Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Подарунки дітям: Типи іграшок та їх роль у житті дитини.
 
10-04-2010, 18:13  Суспільство

Подарунки дітям: Типи іграшок та їх роль у житті дитини.

 

Подарунки дітям: Типи іграшок та їх роль у житті дитини.



Свята, дні народження чи просте бажання зробити дитині сюрприз, викликає у батьків замішання. Що купити? Який подарунок безпечний, який буде цікавий і чи принесе користь в розвитку? Усі іграшки в цій статті розділені на важливі категорії в житті дитини.

Подарунки дітям: Типи іграшок та їх роль у житті дитини.



1. Іграшки для розвитку творчості.

Якщо в будинку є пластилін і фарби, клей і кольоровий папір, то потрібно подбати про готові набори для творчості, розраховані на різні вікові групи від 3 і до 15 років, картинки з кольорового піску, розкраски олівцями і водою. Тут можна прикрасити і зібрати мобіль, машинки, літачки; зробити листівку або фоторамку.

Можна нанизати з бісеру браслети, намиста або інші прикраси; вишивка і зшивання готової заготовки м'якої іграшки; альбоми для аплікацій з товстими контурними лініями і прикладом з номерами для швидкого складання аплікації, порадують будь-якого з батьків; альбоми для малювання з прикладами і завданнями, допоможуть малюкові освоїти ази художньої майстерності.

Необхідно створювати умови для входження малюка з самого раннього віку в світ творчості для розвитку правої півкулі головного мозку. Формувати морально-естетичну чуйність на "високе" і безсмаке в житті та мистецтві. Дуже важливо, на думку психологів розвиток цих умінь у ранньому віці, тому що в школі дитина в основному розвиває ліва півкуля мозку, що відповідає за логіку і аналіз.

І тільки 10-15% шкільних занять приділяється творчим навичкам, тобто для підтримки вже закладених умінь. Але, я підкреслюю, для підтримки вже закладених знань, умінь і засобів творчої виразності. Самостійний шлях вираження творчих здібностей без базових знань не ефективний, до того ж він не несе переконань у необхідності розвитку творчої особистості.

2. Книги.

Подарунки дітям: Типи іграшок та їх роль у житті дитини.

Їх доречно дарувати в будь-якій ситуації і до будь-якого свята. Вірші. Вірші-казки. Казки. Розповіді. Повісті. Романи. Пригоди. Фентазі. Наукова література. Енциклопедії з текстом і без. Розвиваючі та навчальні книги і журнали. Книжки-пазли. Книжки-іграшки. На будь-який смак, вибирай і даруй малюкові, радість зустрічі з улюбленими героями. Читання формує мовні і розумові процеси (згідно працям великих фізіологів І. М. Сеченова, І. В. Павлова).

Розвиток мови відбувається в результаті утворення тимчасових зв'язків у корі головного мозку під впливом на дитину предметів, навколишньої дійсності і слів, якими ці предмети і явища позначаються. Таким чином, чим більше дитина читає, тим більше розвинені її розумові та мовні здібності.

3. Розвиваюче приладдя.

'Подарунки


Нікітіна, Монтесорі, Зайцева та інші автори, кубики, конструктори. Перераховувати конкретні допомоги не варто, коротко зупинимося на знаменитих авторах цих методик.

Матеріал Монтессорі побудований на природних потребах дитини в різному віці (рамки-вкладиші, іграшки-шнурівки і т.д. у міру дорослішання). Дитина вчиться працювати самостійно та в групі з іншими дітьми (в основному методики розраховані на групові заняття). Контроль над помилками малюк робить сам, без втручання викладача, але під контролем і керівництвом.

Глен Доман будує свою методику на зоровому досвіді дитини. З перших днів показ карток з різних галузей знань (живопис, історичні події, великі знаменитості, зображення рослин, тварин, слів (методика читання), точки (математика) і т.д.). На думку Глен Доман подібна методика стимулює ранній розвиток дитини, тобто випередження у розвитку однолітків.

Ігри Нікітіна допомагають мислити, вирішувати поступово ускладнюються завдання і знаходити нові рішення, вдосконалити і придумувати нові ігри. Сам автор називає свої ігри "сходинками творчості". Але ігри Нікітіна припускають безпосередню участь батьків.

Кубики Зайцева - це кубики з літерами, різні за розміром, звуком і кольором. Діти від 1 року за ним навчаються вимовляти букви і читати одночасно, а з 3-4 років навчаються читання з перших уроків.

4. Іграшки для наслідування дорослої діяльності.

Подарунки дітям: Типи іграшок та їх роль у житті дитини.


У цю категорію ми віднесли: кухню та посуд; побутову техніку (пральна машинка, праска, міксер, тостер, мікрохвильова пічка і т. д.); інструменти (молоток, цвяхи, кліщі, викрутка і т.д.); коляски; ляльки; іграшкова меблі; машинки; магазини (касовий апарат, овочі, фрукти і т.д.); музичні інструменти; "лікареньку"; предмети, пов'язані з професійною діяльністю батьків і т.д.

Ось коли батьки в діях своїх дітей можуть довідатися про себе, оцінити свою професійну діяльність, домовитість, акуратність, хазяйновитість. Дитя - ваше "дзеркало"! Через такі іграшки дитина освоює функціональне призначення предметів і опановує гарматними діями.

5. Вироби зроблені руками самого дорослого.

'Подарунки


Важливо навчити дитину цінувати вашу працю, а не тільки виконувати побажання "купи". Повага до Вашої праці, а надалі до праці сторонньої людини закладаються з народження.

Хтось із дорослих вміє в'язати, шити або вишивати. Хтось випилювати з дерева або випалювати, може робити карбування. А для тих дорослих, які не дружні з такою творчістю, можна запропонувати зробити звичайну аплікацію з кольорового паперу.

В Інтернеті розписані всілякі техніки виробів, малюнків, орігамі, плетіння вузлів, бісероплетіння і т.д. Можливо, Вам доведеться до душі якийсь вид творчості, і ви витратите трошки часу для самовираження себе. Виділіть хвилинку у вашому щільному графіку життя.

6. Настільні ігри.

'Подарунки


Прекрасний для всієї родини вид розваги і проведення часу. Такий спосіб спілкування вносить невичерпне джерело позитивних емоцій у внутрішньосімейні стосунки.

7. Дрібні іграшки, які доставлять дитині незвичайну радість.


Подарунки дітям: Типи іграшок та їх роль у житті дитини.


Запитайте Вашої дитини про невеликі подарунки, і вона напевно відповість, що їй хотілося мильні бульбашки (як у одного Петьки), значки, літаючий пропелер, маленький ліхтарик або ще якийсь дріб'язок. Цінність подарунка не вимірюється тільки вартістю, важлива увага до інтересів дитини.

8. Речі, посуд, засоби гігієни.

Подарунки дітям: Типи іграшок та їх роль у житті дитини.


Може речі в якості подарунка і не багатьом приносять задоволення, але посуд або шампунь із зображенням улюбленого персонажа не залишить байдужою вашу дитину.

9. Подарунки нематеріального характеру.


'Подарунки


Похід в цирк, дельфінарій, театр, в дитячий ігровий центр. У деяких дітей є мрії поїхати кудись, побачити якісь визначні пам'ятки. Поспілкувавшись з дитиною можна з'ясувати про її інтереси.

10. Крихкі речі.

'Подарунки


Річ, яка сподобалася (статуетку, іграшку) дитина може довго зберігати й оберігати. Не купуйте дорогий виріб, нехай це буде перший досвід, навіть якщо і недовговічний.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!