Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Як уникнути дірок у сімейному бюджеті-2011
 
1-01-2011, 23:09  Суспільство

Як уникнути дірок у сімейному бюджеті-2011

 
Щоб вдало розпланувати бюджет на наступний рік, потрібно проаналізувати, як Ви заробляли і витрачали гроші в 2010-му


'Як




Складаємо фінансовий план

Перш ніж приступати до планування сімейного бюджету на наступний рік (квартал чи місяць), варто (і навіть потрібно) провести повну інвентаризацію своїх доходів і витрат за попередній період. Запишіть свої витрати в минулому місяці не по пам'яті, а буквально за чеками та квитанціями (якщо вони збереглися). Так ви дізнаєтеся, скільки витрачаєте насправді, на що витрачається більше всього грошей і зможете відстежити непотрібні покупки і витрати. Вже на цьому етапі може виявитися, що значна частина ваших коштів витрачається не на першочергові потреби, а на покупки, від яких ви можете легко відмовитися.

Далі, виділіть перелік обов'язкових видатків, від яких ви відмовитися не можете: комунальні платежі, плата за навчання, платежі по кредиту, витрати на проїзд, купівлю необхідних побутових товарів та одягу, витрати на харчування. Що стосується останніх, то вони в бюджеті багатьох українських сімей займають найбільшу частку. За даними Держкомстату за перше півріччя 2010 року, середньостатистичний українець витрачав на їжу близько 55% свого заробітку. При цьому в країнах Європи цей показник становить у середньому 20%, а забезпеченими можуть вважатися громадяни, витрати яких на харчування менше цього значення.

Порахувавши, скільки залишається в сімейному бюджеті після обов'язкових платежів, не поспішайте направляти суму, що залишилася на шопінг і розваги - потрібно відкласти частину коштів у резерв непередбачених витрат. Нікому не хочеться, щоб ми чи наші близькі захворіли, але якщо так трапиться - у нас повинна бути припасена певна сума на витрати з лікування (або на випадок ремонту, якщо сусіди зверху забудуть закрити воду). Крім того, якщо сім'я живе за рахунок зарплати тільки одного з членів (наприклад, працює тільки чоловік), то не завадить мати резерв на випадок втрати роботи в розмірі декількох зарплат.

Ці резерви створюються шляхом планомірного відкладання невеликої суми грошей. Фахівці стверджують, що відкладати хоча б трохи (від 10%) до резерву потрібно з кожного надходження грошей. І якщо в кінці місяця у вас залишилася непотраченние гроші - краще теж відкладіть їх на випадок раптових витрат.

Не буде зайвим деяку частину свого доходу направити на інвестування. Не всі українські родини можуть дозволити собі цю статтю в сімейному бюджеті, але якщо ваші доходи дозволяють - виділіть у особистому фінансовому плані суму, яку ви щомісяця будете інвестувати. Фінансові консультанти вважають, що людина може відкладати до 10% свого доходу безболісно, і до 25% при невеликому обмеженні витрат. Ваша сума може бути і більше - залежно від того, які цілі ви перед собою ставите.

Направляючи частину свого доходу на інвестиції, ви зможете в майбутньому одержувати від них же додатковий дохід. Втім, навіть якщо у вас зараз немає можливості виділити частину грошей на інвестування - все одно ви напевно плануєте відпустку, придбання побутової техніки чи інші великі витрати. Краще почати відкладати гроші на такі витрати заздалегідь, ніж потім брати кредит: все одно потрібно буде виділяти частину доходу на його погашення, але до того ж доведеться платити і відсотки.
Слідуємо планом

Скласти хороший фінансовий план - тільки половина справи, значно складніше буває домогтися того, щоб гроші витрачалися чітко за вказаними у плані напрямками. І тут ми часом буваємо ворогами самі собі: не встигнеш озирнутися, як сума, виділена на харчування сім'ї на цілий місяць, закінчилася за два тижні. Або щоденні кишенькові витрати за місяць вилилися в набагато більш «круглу» суму, ніж було заплановано.

Якщо така ситуація трапилася з вами, то перш за все, переконайтеся, що ви правильно склали фінансовий план: можливо, ви просто не врахували якусь групу витрат? Якщо ні, то вам доведеться навчитися контролювати свої витрати.

По-перше, психологи не радять робити які-небудь покупки в день отримання зарплати. Маючи на руках велику суму, ми можемо захотіти «всього і відразу» і несподівано для себе наробити непотрібних покупок. Зачекайте до наступного дня, коли ейфорія вляжеться, і ви зможете на свіжу голову обміркувати все, що хотіли купити.

По-друге, йдучи до супермаркету або в магазин за покупками - складайте список всього, що хочете купити, і ні за яких умов не відступайте від нього. Не купуйте нічого зайвого, навіть якщо забули щось записати: з фінансової точки зору краще повернутися, ніж витратити гроші на непотрібні вам товари. Постарайтеся робити покупки в супермаркеті раз на тиждень, так ви зможете краще контролювати сімейні витрати на харчування, та й ціни в супермаркетах зазвичай трохи нижче, ніж у магазинах біля будинку. Крім того, це ще і допоможе вам спланувати сімейний раціон.

Не варто носити всі свої гроші з собою: залиште їх вдома і кожен день беріть невелику суму на поточні витрати. Тоді ви не зможете швидко витратити всі гроші. Навіть якщо ви захочете купити щось дороге, вам доведеться, як мінімум, дійти додому, щоб взяти потрібну суму, а значить, у вас буде час ще раз подумати.

Багатьом вдається уникнути зайвих витрат завдяки простому і перевіреного способу: купіть декілька чистих конвертів, і в кожному з них зберігайте гроші, призначені на певні витрати (харчування, придбання одягу, оплата комунальних послуг і так далі). Підпишіть кожен конверт, і ні за яких умов не беріть з них гроші на інші потреби.

Є ще один спосіб заощадити на повсякденних витратах. Заведіть окремий гаманець і складайте туди весь дріб'язок. З часом, коли паперові купюри закінчаться, ви можете виявити, що в гаманці зібралася значна сума дрібними.

Постарайтеся обмежити користування кредиткою: вона стимулює вас витратити більше грошей, ніж ви маєте, а відсотки по кредиту здорожують ваші покупки. Гасіть заборгованість повністю відразу після отримання зарплати. Записуйте свої витрати - це допоможе вам оцінити, наскільки чітко ви прямуєте наміченим планом.

Щоб захистити заощадження від знецінення в результаті інфляції і зміни курсів традиційно їх рекомендують зберігати в різних валютах. Універсального та ідеального співвідношення валют не існує, і не так вже насправді важливо, який ви виберете для себе. Головне пам'ятайте, що помилка, яку здійснюють багато - купівля долара або євро, коли ці валюти дорожчають. Ні європейська, ні американська валюта не зникнуть завтра зовсім, навіть якщо сьогодні курс дещо опуститься. А купуючи валюту на піку вартості, ви переплачуєте і несете невиправдані витрати.
На закінчення

Практика показує, що аж ніяк не малий розмір доходу робить людину бідною: навіть чималі гроші при невмілому витрачання не зможуть покрити основних потреб сім'ї. У той же час, невеликий дохід при грамотно спланованих витратах може стати основою фінансової незалежності. Так, бабусі-пенсіонерки часто примудряються допомагати дітям і онукам, чий дохід у кілька разів більше їх власного. Якщо ж ваш дохід не покриває навіть обов'язкові витрати, а борги ростуть, - то варто задуматися про підвищення кваліфікації або додатковий заробіток.

За матеріалами Prostobank.ua

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!