Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » САНІТАРНИЙ ЛІКАР РОЗКРИВАЄ СЕКРЕТИ ПРОДУКТІВ
 
5-02-2011, 22:39  Суспільство

САНІТАРНИЙ ЛІКАР РОЗКРИВАЄ СЕКРЕТИ ПРОДУКТІВ

 
Пропрацювавши в санстанції майже 40 років, у тому числі головним лікарем, харківський професор Іван КРАТЕНКО вивів свої правила походів за їжею.

САНІТАРНИЙ ЛІКАР РОЗКРИВАЄ СЕКРЕТИ ПРОДУКТІВ



Сало свинки смачніше, ніж у кабанчика

Насамперед давайте навчимося вибирати національний продукт № 1, постановив екс-головний санлікар Харківської області, а тепер завкафедрою епідеміології Медичної академії післядипломної освіти.

- Знаєте, як виглядає свіже сало? Воно рожевувате і колишеться, як холодець, - пояснює Іван Кратенко. - Якщо вам сподобався якийсь шматок, не соромтеся зняти пробу. Попросіть продавця, щоб він відрізав тоненький шматочок. Так ви переконаєтесь, що м'який весь шмат, а не лише частина біля шкірки. Чому так важлива свіжість сала? Тому що жири з часом окислюються і перетворюються на отруту для людського організму.

За словами Кратенко, щоб не помилитися у виборі сала, його колега, керівник одного з НДІ, як-то навіть виховав спеціального наукового співробітника.

- У нього було цілих десять критеріїв «сальної якості»! - Запевняє Іван Сергійович. - Насамперед фахівця цікавило, хто це був: кабанчик або свинка. За його спостереженнями, сало свинки набагато смачніше і ніжніше. Тому попросіть продавця показати нижню частину туші і переконайтеся, що там є сосочки.

Свіже сало (і бажано сільське) їсти корисно, вважає Кратенко, але в невеликих кількостях і вприкуску з часником чи цибулею. Адже речовини що містяться в них є хорошою профілактикою для «поганого» холестерину, який закупорює судини і може призвести до інфаркту або інсульту.

- І запам'ятайте: зберігати цей делікатес краще в морозилці! - Наставляє санлікар. - Але ні в якому разі не в банку, пересипавши сіллю, як іноді роблять наші господині.
М'ясо не пахне? Не беріть!

Збираючись на ринок або в супермаркет за м'ясом, підключайте всі органи чуття.

- Насамперед доторкніться до шматка: свіже філе пружинить і має природний м'ясний запах. Якщо це птах, то шкурка щільно прилягає, - перераховує основні ознаки якості Іван Кратенко. - На жаль, сьогодні підприємці навчилися так обробляти м'ясо, що часом на око дуже складно визначити, чи свіже воно. Якщо не відчуваєте зовсім ніякого запаху, то краще не ризикувати - швидше за все, цю тушку вже встигли обробити спецрозчином, що зберігає свіжість.

До речі, улюблені багатьма українцями «ніжки Буша» фахівці радять зовсім не купувати. А вже якщо взяли, то їх потрібно ретельно виварити пару раз і злити бульйон, який вбирає в себе 50% шкідливих речовин.

- До речі, американці, зациклені на здоров'ї, зовсім не їдять стегенець! Тому що ніжки птахи так анатомічно влаштовані, що в них «осідають» важкі метали, антибіотики та інша гидота, - з гіркотою зазначає Іван Сергійович. - Найбільш здорове м'ясо - біле, частина філе індички, курки. А ось свининою, яловичиною та бараниною краще не зловживати і їсти не більше одного-двох разів на тиждень.
Купуючи рибу, насамперед загляньте під зябра: вони повинні бути червоними.
Українська рибка корисніше імпортної

- Пружне філе риби ні в якому разі не повинно відставати від кісток, - ділиться експерт досвідом. - А потім заглядаємо під зябра: якщо вони червоні, риба свіжа, брудно-сірі - ні. Запах теж не повинен відлякувати покупця. Крім того, рибу можна їсти тільки в ті місяці, в назвах яких є буква «р»(російською мовою)! Тобто з травня по серпень на річкових і морських мешканців бажано ввести табу. І цьому факту є наукове пояснення - анатомічна будова риби така, що у неї немає строми, а значить, на жарі вона миттєво псується.

