Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Увага!!! Новий радар – Арена!!!
 
18-04-2010, 10:31  Суспільство / Кримінал / Наука / Технології / Випадки

Увага!!! Новий радар – Арена!!!

 
«Прилад проходить завершальний етап випробувань та експлуатується на околиці Києва», - каже Ілля Волошин, представник компанії.

На питання, в чому ж відмінність новинки від скандально відомого вимірювача «Візир», спеціаліст посміхнувся:

«Самі все побачите, можу сказати лише одне: жодному порушникові повз інспектора не проскочити».

Щоб подивитися на загадковий прилад, ми з Іллею вирушили на київську окружну дорогу. Так як місце дислокації машини ДАІ я вже знав, все робив за звичкою. За кілька сотень метрів до поста ДАІ пригальмував і скинув швидкість до 70 км/год. Але раптом двері патрульної машини відчинилися і похмурий інспектор, що вийшов з неї, наказав мені зупинитися.

На дисплеї комп'ютера, який встановлять в кожній патрульній машині, інспектор зможе бачити, що відбувається в півтора кілометрах від нього.
'Увага!!!

«- Ви перевищили швидкість!
- Як перевищив? Я їхав 70 кілометрів на годину».

На що інспектор запропонував пройтися в патрульну машину. Тут усе – як у американських копів: рації, вимірювальні прилади і новенький ноутбук. На дисплеї – малюнок моєї машини, причому фото зроблено на перехресті в півтора кілометрах від цього місця.

Такого я не очікував. Як же у них це виходить?


СЛІДКУЄ НАВІТЬ ВНОЧІ


У патрульній машині, що стояла на узбіччі, були комп'ютер, купа проводів і невеликий залізний ящик на даху. Але, як виявилося, це ще не все. Основна частина радара «Арена» розташована за 1,5 км від машини ДАІ. Метровий штатив, на якому прикручена залізна коробка. На землі лежить помаранчева валіза. І найголовніше – немає ніяких проводів.
'Увага!!!

«Пристрій «Арена» унікальний, - продовжує Ілля. - Лазерний вимірювач швидкості охоплює відразу три смуги руху і здатний розпізнати три порушення одночасно. Коли машини перетинають промінь, камера робить фото і відправляє їх в пам'ять комп'ютера. Він їх тут же обробляє, ставить дату, час, швидкість, зчитує державний номер і відправляє інформацію в центральний комп'ютер, який знаходиться в 1,5 км від місця порушення в патрульній машині. Всі передачі даних відбуваються по радіолокаційному зв'язку. І ніяких проводів. Таким чином у інспектора є 40-50 секунд для того, щоб вийти зі своєї машини, оцінити ситуацію і зупинити порушника. Іншими словами, вже не вдасться сховатися в крайній лівій смузі».

Як виявилося, це не всі можливості «Арени». На відміну від свого попередника - «Візира», пристрій може робити якісні кадри навіть вночі.

«Тут є інфрачервона камера, такий собі прилад нічного бачення, який робить знімки навіть в цілковитій темряві, - продовжує Ілля. – Вимірювальний пристрій фіксує швидкість в діапазоні від 20 до 250 км / ч. З похибкою не більше 2 км».


«АРЕНА» МОЖЕ З'ЯВИТИСЯ В КОЖНОМУ МІСТІ ВЖЕ ВЛІТКУ


Щоб подивитися «Арену» у справі, ми попросили включити прилад. Лихача довго чекати не довелося. Через хвилину комп'ютер видав характерний писк і на екрані з'явився сірий джип.

«Ось він, голубчик, попався! Секунд через 40 буде тут», - з посмішкою сказав даішник.

Та ось інспектор трохи не вгадав – джип з'явився, але через півтори хвилини. Тому що до нашої машині під'їжджав як черепаха. Коли його зупинили, водій зі здивовані поглядом влаштував даїшнику допит:
'Увага!!!

«- А за що це ви мене зупинили?
- За перевищення.
- Яке ще перевищення, я їхав кілометрів 40, - намагався виправдатися водій.
- Зате перехрестя пролетіли зі швидкістю 100, - відповів інспектор, після чого запропонував водію поглянути на дисплей комп'ютера.
- Що за мара, ваша машина тут, а сфотографували ви мене там. Це ще як?..»

Прочитавши лекцію про нововведення ДАІ, водія довелося відпустити. Як-не-як «Арена» працює поки тільки в тестовому режимі. Тому карати нікого не можна.

Розробники запевняють: якщо «Арена» пройде випробування, прилади розвісять на стовпах і опорах по всій Україні вже влітку. А патрулю ДАІ достатньо буде лише зупинитися і з радіозв'язку підключити свій комп'ютер до потрібного пристрою. Ось тоді можна буде говорити, що у нас запрацювала європейська система руху.
'Увага!!!

Одна частина радарної установки встановлюється на узбіччі дороги. Даішникам доведеться вартувати десь поблизу, щоб водії не прихопили прилад як трофей.


ТАКТИКО-ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ


Вимірювач швидкості «Арена»

Довжина променя – 8 метрів
Ширина променя – 10 метрів
Діапазон швидкості – від 20 км/год до 250 км/год
Об'єм пам'яті – 10 тис. фотографій
Вага з акумулятором – 20 кг
Ціна – поки невідома.

Як запевняють розробники, їх дітище не можна виявити за допомогою антирадари.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!