40 років.
'30

17. У Кореї дорослішання людини на рік відбувається не в день народження, а 1 січня. Коли народжується дитина, її вік автоматично вважається один рік, а 1 січня наступного року йому стає 2 роки. Вчителям і вихователям маленьких дітей важливо уточнювати, який вік їм сказали – корейський або західний.

18. У 1992 році футболіст Сергій Бодак перейшов з Самари "Крилья Совєтов" у Владикавказький "Спартак" в обмін на комплект бордовою футбольної форми для команди.
'30

19. Продаж пива "Балтика" у Великобританії почався в 2003 році, при цьому дана марка позиціонувалася на ринку як суперпреміальна і продавалася за ціною $ 6-7 за півлітрову пляшку, на 15% дорожче пляшки пива "Гіннес".

20. Назва компанії 1С було спочатку назвою її власної пошукової програми: не більше 1С (однієї секунди) було потрібно для отримання необхідної інформації.

21. Сталь для американських супутників, що вимірюють космічну радіацію, довелося видобувати із затонулого в 1919 році корабля "Кронпринц Вільгельм", оскільки радіаційний фон від сталі, виготовленої після 1945 року, занадто великий.
'30

22. В громадських бібліотеках середньовічної Європи книги приковували до полиць ланцюгами. Такі ланцюги були досить довгі для того, щоб зняти книгу з полиці і прочитати, але не давали винести книгу за межі бібліотеки. Ця практика була поширена аж до 18 століття, що було обумовлено великою цінністю кожного примірника книги.

23. У 2009 році в ході судового розгляду за наполяганням турецької влади та фонду Святого Миколи з'явилася інформація, що до складу харчових добавок Кока-Коли входить харчовий барвник кармін (E120) – екстракт з самок комах виду Dactylopius coccus (кошенільних червців). Це викликало скандал, адже деякі релігії, зокрема іудаїзм, забороняють вживати в їжу комах.
'30

24. У 1982 році шахова федерація ФРН після багаторічних спроб добилася від міністерства фінансів визнання шахів "корисним видом спорту, що мають виховне значення" (що дозволило федерації отримати податкові пільги). Вирішальним аргументом стала цитата з листа прусського короля Фрідріха Великого: "Шахи виховують схильність до самостійного мислення". Кінець цієї фрази, що федерація віддала перевагу не приводити, свідчив: "... а тому не треба їх заохочувати".

25. На початку 19 століття біля берегів Японії затонуло судно з дорогою корейською порцеляною. Весь вантаж опинився на дні, причому на такій глибині, що нирцям було до нього не дістатись. Майже через сто років одному рибалці спала на думку ідея використовувати восьминогів для підйому порцеляни з дна. До восьминога прив'язували мотузку і опускали. Через невеликий проміжок часу, коли восьминіг знаходив собі притулок в одній з ваз, тягнули за мотузку. Восьминіг чіпко хапався за те, що вважав своїм притулком, і його разом з вантажем піднімали наверх.

26. Англієць Горацій де Вир Коул прославився як знаменитий жартівник. Одним з кращих його жартів стала роздача квитків в театрі. Роздавши строго певні місця лисим чоловікам, він домігся того, що разом ці лисі черепи з балкона читалися як лайливе слово.
'30

27. Всі ізраїльські поштові марки зі зворотного боку змащені кошерним клеєм.

28. При зйомках голлівудского фільму "Мохаммед – посланник божий" режисер повинен був дотриматися заборони ісламу на зображення пророка і відтворення його промови. Всі сцени за участю Мохаммеда були зняті від імені пророка і були німими, а сказані ним слова повторювали інші герої фільму в інших сценах.

29. Запах мокрої землі, який ми відчуваємо після дощу, - це органічна речовина геосмін, яку виробляють ціанобактерії і актинобактерії, що живуть на поверхні землі.

30. У 1820 році в Бразилії спонтанна мутація на одному з кущів апельсинового дерева призвела до появи апельсинів без кісточок, відомих як Navel orange. Розмножуватися цей сорт міг тільки шляхом щеплення, тому всі існуючі сьогодні в світі дерева навів є клоном того самого бразильського дерева.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!