Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Хто може безкоштовно приватизувати землю?
 
10-01-2011, 00:50  Суспільство

Хто може безкоштовно приватизувати землю?

 
Розглянемо, хто має право на безкоштовну приватизацію землі? На який її обсяг можна розраховувати? І за оформлення яких документів при приватизації можуть зажадати гроші?

Хто може безкоштовно приватизувати землю?



Хто має право?

Правом на безкоштовну приватизацію землі (одержання у власність) із земель державної та комунальної власності можуть скористатися лише громадяни України, а також житлово-будівельні, гаражно-будівельні кооперативи та об'єднання власників багатоквартирного будинку, пише Комсомольська правда.

Безоплатна передача земельних ділянок (приватизація землі) у власність громадян здійснюється органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування або державними органами приватизації у випадках:

- Приватизації земель, що знаходяться в їх користуванні;

- Отримання земельних ділянок при приватизації державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ і організацій;

- Отримання земельних ділянок із земель державної та комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації.

Який розмір передбачено?

Всі громадяни України мають право на підставі рішення органів місцевого самоврядування отримати безкоштовно із земель комунальної та державної власності земельні ділянки для ведення фермерського чи особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель, дачного та гаражного будівництва в межах норм, визначених статті 121 Земельного кодексу України:

- Приватизація землі для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство;

- Приватизація землі для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;

- Приватизація землі для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;

- Приватизація землі для індивідуального дачного будівництва - у розмірі не більше 0,10 гектара;

- Приватизація землі для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;

- Приватизація землі для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

При цьому розмір земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства може бути збільшений у разі отримання в натурі земельної частки (паю) членами колективного сільськогосподарського підприємства, її спадкування членами особистого селянського господарства та відповідно до закону. Безкоштовна приватизація землі не залежить від місця проживання громадян - членів фермерського господарства.

Для ведення селянського (фермерського) господарства можуть передаватися у приватну власність або надаватись у користування земельні ділянки, розмір яких не повинен перевищувати 50 гектарів ріллі і 100 гектарів усіх земель, а в місцевостях з важкодоступними населеними пунктами, визначеними КМУ, - 100 гектарів.

Працівники соціальної сфери села мають право на приватизацію землі сільськогосподарського призначення та отримання у користування, зокрема, для ведення особистого селянського господарства, незалежно від місця проживання, тільки за наявності вільних земель.

За що доведеться заплатити?


Затверджені граничні розміри плати за виконання землевпорядних робіт у разі безоплатної приватизації землі або передачі в користування громадянам України земельних ділянок, а саме:

- За виготовлення документа, що посвідчує право власності на земельну ділянку, при виділенні в натурі земельної ділянки власнику земельної частки (паю) не може перевищувати 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- За виготовлення документа, що посвідчує право власності на земельну ділянку, при безоплатній приватизації землі громадянами України відповідно до ст. 121 ЗКУ, крім випадків, визначених ч. 1 цієї статті не може перевищувати 9 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Понад норми безоплатної приватизації земель або передачі в користування громадяни можуть набувати у власність земельні ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і гаражного будівництва тільки за цивільно-правовими угодами.
За матеріалами zagorodna.com

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!