Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Як українці обходять заборону на продаж спиртного в нічний час?
 
13-01-2011, 10:30  Суспільство

Як українці обходять заборону на продаж спиртного в нічний час?

 
Поки ще не в усіх українських містах введено обмеження продажу алкогольної продукції після 22.00. Але з кожним місяцем таких стає все більше. Горілку, вино, пиво та слабоалкоголку ввечері вже не можна купити у Львові, Івано-Франківську та Вінниці. Кажуть, на черзі столиця.

Як українці обходять заборону на продаж спиртного в нічний час?



Сторож, знай мене в обличчя!

Громадяни-непитущі до такої ініціативи влади ставляться більш ніж позитивно: ні тобі п'яниць-одинаків, що хитаються, ні гучних компаній, ні п'яних малоліток на вулицях ночами. Одним словом - щастя! Але, мабуть, не варто так радіти: любителі міцних напоїв вже знайшли методи, які допомагають обійти цю заборону.

- Треба всюди мати знайомих! - Розповідає «ВВ» банківський службовець львів'янин Віталій Таран. - Я, наприклад, звик попити пивка на ніч, завжди купував його в кіоску біля будинку. А тепер не можна. Але проблему я вирішив. Подружився зі сторожем одного з цілодобових магазинчиків.

Спочатку довелося втертися в довіру, довести, що я постійний клієнт, а не «засланий козачок». Тепер, якщо треба купити спиртне вночі, просто підходжу до нього. Тихенько даю гроші, потім він йде до продавця, бере те, що мені потрібно, і виносить. Сховати «контрабанду» можна під курткою - щоб не привертати увагу нічного патруля.

Віталій пояснює, що допомагати аби кому його знайомий сторож не стане. Торговці знають, що штраф за порушення розпорядження місцевої влади - від тисячі гривень. Директор сусіднього магазинчика, де спиртне продавалося з-під поли, був притягнутий до адміністративної відповідальності. Тиждень після цього магазинчик не працював.

«Увечері гроші - вранці стільці»

В Івано-Франківську любителі спиртного пішли іншим шляхом. Раз купувати горілку не можна, то можна взяти її ... під заставу.

- У кожному районі як мінімум п'ять із десяти «МАФів» працюють за схемою, схожою на ту, що в ломбардах, - розповіла нам студентка Оля Кулик. - Тобто, якщо пізно ввечері сильно захотілося чогось міцного, ви берете в магазині пляшку і залишаєте заставу, який або дорівнює вартості напою, або перевищує її на 5-10 гривень. Чек вам, звичайно ж, при цьому не видадуть. За всіма правилами, вранці, якщо хочете забрати заставу, повинні повернути пляшку. Природно, ніхто її не повертає, і продавець просто пробиває суму застави на касі в дозволене час.

Оля не впевнена, що такий спосіб бездоганний:

- Думаю, якщо продавця зловлять на гарячому, він не зможе довести своєї правоти.

«Дозвольте, я вам надіп’ю!»

Москва не п'є вночі, а точніше, не продає горілки спраглим ще з першого вересня минулого року. Пиво, до речі, купувати можна, заборона в Білокам'яній існує тільки на спиртне міцністю вище 15%. Москвичі, кажуть, вже звикли, а от наш брат ніяк. Тому й трапляється.
- Якось пізно ввечері повинен був зустрітися з бізнес-партнером у своєму готельному номері, - розповідає «ВВ» киянин Максим Волохов. - Вирішив купити в супермаркеті хороший віскі – цьому напою віддає перевагу партнер. Знаючи, що в готелі завжди деруть втридорога, пішов в найближчий міні-маркет. Касир мене просто приголомшила заявою: «Вночі не відпускаємо».

Максим почав було сперечатися, як раптом якийсь непримітний мужичок схопив з каси пляшку, жваво відкоркував її і відпив вміст двома великими ковтками.

- У продавця, та й у мене теж очі полізли на лоб. Але робити було нічого: не могла ж працівник торгівлі поставити відкорковану пляшку знову на вітрину. Довелося вибити чек, - каже Максим. - Цікаво, її потім за це оштрафували - бо заборону-то вона порушила, спиртне продала? А мужик швидко сказав: «Вибачте, не втримався» - і ретирувався. Я навіть не встиг віддячити йому за кмітливість, яка мені угоду врятувала.

P.S. Винахідливість співвітчизників у випадку з комендантською годиною на спиртне звичайно ж радує: наші люди і яйця на прасці підсмажать, і рис з допомогою кип'ятильника зварять ... Не бояться, як то кажуть, потрапити в халепу і знову обходять закон. Чому? Адже подібне табу ох як необхідно суспільству, де алкоголізм процвітає! От тільки, виявляється, одним «забороняти і не пущать» народ не переконати. Потрібно ще, напевно, і пояснити - що, чому, для чого. Наприклад, непогано було б провести соціальну кампанію по боротьбі з алкоголізмом серед молоді. Але у нас, на жаль, можуть заборонити продавати після десяти горілку, а, приміром, рекламувати будуть ...
Наталія ЧОМКО, Тетяна Когутич, газета «Вечерние Вести»

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!