Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Як і де в Житомирі і Житомирському районі перевірити якість питної води.
 
6-09-2010, 13:50  Суспільство

Як і де в Житомирі і Житомирському районі перевірити якість питної води.

 
Аналіз якості води в Житомирі робить міська санітарно-епідеміологічна станція (вул. Гагаріна), в Житомирському районі - районна СЕС (м. Житомир, вул. Щорса, 93).

Як і де в Житомирі і Житомирському районі перевірити якість питної води.



Співробітники Житомир.info придбали досвід перевірки якості води, занісши в СЕС воду з колодязя приватного одного з наших колег. Оскільки колодязь, з якого була взята вода, знаходиться в селі Довжик Житомирського району, то й аналіз робить не міська, а Житомирська районна СЕС.

Перевірили воду за чотирма показниками: вміст заліза, нітратів, патогенну мікрофлору і жорсткість.

Такий аналіз у райСЕС коштує майже 100 грн.
За даними газети «Місто», у Житомирській міській СЕС аналіз коштує близько 250 грн. (Швидше за все, тут мається на увазі повний аналіз за всіма показниками).

Треба відзначити, що аналіз якості води робиться безкоштовно в тому випадку, якщо в сім'ї є дитина до 3 років.

Для того, щоб досліджувати воду в Житомирської районної СЕС, потрібно написати заяву на ім'я начальника санстанції та отримати в бухгалтерії рахунок.

Потім прийти за результатами з сплачених у Ощадбаку (там менша комісія) рахунком.

Аналіз робиться в середньому 3 дні.

Воду на хімічний аналіз можна принести в чисто вимитій півлітровій пляшці, можна пластиковій. Якщо на бактеріологічне забруднення - то у стерильній скляній банці ємністю 0,5 л (як нам сказали по телефону). Однак лаборанти наполягають, щоб воду приносили в їх стерильній посуді.

Наша вода виявилася придатною за хімічними показниками (вміст заліза та нітратів приблизно в 2 рази менше норми, жорсткість середня), однак у воді виявлено БГКП (бактерії групи кишкової палички).

Тобто, за бактеріологічними показниками вода не відповідає нормам, і таку воду не можна вживати в сирому вигляді. У санстанції сказали, її треба хлорувати. В Інтернеті знайшли інформацію про те, що бактерії і кишкову паличку вбиває ультрафіолет, і на виході води бажано поставити змінні ультрафіолетові фільтри або лампи.

За даними Житомирської міської СЕС, 90% води в приватних криницях та колонках міста також не відповідає нормам за мікробіологічними показниками.

Вимоги до якості питної води дедалі зростають. На сьогодні державний стандарт України передбачає аналіз води по 33 інгредієнтам.

Незабаром буде введена система контролю по 79 показникам.

Нові стандарти будуть стосуватися в першу чергу централізованого водопостачання.

Житомир.info

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!