Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » 15 березня - Всесвітній день захисту прав споживачів.
 
15-03-2010, 14:22  Суспільство / Технології

15 березня - Всесвітній день захисту прав споживачів.

 


15 березня - Всесвітній день захисту прав споживачів.

0


Цього дня, 15 березня, в 1961 році Джон Ф. Кеннеді виголосив у Конгресі США промову, в якій він назвав чотири основні права споживача. Цими правами стали: право на інформацію, право на безпеку, право на вибір і право бути почутим. Товариства захисту прав споживача всього світу зробили ці слова своїм маніфестом. Пізніше Всесвітня організація спілок споживачів (Consumer International - CI) доповнила ще чотири права: право на відшкодування збитку, право на споживчу освіту, право на задоволення базових потреб і право на здорове навколишнє середовище. І тепер Кодекс споживача включає вісім прав.

Всесвітня організація спілок споживачів (CI) - незалежна неприбуткова неполітична некомерційна організація, зареєстрована в Нідерландах в 1961 р. Вона об'єднує понад 180 громадських та державних організацій, що займаються проблемами захисту прав споживачів з 72 країн. CI захищає інтереси споживачів усього світу, сприяє розвитку громадського споживчого руху та системи захисту прав споживачів в цілому. Представляє інтереси споживачів в ЮНЕСКО, структурах ООН, у ряді інших міжнародних організацій економічної і соціальної спрямованості. CI надає своїм членам допомогу у навчанні фахівців, забезпеченні інформації у сфері захисту прав споживачів.
0


Вперше Всесвітній день захисту прав споживачів відмічався 15 березня 1983року. Через два роки - 9 квітня 1985 р. - Генеральна Асамблея ООН прийняла керівні принципи для захисту інтересів споживачів. З ухваленням цих принципів споживчі права отримали міжнародне визнання і законність. У них передбачені положення, якими повинні керуватися уряди при визначенні політики і розробці законодавства в області захисту інтересів споживачів. Ухвалення резолюції ООН сприяло розвитку міжнародної співпраці в цій галузі.

У 1989 році в СРСР була створена всесоюзна федерація споживчих товариств, куди увійшли антимонопольний комітет, Держстандарт, санепіднадзор, товариства споживачів, кредитні спілки і т.п. З їх допомогою безліч людей зуміли відстояти свої інтереси в складних ситуаціях, які нерідко виникають по обидва боки прилавка і в сфері послуг.
0


Росія відзначає Всесвітній день прав споживача з 1992 року, коли був прийнятий закон РФ "Про захист прав споживачів", законодавчо закріпив споживчі права громадян, а також права та обов'язки організацій які торгують або надають послуги системи захисту прав споживачів. Більш широко це свято відзначалося у всіх регіонах у 1994 р., але офіційно початок йому покладено в 1996 році з моменту вступу Російською Федерацією у Світову Організацію Союзу споживачів.

І поки весь світ відзначає День захисту прав споживачів, у Житомирській області продовжують виявляти продукти без ГМО-маркування.
0


У Житомирській області представники ДП "Житомирстандартметрологія" продовжують фіксувати випадки продажу ГМО-продуктів без відповідного маркування.

Про це, посилаючись на дані обласної наради-семінару "Законодавча та нормативна база контролю вмісту ГМО в харчовій продукції. Вимоги до маркування", повідомила прес-служба ДП "Житомирстандартметрологія".

Статистика випробувань на вміст ГМО спеціально закуплених продуктів у житомирських закладах торгівлі підтвердила наявність генетично модифікованих організмів в котлетах "До сніданку" (м. Сквира) - 1,96% при допустимій межі 0,9%, до якої дозволяється не вказувати кількісний вміст ГМО , в м'ясі соєвому (м. Дніпропетровськ) - 13,5%, в соєвому фарші (м. Дніпропетровськ) - 22,6%, і в інших продуктах і напівфабрикатах.

Як відомо, зміни, внесені до чинного законодавства, зобов'язали всіх вітчизняних виробників з 1 січня 2010 року при маркуванні харчової продукції вказувати кількісний вміст ГМО, якщо він перевищує 0,9%, у готовій продукції або в будь-якому інгредієнті продукту, або ж ставити відмітку " Без ГМО "в разі їх відсутності.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!