Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Як вибрати шампанське до Нового року
 
7-12-2010, 01:34  Суспільство

Як вибрати шампанське до Нового року

 
Заздалегідь подбай про те, щоб у новорічну ніч у твоєму бокалі іскрилося шампанське найкращої якості!

0



З цим чарівним напоєм пов'язані найурочистіші моменти нашого життя. Бризками шампанського ми відзначаємо весілля, народження дітей, іменини і, звичайно ж, Новий рік.

Тому не дивно, що багато хто з нас вважає себе обізнаним за частиною шампанських вин. Однак, купуючи ту чи іншу марку продукту, як правило, ми опираємося лише на смакові переваги або думку знайомих. І нерідко помиляємося. Адже приємний смак не завжди свідчить про хорошу якість придбаного напою.

Наші поради допоможуть зробити правильний вибір. І тоді в новорічну ніч найпотаємніші бажання ти будеш загадувати, насолоджуючись вишуканим смаком якісного ігристого.

Секрети виробництва

Для початку розберемося в особливостях технології виробництва цього благородного напою і різноманітності представленого асортименту.
В Україні, як і в усьому світі, ігристі вина виробляють за двома технологіями: класичною (у пляшках) і акратофорною (у резервуарах). Вина, отримані першим способом, мають більш тривалий термін витримки (до трьох років) і коштують, як правило, дорожче. Їх легко розрізнити на полиці: на етикетці обов'язково має бути позначка «витримане».

За класичною технологією, тобто наближеною до тієї, що застосовують у французькій провінції Шампань, в Україну шампанське виробляють такі підприємства: Артемівський завод шампанських вин Artyomovsk Winery і завод шампанських «Новий Світ» (м. Судак, Крим). Також відроджує випуск класики Одеський завод шампанських вин.

Другий спосіб, резервуарний, передбачає прискорений режим процесу виробництва, тобто у великих обсягах при менших витратах. Що, відповідно, позначається на ціні напою, роблячи її більш демократичною, при цьому різниця в якості не настільки значна.
Не будучи експертом або гурманом, дуже складно визначити смакові і ароматичні особливості ігристих вин, вироблених різними способами. Однак фахівці стверджують, що в класичному шампанському, на відміну від «резервуарного» варіанту, присутній характерний дріжджовий відтінок в смаку і букеті.

Крім перерахованих, виділяють так зване іскристе або, іншими словами, «газоване» вино, яке насичується вуглекислим газом штучним шляхом.

На смак і колір

Традиційно найбільшим попитом в українських споживачів користується біле напівсолодке шампанське - майже 90% продажу. Частка, що залишилася припадає на напівсухі, сухі ігристі вина, брют і екстра-брют. У Європі ж усе з точністю навпаки. Сомельє і справжні цінителі шампанського вважають, що самим вишуканим напоєм є саме брют, тобто сухе вино, яке зовсім не містить цукру або містить у мінімальній кількості. На їхню думку, в такому напої найкращим чином розкривається букет смакових якостей вина. Цукор же заглушає натуральний смак, тому з його допомогою виробник може приховувати недоліки виробництва.

Шампанське може бути білим, рожевим та червоним. При отриманні білого вина зброджують світлі сорти винограду, для червоного використовують темні, не відділяючи від ягоди кісточки і шкірку. За рахунок цього колір виходить більш насиченим, а смак більш терпким. Рожеве ігристе одержують шляхом змішування світлого і темного сортів винограду або отриманих з них виноматеріалів. Вибір кольору шампанського може ґрунтуватися на твоїх смакових перевагах або вигляді поданих страв.

Зустрічаємо по одягу

Визначившись з видом шампанського і виробником, зверни увагу на зовнішній вигляд пляшки. Колір скла, як правило, темно-зелений: так ігристе вино захищають від сонячного світла, щоб воно довше зберігало свої властивості. Важливим показником якості продукту є пробка: вона буває корковою або пластиковою. Наявність дорогою коркової пробки свідчить про більш високу якість вина. Однак при цьому пляшка повинна знаходитися строго в горизонтальному положенні, щоб вино змочували пробку і вона не пересихала (в іншому випадку пробка може пропускати вуглекислий газ).
Не варто брати занадто запилені пляшки (швидше за все, вони довго стояли на полиці), з пошкодженою етикеткою, а також ємності без акцизної марки.

Особливу увагу зверни на маркування. Згідно зі стандартами, на етикетці повинні бути позначені харчова та енергетична цінність продукту, його склад. Добре, якщо зазначений такий важливий показник, як вміст цукру і колір благородного алкоголю. І, зрозуміло, обов'язково перевіряй дату розливу і термін зберігання напою.

Сам собі сомельє

Безумовно, головні секрети напою відкриваються після того, як вилетить пробка. Ігристе вино, незалежно від кольору і змісту цукру, не повинно мати осаду і сторонніх суспензій. Якісний напій прозорий, а його колір відповідає тому, який заявлений виробником: біле шампанське - світло-солом'яного або золотавого відтінку, колір рожевого варіюється від світло-рожевого до червоного, а червоного - від світло-червоного до темно-бордового.

Букет вина повинен бути розвиненим, тонким. Аромат якісного шампанського добре виражений і чистий, тобто без сторонніх запахів. Оцінити смак вина дуже непросте завдання! Тому непрофесіоналові досить знати, що для напівсолодкого ігристого характерний кисло-солодкий відтінок, брют же освіжаюче кислуватий. У вині не повинно бути сторонніх присмаків і тонів окислення.

При правильному відкритті (без пострілу) якісного шампанського пінка на поверхні напою буде дрібнодисперсною і стійкою, бульбашки ж повинні «грати» протягом декількох годин.
Щоб повною мірою насолодитися вишуканістю смаку шампанського, його потрібно правильно охолодити. Ні в якому разі не розташовуйте пляшку в морозильну камеру! Ідеальна температура, при якій «розкривається» цей елітний алкоголь, - 7-9 ° С. Винороби-професіонали радять охолоджувати пляшку в цебрі з водою, в якій плавають шматочки льоду.

Деякі виробники поміщають на етикетці підказку - спеціальний термознак, який проявляється при оптимальній для вживання температурі охолодження. Бажано нею користуватися.

За матеріалами журналу "Твоє здоров'я"

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!