Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Робочі години: занадто багато або занадто мало?
 
30-01-2011, 20:19  Суспільство

Робочі години: занадто багато або занадто мало?

 
Одні тільки й роблять, що працюють. Культурно не розважаються, з дітьми не проводять достатньо часу, на рибалку не їздять. Щурячий забіг. Зате інші працюють значно менше, ніж на початку минулого сторіччя, і повні сил і здоров'я у "молоді" 60 з чимось років виходять на пенсію. Чому так відбувається?

Робочі години: занадто багато або занадто мало?



Технологічна революція повинна була вивільнити масу вільного часу у всіх членів суспільства. У науковій фантастиці 1950-х років незмінно передбачалося, що люди майбутнього - тобто ми - будуть володіти величезним дозвіллям. На роботі у нас все буде автоматизовано, а вдома не залишиться ніяких турбот по господарству. Дав команду роботу, а сам сів читати книжку чи відлетів на Венеру.

І начебто все так і сталося. Високі технології та автоматизація проникли навіть у ті області, про які ще недавно не мріяли ніякі фантасти, і багато трудомістких процесів сьогодні виконуються не людьми, а машинами.

Але ефект виявився неоднозначним. Так, наприклад, комп'ютеризований "безпаперовий офіс" не зменшив споживання паперу, а змінив спосіб її використання. Ми не пишемо більше чернеток, але зате з легкістю розмножуємо документи і споживаємо стільки ж паперу, як раніше, якщо не більше.

Те ж саме відбувається із зайнятістю, з робочими годинами. Індустріальні робітники в багатих країнах працюють на третину, а то й наполовину менше, ніж сто років тому. Зате дуже багато менеджерів і професіонали, навпаки, вколюють набагато більше своїх колег у минулому. При цьому технології, які дозволяють нам працювати більш ефективно або ж виконувати свою роботу з дому, з ресторану або з пляжу, можуть грати і іншу роль - вони роблять тебе доступним клієнтам, колегам і начальникам 24 години на добу.

То що ж виходить? Працюємо ми занадто багато або занадто мало і чому?
За матеріалами: snob.ru

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!