На думку доктора, місцева українська риба краще імпортної через вільний «вигул» на водоймах і відносній свіжості.

- З замороженими морепродуктами досить часто господині потрапляють в халепу: відтала філе виявляється зіпсованим, - наводить приклад Іван Кратенко. - До того ж у зарубіжних країнах рибу для промислового виробництва часто годують різними хімічними комбікормами - головне, щоб мальки скоріше набирали вагу. У результаті апетитні шматочки виявляються багатими не тільки корисними амінокислотами і фосфором, але й шкідливими речовинами, важкими металами. А у нас, за винятком коропа, вся риба сама собі шукає їжу.

Якщо ви все-таки вирішили побалувати сімейку заморською камбалою або червоною рибою, краще віддавати перевагу сухому заморожуванню, підказує фахівець і нагадує: всі копченості, в тому числі і рибні, шкідливі для здоров'я і часте їх вживання збільшує ризик онкозахворювань. Не рекомендують лікарі захоплюватися і воблою, яка може виявитися джерелом ботулізму.

Фрукти-овочі доїдаємо за гусеницями

Ні для кого не секрет, що яблучка без червоточинки хоч і виглядають красиво, але користі від них ніякої.

- Я б не радив купувати овочі та фрукти, схожі на пластмасові іграшки. Очевидно, що цим продуктам життя без гнилі продовжили з допомогою обробки спеціальними розчинами, - розводить руками Іван Сергійович. - Краще налягати на місцеві червиві яблука! А замість свіжих овочів, вирощених серед зими, віддавати перевагу салатам і асорті, власноруч заготованих в банках. Тільки пам'ятайте: термін придатності консервації - рік, не більше. Квашену капусту, відому своєю корисністю, теж краще не купувати з рук. Не полінуйтеся і нашаткуйте пару качанів самі, тому що зараз наші торговки ой як хімічать!

Без жиринкі не обійтися

- Рослинні жири корисніші, ніж тварини, тому їх потрібно вживати частіше, - підкреслює Кратенко. - Дуже цінна оливкова олія. Причому потрібно вибирати не місцевого розливу, а грецьку, італійську чи іспанську. Якщо вам це не по кишені, тоді віддавайте перевагу пісному маслу з невеликих приватних олійниць, де не використовується промислова обробка за участю фенолів, або ж солідним виробникам, у яких технологія ретельно контролюється. Для салатів беремо пахучу, а для смаження - не пінну.

На думку фахівця, продовольчі запаси краще поповнювати на ринках, ніж в супермакетах, але у перевірених продавців. Причому, вибираючи їжу для свого столу, ніколи не втрачайте пильності та активуйте рецептори всіх п'яти почуттів.

У ТЕМУ

Молоко краще брати на ринку, але обов'язково кип'ятити

- Кальцій потрібен не тільки дітям, але й дорослим, - нагадує Іван Кратенко. - Причому, якщо ви віддаєте перевагу молоку з магазину, краще купувати нежирне, не більше 2,5%. Найбільш «безпечне» - стерилізоване Т-молоко, в якому є тільки кальцій, а всі інші ферменти вбиті, тому допускається тривалий термін зберігання. А ось пастеризоване молоко хоч і більш корисно, але набагато швидше прокисає.

Однак найкраще, на думку лікаря, купувати натуральні молочні продукти на ринку. Але тут важливо, щоб продавець був перевіреним.

- Після покупки відзначте, який у молока смак, як довго воно не прокисає, який вершок, - радить Сергійович Іван. - До того ж постійні реалізатори на ринку обов'язково мають санкнижки, а їх молоко регулярно обстежується. Попросіть подивитися ці документи. І пам'ятайте - пити таке молоко можна виключно кип'яченим!

Якщо не довіряєте охайності молочників, альтернатива - хороший голландський сир, 50 грамів якого містить добову норму кальцію

За матеріалами kp.ua

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!